Israëlische minister: ‘Wij zullen de Iraanse leiders van de kaart vegen’
Buitenland

Israëlische minister: ‘Wij zullen de Iraanse leiders van de kaart vegen’

Redactie 24 oktober 2023, 15:52
Israëlische minister: ‘Wij zullen de Iraanse leiders van de kaart vegen’

Nir Barkat, de Israëlische minister van Economische Zaken waarschuwt het jihadistische regime in Teheran zich niet verder met het conflict tussen Israël en Palestijnse terroristen te bemoeien. Barkat, partijgenoot van premier Benjamin Netanyahu, liet weten dat een aanval op Israël door de Libanese sjiitische terreurbeweging Hezbollah, de ayatollahs van Iran duur te staan zal komen: “Het Iraanse plan is Israël op alle fronten aan te vallen. Als wij zien dat dit daadwerkelijk gebeurt, zullen wij niet alleen op al die fronten terugslaan, maar we zullen de kop van de slang afhakken, en dat is Iran.”

Barkat dreigt in dat geval de Iraanse leiders ‘van de kaart te vegen’. De minister zei niets over het Israëlische nucleaire arsenaal, dat volgens sommige experts uit 400 kernraketten bestaat. In een in 2016 uitgelekte email zou de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gezegd hebben dat Israël 200 kernraketten op Iran gericht houdt. “De ayatollahs zullen ’s nachts niet goed slapen,” zei Barkat verder, “wij zullen ervoor zorgen dat zij een zware prijs betalen als zij het noordelijke front openen.”

‘Net als Hamas heeft Hezbollah weinig interesse in het lot van de eigen burgerbevolking’

Sinds de terreurinvasie van Hamas op 7 oktober en het bloedbad dat de terroristen daarbij onder Israëlische burgers aanrichtten, is de spanning hoog opgelopen aan de grens van Libanon en Israël. Leden van de terreurbeweging Hezbollah, universeel beschouwd als een lakei van het regime in Teheran, hebben beperkte aanvallen uitgevoerd met antitankraketten, infiltratieteams en drones. De IDF heeft deze beantwoord met artillerievuur en luchtaanvallen, waarbij tientallen terroristen gedood zouden zijn.

Ook de VS waarschuwen Iran zich niet verder met het conflict te bemoeien. Als afschrikking heeft Washington twee vliegkampschepen met hun ondersteunende vloten naar de oostelijke Middellandse Zee gestuurd. De van Hezbollah afhankelijke regering in Beiroet houdt intussen haar hart vast. Libanon zit al jaren in een ernstige politieke en economische crisis en een oorlog van Hezbollah tegen Israël kan het land de nekslag geven. De Libanese minister van Buitenlandse Zaken Abdallah Bouhabib zegt dat Hezbollah beloofd zou hebben Libanon niet in een oorlog te storten, maar net als Hamas heeft de terreurbeweging in het verleden zich zelden iets aangetrokken van het lot van de eigen burgerbevolking.

Op de foto hierboven: een militaire parade van de terreurbeweging Hezbollah in Libanon in 2018 – Foto: Khamenei.ir

Plaats opmerking