Jeugdjournaal ‘vergeet’ Joden te noemen in item over Auschwitz
Nieuws

Jeugdjournaal ‘vergeet’ Joden te noemen in item over Auschwitz

Redactie 31 januari 2020, 10:49
Jeugdjournaal ‘vergeet’ Joden te noemen in item over Auschwitz

Kijkers van het NOS Jeugdjournaal zijn geschokt over de manier waarop de programmamakers maandagavond tijdens Holocaust Memorial Day de herdenking van de bevrijding van Auschwitz aan hun jeugdige kijkers presenteerden. Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité spreekt van bewuste geschiedvervalsing.

In een item in het Jeugdjournaal van 27 januari, de dag waarop de bevrijding van Auschwitz werd herdacht, wordt de herdenking door de presentatrice geïntroduceerd met:

“De afgelopen tijd zijn al veel momenten geweest waarop gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog zijn herdacht. Vandaag was één van de grootste herdenkingen tot nu toe, in Polen. Het is namelijk precies 75 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd.”

In een reportage vanuit Auschwitz zien we vervolgens de ontvangstwoorden van de Poolse president en een vrouw die vertelt dat ze zo blij is dat iedereen aanwezig is. Dat die vrouw Joods is, wordt er niet bij gezegd.

Een voiceover vertelt: “Speciaal te gast waren mensen die vroeger, toen ze jong waren, in het kamp gevangen zaten. In de Tweede Wereldoorlog liet de Duitse leider Hitler miljoenen mensen oppakken. Vooral Joden, maar ook mensen die in verzet kwamen tegen de Duitsers. Vanuit heel Europa werden ze gevangenkampen als Auschwitz vervoerd, om daar uiteindelijk te worden vermoord.”

De presentatrice in de studio legt vervolgens uit: “Ja, Auschwitz was het grootste en meest beruchte kamp uit de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting zijn er 1,1 miljoen mensen vermoord, een onvoorstelbaar aantal, waarmee Auschwitz hét symbool is geworden uit die gruwelijke tijd.” Auschwitz is voor- en bovenal het symbool van de Jodenvervolging, maar daarvoor heeft de redactie overduidelijk niet gekozen. Zeker niet, wanneer daarna het onderstaande filmpje wordt getoond, dat ook met begeleidende tekst op de website van het Jeugdjournaal verschijnt.

https://www.youtube.com/watch?v=1qGa8G9HqMI

Daarin wordt nergens genoemd dat het ging om een massamoord, laat staan een industriële massamoord, op Joden, Sinti en Roma, noch waaróm ze werden vermoord, namelijk simpelweg omdat ze Jood, Sinti of Roma waren. De waarom-vraag wordt nergens gesteld.

VVD-Raadslid Lansingerland, Juval Pat El vroeg zich op Twitter na het zien van het filmpje het volgende af:

https://twitter.com/JuvalPatEl/status/1223010380823302146

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, reageert verbijsterd: “Auschwitz is uitgerekend hét symbool van de Jodenvervolging en die van Sinti en Roma. De kijkertjes krijgen hier gewoon mis-geschiedenis mee, terwijl we juist met z’n allen bezig zijn met de vraag hoe we deze geschiedenis en de lessen die daaruit moeten worden geleerd, kunnen overbrengen op de volgende generaties. Auschwitz staat symbool voor de uitroeiing van Joden. Als je dat niet benoemt, ben je niet goed bezig. Dit is volgens mij bewust zo gedaan, een bewuste geschiedvervalsing en dat is heel erg, echt heel erg. Degene die dit heeft gemaakt, begrijpt er dus helemaal niets van of wil het niet begrijpen. Wat het Jeugdjournaal hier doet, is precies waar wij zo voor waken. Namelijk dat de Shoa wordt veralgemeniseerd: het is geen unieke gebeurtenis in de geschiedenis meer, maar slechts een van de genocides.”

UPDATE:

Om kwart over één vrijdagmiddag reageerde het Jeugdjournaal via Twitter op de kwestie:

Uit die reactie kunnen wij opmaken dat de tekst op de Jeugdjournaal website is aangepast, maar het bewuste filmpje dat ook op Youtube staat, niet.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking