Jack Lew nieuwe VS-ambassadeur
Buitenland

Jack Lew nieuwe VS-ambassadeur

Redactie 11 november 2023, 07:00
Jack Lew nieuwe VS-ambassadeur
VS-ambassadeur in Jeruzalem

Dat hij zijn handen vol zal krijgen aan zijn nieuwe baan, lijkt boven elke twijfel verheven: Jacob Joseph Lew begint aan zijn functie als Amerikaanse ambassadeur in Jeruzalem op een wel heel explosief moment. De voordracht van de Joodse New Yorker werd op 31 oktober door de Senaat goedgekeurd. Vijf dagen later bood ‘Jack’ Lew president Isaac Herzog zijn geloofsbrieven aan.

Lew is niet bepaald een politiek lichtgewicht. De alumnus van de universiteiten Harvard en George-town was al onderminister van Buitenlandse Zaken in de regering van Barack Obama. In 2012 werd hij benoemd tot stafchef van het Witte Huis onder diezelfde president en een jaar later werd hij bevorderd tot minister van Financiën. Die functie behield hij tot Obama’s afscheid begin 2017. 

President Joe Biden droeg de 68- jarige Lew in september – in kalmere tijden – voor om zijn nieuwe ambassadeur in Israël te worden. Lew is getrouwd met zijn jeugdvriendin Ruth Schwartz. Washington hoopt dat hij als orthodoxe Jood de moeizame relatie met premier Benjamin Netanyahu kan herstellen.

Plaats opmerking