Jom Ha’atsmaoet in Hotel Arena
Binnenland

Jom Ha’atsmaoet in Hotel Arena

Redactie 19 april 2012, 00:00
Jom Ha’atsmaoet in Hotel Arena

De viering van de 64e onafhankelijkheidsdag door de Collectieve Israel Actie (CIA) is ’s avonds vooral gericht op jongeren, met een groot feest in het trendy Hotel Arena in Amsterdam.

Auteur: Frank Kromer
Foto: collectie CIA

Vroeger waren de bijeenkomsten, waarbij de onafhankelijkheidsverklaring van David Ben Goerion werd gevierd veelal plechtig. Er waren speeches van vooraanstaande mensen uit de Joodse gemeenschap en er werd gezamenlijk het glas geheven. Directeur Daphna van der Hoeven van stichting CIA – dat fondsen werft voor sociale en humanitaire projecten in Israël – wilde daar graag verandering in brengen: de jeugd heeft immers de toekomst. In plaats van de gebruikelijke rituelen, is de avond op zijn kop gezet. De speeches zijn voor een groot deel geschrapt, er treedt een live-band op, een club-dj is ingehuurd en het feest is verkast naar het hippe Hotel Arena. „Wij vinden het belangrijk dat mensen kennismaken met onze stichting. Daarom zoeken wij naar nieuwe donateurs; vooral de jeugd wordt in de toekomst een belangrijke groep. Met een meer eigentijds karakter proberen wij de jongeren te betrekken bij onze evenementen,” vertelt Van der Hoeven.

Muziek 

 Op de avond zullen er – naast lekkere Israëlische hapjes en fijne drankjes – verschillende optredens te zien zijn, waaronder een verrassingsact waar iedereen angstvallig zijn mond over houdt. De muziek wordt voor het grootste deel verzorgd door de band Or Le Israel. „We komen met zo’n zes muzikanten en drie zangers naar het feest. Aangezien het publiek van uiteenlopende leeftijden zal zijn, gaan we zowel traditionele Israëlische nummers als popmuziek spelen. Zo kunnen wij iedereen in het publiek bekoren,” vertelt Roy Shabbat van de groep Or Le Israel. „Het is voor ons als band een mooie manier om Israël te steunen. Aangezien we vaker voor goede doelen spelen, is dit een mooie toevoeging aan onze tourlijst. We hebben al door heel Europa gespeeld, van Berlijn tot Wenen.” Aan het einde van de avond zal dj Jonathan Keyson voor elektronische grooves zorgen: „Ik draag Israël een zeer warm hart toe, dus ik wil de avond op een spetterende manier afsluiten. Ik heb speciaal contact gezocht met mijn muziekcollega’s in Tel Aviv om te horen wat de populaire hits van dit moment zijn. Op deze manier kan ik bijdragen aan de gezondheid van de staat Israël.” Om het feest extra bekendheid te geven, heeft het CIA partners in de hand genomen. „We hebben verschillende zionistische organisaties zoals Jeugd Alijah Nederland en Arza, gevraagd om aandacht te geven aan het feest bij hun achterban. Het aantal aanmeldingen van jongeren is daardoor enorm,” vertelt Van der Hoeven.

Hedendaags zionisme 

 Het oorspronkelijke doel van CIA was het ondersteunen van Joden die aliya maken. Alfoto: collectie cia hoewel de stichting haar aandacht nu vooral richt op sociale projecten, is het oude doel niet helemaal verdwenen. „In Israël steunen wij indirect – via de Jewish Agency – mensen die aliya maken. Het gaat dan vooral over arme Joden. Vroeger waren dat mensen van Russische komaf, nu zijn dat vooral Ethiopiërs. Ook al hebben de meeste Nederlandse Joden die naar Israël vertrekken geen direct belang bij onze steun, we helpen toch de brede samenleving waarin zij terechtkomen. Het is prachtig dat wij in Nederland Joden over de hele wereld kunnen helpen met hun thuiskomst. Het lot van Israël ligt namelijk in de handen van ons allen.” De toekomst ziet er voor het CIA in ieder geval solide uit. „We hebben ook Young CIA, een jongerenafdeling,” vertelt van der Hoeven trots. „Zij organiseren evenementen door het jaar heen, zoals borrels, modeshows en een casinoavond. Inmiddels hebben al zo’n zevenhonderd jongeren zich bij Young CIA aangesloten. Het gaat de goede kant op.”

Kaarten voor het feest kosten €15 en kunnen telefonisch of per mail worden besteld: 020- 6448429 en info@israelactie.nl

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking