Israëlupdate 15-05: al 2300 raketten afgevuurd – Rutte laat van zich horen
Nieuws

Israëlupdate 15-05: al 2300 raketten afgevuurd – Rutte laat van zich horen

Redactie 15 mei 2021, 13:19
Israëlupdate 15-05: al 2300 raketten afgevuurd – Rutte laat van zich horen
Israelis walk past damage caused to a building in the southern israeli city of Ashkelon, after it was hit by a rocket fired from Gaza into Israel, last night. May 14, 2021. Photo by Yonatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** ?????? ????? ???? ????

Volgens de IDF heeft terreurorganisatie Hamas sinds maandag zeker 2300 raketten afgevuurd richting Israël.

Dat aantal lijkt vandaag ook weer op te gaan lopen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden er ruim tweehonderd raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook en ook zaterdagochtend gingen de beschietingen door. In Beersheba werd zaterdagochtend een huis geraakt door een raket, maar hierbij vielen geen gewonden. Rond 13.00 lokale tijd gingen de raketsirenes rondom Tel Aviv en in centraal-Israël opnieuw af.

https://twitter.com/simonarann/status/1393521168074907651

Ook werd er opnieuw gereld in Israëlische steden. In Akko ging een geliefd theater in vlammen op nadat het werd aangestoken door een groep Arabische relschoppers. In Lod werd een buurthuis in brand gestoken en ook in Jaffa ging het mis. Daar werd de Israëlische journalist Omri Maniv aangevallen terwijl hij in zijn auto zat. op nadat  Zijn auto werd vernield en hij werd bespoten met pepperspray. Twee Arabische kinderen liepen ernstige brandwonden op toen molotovcocktails hun huis werden ingegooid. Beiden kinderen liggen in het ziekenhuis. Zowel de Israëlische politie als Shin Bet zijn een klopjacht begonnen naar de daders.

Vannacht voerde de IDF ook meerdere vergeldingsacties uit in de Strook. Volgens het Israëlische leger werden daarbij ondergrondse tunnels die Hamas gebruikt om wapens en raketten binnen te smokkelen, verwoest. Hamas zei dat bij de vergeldingsactie van het Israëlische leger ook een huis werd geraakt, waarbij tien mensen om het leven kwamen. Volgens Hamas zou het gaan om acht kinderen en twee vrouwen.

Infiltratie
Donderdag ontstond er al spanning met Libanon nadat er drie raketten werden afgevuurd vanuit het buurland, maar ook vrijdag rommelde het bij de grens tussen de Joodse staat en de Libanezen. De IDF meldde een infiltratieaanval vanuit Libanon te hebben verijdeld. In de loop van de nacht zouden verschillende verdachten het grenshek hebben doorgesneden, waarna de IDF op hen schoot. Volgens de IDF droegen de indringers explosieven met zich mee. De mannen zouden onderweg zijn naar de Israëlische stad Metula om daar aanslagen te plegen.

Israëlische media meldde zaterdagmiddag dat er Palestijnse demonstraten in Libanon met bussen onderweg zouden zijn naar de Israëlische grens om daar te protesteren tegen de Joodse staat. Op de Westelijke Jordaanoever kwamen vrijdag 11 Palestijnen om het leven tijdens gewelddadige demonstraties en 150 raakten gewond.

Reactie Rutte
Na dagen stilte reageerde de Nederlandse premier Markt Rutte gisteren op de situatie in Israël. In een tweet schreef Rutte ‘zeer bezorgd’ te zijn over het ‘aanhoudende geweld in Israël en Gaza’. “Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit.”

Daarbij riep de premier op tot wapenstilstand en dialoog.

Foto: Flash90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking