Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Israëlische organisatie evacueert in het geheim 167 Afghanen

Redactie 13 oktober 2021, 15:25
Israëlische organisatie evacueert in het geheim 167 Afghanen

De Israëlische humanitaire hulporganisatie IsraAID heeft eerder deze maand in het geheim kwetsbare Afghanen het land uit gesmokkeld.

Volgens de organisatie gaat het onder andere om rechters, journalisten, atleten, mensenrechtenactivisten, kunstenaars, familieleden van Afghaanse diplomaten en wetenschappers. Zij werden via Albanië uit het door de Taliban overgenomen land gehaald. De groep bestond uit 125 personen.

In september zorgde IsraAID voor de evacuatie van 42 Afghaanse vrouwen en meisjes naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Het is de bedoeling dat de vluchtelingen in Albanië uiteindelijk asiel zullen krijgen in Canada, Frankrijk en Zwitserland. De Israëlische organisatie helpt met dat proces en zorgt intussen voor de eerste levensbehoeften van de groep.

Yotam Politzer, CEO van IsraAID, noemt het evacueren van de Afghanen uit hun thuisland een ‘intens en moeilijk proces’. Volgens Politzer veranderde de situatie voortdurend en moest er bijna dagelijks een nieuw plan gemaakt worden om de groep veilig de grens over te krijgen. “We zijn blij om te kunnen zeggen dat onze belangrijkste focus op dit moment ligt bij de zorg voor de evacués,” aldus Politzer.

Filantroop Sylvan Adams was ook betrokken bij de operatie. Sylvan, die er eerder voor zorgde dat de Giro d’Italia naar Israël kwam, hielp een groep vrouwelijke wielrensters uit Afghanistan te vluchten.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Gerry Geronimo XL 14 oktober 2021, 14:57
Geweldig bericht vwb deze Afgaanse mensen/vluchtelingen. Lof voor de Israëlische zorg en bemiddeling. Typisch iets voor Israël om te doen denk ik.
Martina Bogaerts 15 oktober 2021, 07:55
Bedankt IsraAID en ik 🙏🙏
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *