Jodenlijst
Opinie

Jodenlijst

Paul Damen 22 januari 2022, 10:00
Jodenlijst

Terwijl ik dit tik, is de gijzeling in een synagoge in Colleyville (VS) net afgelopen. De gedode terrorist Faisal Akarm, een Britse Pakistaan, eiste vrijlating van zijn ‘Al Qaida-zuster’ Aafia Siddiqui, niet zijn echte zus en vermoedelijk evenmin lid van Al Qaida. Zij kreeg 86 jaar cel, onder meer wegens geweld tegen Amerikaanse soldaten, en haat Joden zo hartgrondig dat ze haar Joodse advocaten ontsloeg. Waarom de Pakistaanse terrorist zijn islamitische broederliefde zo nodig in een Amerikaanse sjoel moest uitleven tegen Joden, it beats me. Hij dacht vast: Joden hebben de macht om mijn zuster vrij te krijgen. Bovendien was het gebedshuis van mijlenver herkenbaar aan een enorme davidster en het naambord ‘Beth Israel’

Ook in Nederland hebben geweldplegers het gemakkelijk. Synagogen zijn herkenbaar aan davidster, menora, slotgracht, camera’s of militaire politie bij de deur. Individuele Joden zijn wat moeilijker te herkennen, behalve helaas opperrabbijn Jacobs, die dan ook dagelijks drek over zich heen krijgt. Daarom kostte het de recent wegens Jodenhaat veroordeelde ‘Lodewijk Dijkstra’, achter wie zich, u verwacht het niet, de Noord-Afrikaanse kansenparel Ouassim T. verschool, nog enige moeite zijn Joodse slachtoffers uit het telefoonboek te filteren. We heten immers niet allemaal Cohen.

Swastikaatjes
Toch zou je denken dat het een makkie is. Uit elke enquête onder kansenparels blijkt een grote meerderheid te menen dat Nederland minstens een miljoen Joden huisvest. Maar wie precies Jood is en wie niet, dat kunnen bureaudreigers als Dijkstra niet zelf bedenken – ook al omdat in hun thuisland alle Joden eruit zijn gejast. Je kunt natuurlijk naar de namen op het Joods Monument kijken, maar dat zegt ook niet alles. En je kunt, zoals de door Hitler gefascineerde Groninger dorpsdichter Bart ‘FM’ D. doet, rechtstreeks mensen vragen naar hun Joodse roots. Maar die antwoorden dan, zoals ik deed, ‘val dood’, hetgeen hij wijselijk naliet.

Het internet biedt hulp aan terreurdaders die in het duister tasten. De webpagina Kunst-encultuur.infonu.nl levert een kant-en-klare lijst met achternamen, de naziwebsite Stormfront.org voorziet de aangeverslijst van handige adviezen van dr. J. Goebbels, en het fascistoïde Metapedia. org meldt geruststellend dat de site ‘alleen informatie’ geeft, en degene die de info gebruikt ‘tegen de wet, strafbaar’ is. Ofwel: u vraagt, wij dragen doelen aan, maar het is een ander die straks schiet. Dan heb je nog lijsten op Altrechts.com, geen website meer maar florerend op Twitter, de naziwebsite Vnnforum en het eveneens op de ultrarechtse flank opererende Der-stuermer.org die de lijst zelfs omzoomt met guitige draaiende swastikaatjes en de in fractuurschrift gezette tekst ‘de joden zijn ons onheil’.

De meeste namenlijsten baseren zich op gegevens die de website Frissekijk.nl ooit aanleverde, en waarvan de tekst nog steeds, met fouten en al, op internet rondgaat. Vaak zijn die fouten hilarisch. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, vaak bovenaan, is nou net niet Joods. Evenmin als Joop van den Ende, begonnen in een rooms-katholiek parochiehuis, of Pim Fortuijn, wiens vader actief was in het roomse verenigingsleven, nogal zeldzaam onder Joden. Of Simon Carmiggelt, waar subtiel zijn relatie met Renate Rubinstein bij staat. Of Boudewijn Büch, die met de doopnamen Maria Ignatius, de stichter van de Jezuïetenorde, toch bezwaarlijk als lid van het oude volk kan worden opgevoerd. Bij Paul de Leeuw staat zekerheidshalve ‘mogelijk crypto-Jood’. Ja, zo kan ik het ook.

Sigarenbandjes
Sommige mensen, zoals ene E. Venema, sparen Joden zoals een ander sigarenbandjes. De gestoorde ex-advocaat Jeroen de Kreek, die door de rechtbank gek is verklaard, moge dan vanwege zijn geestesgesteldheid vrijuit gaan, zijn navolgers hebben wel degelijk kwade bedoelingen met de ‘Jodenlijst van Zion’ op zijn website Het goede nieuws. Werd die ‘Dijkstra’ ooit de vraag gesteld waar hij zijn namen vandaan had? Als straks de laarzen weer stampen, weet ik wie de laarzenknechten waren. Bijvoorbeeld de mensen achter Altrechts.com, allesbehalve uit beeld, die ‘volksvijandige’ Nederlanders, Joden dus, als ‘uitheems organisme’ wil bestrijden.

In 2017 dook Altrechts.com onder, na onderzoek van het CIDI en vragen van VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius. Volgens toenmalig minister Blok waren er geen aangiften bekend tegen de site. Dank je de koekoek, als die webpagina na het eerste bericht al onderdook. Yesilgöz-Zegerius is nu zelf minister van Justitie en Veiligheid. Haar wacht dus een mooie taak bij het eindelijk eens toepassen van art. 137d van het Wetboek van Strafrecht. Namenlijsten opstellen kan namelijk wel degelijk gezien worden als het aanzetten of oproepen tot Jodenhaat, en dat is simpelweg strafbaar. Want sigarenbandjes verzamelen is één ding, maar mensen aangeven die men zélf in brand wil steken, dat is heel wat anders.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking