Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Lees nu online
Israëlmotie aangenomen in Eerste Kamer
Nieuws

Israëlmotie aangenomen in Eerste Kamer

Redactie 12 november 2020, 12:59
Israëlmotie aangenomen in Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft deze week een pro-Israëlische motie van de SGP aangenomen.

In de motie wordt de regering verzocht om zoveel mogelijk tegen de VN-resoluties te stemmen waarin naar de Tempelberg wordt verwezen met alleen de Arabische naam ‘Al-Haram al Sharif’. Ook stond er in de motie dat Nederland andere EU-landen moet stimuleren hetzelfde te doen. Vorige week besloot de VN dat de heilige plek in Jeruzalem voortaan niet meer Tempelberg genoemd mag worden.

Onder andere de VVD, PVV. FVD en de ChristenUnie ondertekenden de motie. GroenLinks, SP, PvdD, D66, OSF en 50PLUS stemden tegen.

Ook in de Tweede Kamer is er verzet tegen de VN-resoluties. Woensdag vroegen de ChristenUnie en het CDA  aan de Kamer om de VN-resoluties over de Tempelberg de veroordelen. Nederland stemde voor het voorstel van de VN. Eerder stemde een Kamermeerderheid voor een motie om het meer op te nemen voor Israël. In de praktijk blijkt dat dus niet het geval. “Keer op keer worden in de VN zeer eenzijdige resoluties tegen Israël aangenomen. Tot mijn grote ergernis steunt Nederland het grootste deel van deze resoluties, wat in strijd is met een eerdere oproep van de Tweede Kamer,” zei Joël Voordewind (CU) woensdag.

Lees hier de volledige tekst van de aangenomen motie in de Eerste Kamer:

De Kamer,
Gehoord de beraadslaging,
dat de EU het uitgangspunt hanteert dat Jeruzalem een «heilige» stad is voor de drie monotheïstische religies, waaronder het Jodendom;
overwegende,
dat Nederland conform de motie-Van der Staaij (34 775, nr. 44) in VN-verband actief stelling dient te nemen tegen landen die disproportioneel agenderen tegen Israël, en onrechtvaardige resoluties af dient te wijzen;
verzoekt de regering,
zoveel mogelijk tegen de VN-resoluties te stemmen waarin naar de Tempelberg verwezen wordt met alleen de Arabische naam «al-Haram al Sharif», en andere EU-landen te stimuleren hetzelfde te doen; en gaat over tot de orde van de dag.

Schalk
Van Ballekom
Frentrop
Huizinga-Heringa
Faber-van de Klashorst

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (4)
tiki 12 november 2020, 17:56
Wat dit betekent werd vorige week weer duidelijk toen Nederland voor de zovéélste keer meestemde met alle dictaturen & foute regimes in 7 anti Israel moties zonder inhoud! Dat dit überhaupt een discussie punt is en er een motie voor moet worden ingediend zegt meer over Nederland dan over de waarde van de motie. Met wie je omgaat laat zien wie je bent en Nederland schaart zich hiermee bij het overschot aan foute regimes. Geen erg eervolle plaats.
T. Horzelenberg 13 november 2020, 16:16
Belachelijk!!! Nederland wordt nu door de verkeerde mensen vertegenwoordigd in de VN.
Cees 13 november 2020, 20:38
Door dit schaam ik me voor deze politici, die Nederland vertegenwoordigen. Één woord SCHANDE.
C. van Rems 13 november 2020, 20:42
Wat een schande dat de Nederlandse politici zo reageren. Éen woord Schaam jullie en bekeer je.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *