Oorspronkelijk was ik van plan in deze Jewcy te schrijven over de familie van Amy Winehouse, die de komst van een film en een Broadwayshow over de zangeres verklapte. “Het wordt allemaal in de nabije toekomst aangekondigd,” zei vader Mitch begin deze maand tegen de pers. Nu, slechts anderhalve week later, is de wereld voornamelijk bezig met het coronavirus en kunnen we ervan uitgaan dat die geplande ‘nabije toekomst’ nog maanden of zelfs jaren verder ligt. We houden uiteraard van Amy, maar de mensheid is even te druk met elkaar de hersens in te slaan voor een rol wc-papier. Dat stuk houdt u dus van mij tegoed.
Waar schrijf je in deze tijden dan over? Toch over het virus, dus. Nu kan ik begrijpen dat u zo moe bent van al het coronagelazer dat u deze pagina snel omslaat. Ik kan u verzekeren dat er ook nog grappige en opmerkelijke dingen gebeuren in tijden van lockdown en pastatekort. Zo wordt in de landen waar het grootste deel van de bevolking thuis in quarantaine zit, samen gezongen vanuit de raamkozijnen. In Italië zongen Romeinen uit volle borst vanaf hun balkon Fratelli d’Italia, het volkslied. De beelden gingen in een mum van tijd het internet over, waarna overal coronalijers uit het raam hingen, klaar om te zingen. In Kfar Yona, ten oosten van Netanya, besloot een stel in quarantaine mee te doen aan die verbroederende hype. Het koppel plaatste een luidspreker op het balkon, zette de telefoon op filmstand en zette luidkeels Hatikva in, verwachtend dat alle buren onmiddellijk zouden inhaken. Het tegenovergestelde bleek het geval. Buren stuurden direct de politie af op het vrolijke stel. Daarmee gingen de amateurzangers viral op een andere manier dan zij gehoopt hadden.
Een besmette Israëli uit Tel Aviv zag een andere kans in de gedwongen quarantaine. Op Facebook plaatste de man een oproep voor een leuke vrouw die de twee weken samen met hem in zijn appartement wilde doorbrengen. “Dan doen we samen aan yoga en drinken we organische Chinese thee,” zette Coronova in zijn contactadvertentie. Het risico op een dubbele longontsteking meldde hij niet, al zou de zin ‘ik zal je de adem benemen’ toepasselijk zijn geweest. Toch kreeg zijn bericht duizenden likes en reacties.
Een drone met kibbesoep
Gasten van een bruiloft in Petah Tikva losten het probleem van social distancing op door te dansen en te zingen op balkons en trappen, met onderling netjes anderhalve meter afstand. Zelfs de ingehuurde band wist los van elkaar via luidsprekers muziek te maken. Een ander stel besloot de huwelijksceremonie te verplaatsen naar een wel heel opmerkelijke locatie: gangpad 6. Supermarkten zijn immers de enige plekken in Israël waar grotere groepen mensen nog bij elkaar mogen komen. Het kersverse echtpaar poseerde bij de paprika’s voor de bruidsfoto’s. Leuk voor later. Moeten we dit nu massaal gaan doen? Zeker niet. Maar bijzondere beelden zijn het wel, die uiteraard door duizenden digitaal werden gedeeld.
Over ziek zijn gesproken: gedwongen thuiszitten is één ding, maar een Jiddisje memme maakt de quarantaine niet per se aangenamer. Een paar dagen geleden kwam ik in aanraking met iemand die hoogstwaarschijnlijk het virus droeg, waardoor ik de komende weken in isolatie moet doorbrengen. Op een paar lichte symptomen na, lijkt er voor mij momenteel vrij weinig aan de hand, maar dat stelt mijn lichtelijk hysterische moedertje niet gerust. Als het aan haar ligt, stuur ik elk halfuur een foto van mijn thermometer met temperatuur door (want vertrouwen op mijn woord doet ze natuurlijk niet) en ik verdenk haar ervan dat ze intussen bezig is een drone te bouwen, wat haar in de gelegenheid zou stellen straks liters kibbesoep af te leveren bij mijn voordeur. Misschien gaat mama dan ook wel viraal.