Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Israëli’s helpen gestrande Gazanen

Redactie 20 oktober 2023, 10:00
Israëli’s helpen gestrande Gazanen

Talloze Gazanen met een werkvergunning zitten als gevolg van de oorlog in Israël vast. Meer dan 18 duizend inwoners van Gaza hebben een werkvergunning voor Israël. Vermoed wordt dat een deel van de arbeiders die in en rond de kibboetsiem aan de grens met Gaza werkten, voor Hamas hebben gespioneerd. De terroristen waren tot in detail op de hoogte van de bewaking en wisten hoe die buiten gevecht kon worden gesteld. Bovendien zijn op de lichamen van gedode terroristen werkvergunningen gevonden. 

Desondanks zijn er schrijnende verhalen van Gazanen die zonder geld vast zijn komen te zitten en nu worden uitgezet naar de Westelijke Jordaanoever. Sommigen worden daar voorlopig geïnterneerd. Een groep inwoners van Sderot heeft zich het lot van de gestrande Gazanen aangetrokken en helpt hen met vervoer naar de Westoever. Op Facebook laat de groep zien hoe zij de Gazanen opvangen en persoonlijk naar een checkpoint bij Hebron brengen. Een van de Palestijnen zegt zich zo te schamen voor de gruweldaden van Hamas dat hij niet langer in de islam gelooft. De Israëli’s roepen hun volgers op Facebook op geld te doneren om de Gazanen ook op de Westoever bij te staan.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Shlomo Itai 20 oktober 2023, 13:56
Vóór de intifada duurde de reis vanuit het grensgebied met Gaza naar Tel Aviv 's-morgens een uur langer dan 's-middags, omdat er elke werkdag vanaf Yad Mordechai tot Tel Aviv één lange file vol auto's met zilverkleurige Gazaanse nummerborden was. Aan het eind van de middag gebeurde hetzelfde in tegenovergestelde richting. De bloedige terreur van Hamas maakte een eind aan deze files, want de Gazanen werden niet langer toegelaten in Israël om er te werken en handel te drijven. Hebben de Gazanen hier iets van geleerd ? Blijkbaar niet, want zoals het artikel al noemt - er zijn allerlei duidelijke aanwijzingen dat de terroristen precies wisten waar ze moesten zijn. Weer hebben ze de mogelijkheid om in Israël te werken gebruikt om terreur voor te bereiden. Voor de zoveelste keer zullen ze er hevig spijt van krijgen, maar of ze er dit keer eindelijk iets van leren ? Ik betwijfel het. Ik hoop alleen dat de volgende Israëlische regeringen én de vrije wereld er wél van zullen leren.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *