Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Jack Lew nieuwe VS-ambassadeur

Redactie 11 november 2023, 07:00
Jack Lew nieuwe VS-ambassadeur

Dat hij zijn handen vol zal krijgen aan zijn nieuwe baan, lijkt boven elke twijfel verheven: Jacob Joseph Lew begint aan zijn functie als Amerikaanse ambassadeur in Jeruzalem op een wel heel explosief moment. De voordracht van de Joodse New Yorker werd op 31 oktober door de Senaat goedgekeurd. Vijf dagen later bood ‘Jack’ Lew president Isaac Herzog zijn geloofsbrieven aan.

Lew is niet bepaald een politiek lichtgewicht. De alumnus van de universiteiten Harvard en George-town was al onderminister van Buitenlandse Zaken in de regering van Barack Obama. In 2012 werd hij benoemd tot stafchef van het Witte Huis onder diezelfde president en een jaar later werd hij bevorderd tot minister van Financiën. Die functie behield hij tot Obama’s afscheid begin 2017. 

President Joe Biden droeg de 68- jarige Lew in september – in kalmere tijden – voor om zijn nieuwe ambassadeur in Israël te worden. Lew is getrouwd met zijn jeugdvriendin Ruth Schwartz. Washington hoopt dat hij als orthodoxe Jood de moeizame relatie met premier Benjamin Netanyahu kan herstellen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (3)
Bas Fortuin 11 november 2023, 08:59
Washington hoopt dat Jack Lew als orthodoxe Jood de moeizame relatie met premier Benjamin Netanyahu kan herstellen." Dat hoop ik ook.
tiki 11 november 2023, 12:32
Jack Lew, Chief of Staf bij Obama , de méést anti Israel president ooit, die geen enkele oppositie voerde voor het 1.7 billjoen geschenk aan Iran door Obama. Ook zijn steun voor VN resolutie 2334 (Bijbels Joods land werd 'occupied Arab land) maakt deze Joods religieuze man daarom niet geloofwaardiger als ambassadeur van Amerikaanse interessen, maar ook die van Israel. Religie is géén visitekaartje.
Bas Fortuin 11 november 2023, 14:45
Inderdaad tiki...Religie is géén visitekaartje!!! Maar ik denk dat wanneer Jack Lew als orthodoxe Jood de moeizame relatie met premier Benjamin Netanyahu sterk kan verbeteren wanneer ze samen de drieduizend jaar krachtige woorden van Asaf Psalm 81 op TV en in de Knesset met welluidende stem zullen declameren. Ik denk dat Redacties van Radio, TV, Haaretz en The Jerusalem Post paf zullen staan vanwege de bulk ingezonden brieven van burgers die daarop positief zullen reageren!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *