Joodse organisaties: “Wij zijn niet bij de demonstratie tegen antisemitisme”
Nieuws

Joodse organisaties: “Wij zijn niet bij de demonstratie tegen antisemitisme”

Administrator 11 maart 2019, 00:00
Joodse organisaties: “Wij zijn niet bij de demonstratie tegen antisemitisme”

De ‘Samen tegen antisemitisme’-demonstratie die aankomende donderdagavond gepland staat op de Dam in Amsterdam zal niet kunnen rekenen op aanwezigheid van vertegenwoordigers van de belangrijke Joodse organisaties.

Wat als een sympathiek initiatief begon, lijkt te verworden tot een bijeenkomst waaraan geen enkele belangrijke Joodse organisatie zal meewerken. De bijeenkomst ‘Samen tegen antisemitisme’ moest een breed gedragen solidariteitsbijeenkomst worden zonder politieke signatuur. Dat was de visie van initiator Pauline Buwalda, van belangengroepering Friesland voor Israël, toen zij een flyer op Facebook plaatste waarin zij opriep op 14 maart naar de Dam te komen. De oproep werd gedeeld door een aantal officiële Joodse instanties en veel enthousiaste sympathisanten.

Omdat er organisatorisch nogal wat op je afkomt wanneer je als particulier het initiatief voor zo’n bijeenkomst neemt, nam zij ene Daniël Gerritsen in de arm.

PVV-sympathisant Gerritsen staat bekend als een groot fan van de Joodse staat. Zijn grootouders zijn geëerd in Yad Vashem en op zijn Facebookpagina blijkt hij zich ook als Sar-El vrijwilliger te hebben ingezet voor de IDF.

Maar al snel kwam er ook een ander beeld van Gerritsen naar voren. Zoals een foto uit 2018 met de slogan ‘Eigen volk eerst’, toen Gerritsen meedeed aan de verkiezingen namens een partij ‘Vlaardingen Nederland & Vrij’ genaamd. Ook zijn er foto’s waarop hij te zien is met een spandoek met de woorden ‘Allah is een leugen’. Gerritsen biechtte Buwalda op nauwe banden onderhouden te hebben met de (extreem)rechtse organisatie Pegida. Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka heeft hij ook (internet)relaties met andere radicale organisaties.

‘Smaad en laster’
Na het bekend worden van bovenstaande verzocht Buwalda Gerritsen zich terug te trekken. Dat gebeurde niet, waarna Buwalda zelf de stekker uit haar project trok, een beslissing die zij deelde op Facebook. Maar inmiddels stond de vergunning voor de demonstratie die hij op verzoek van Buwalda had aangevraagd wel op Gerritsens naam. Gerritsen heeft nu te kennen gegeven de demonstratie eigenhandig door te laten gaan. Na de breuk beschuldigde hij Buwalda van ‘smaad en laster’. Een aantal partijen die Buwalda’s bericht waarin zij afstand neemt van Gerritsen verspreidden, kregen eenzelfde schrijven gepresenteerd.

Geen medewerking
Het NIW benaderde diverse officiële Joodse instanties met de vraag of zij toch acte de présence zouden geven. Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, reageert: “Wij zijn in principe voor elke demonstratie voor Israël en tegen antisemitisme. Maar wij geloven ook dat een demonstratie zo breed mogelijk moet worden gedragen, dus vanuit diverse politieke partijen, zodat een eensgezinde en ondubbelzinnige vuist kan worden gemaakt tegen Jodenhaat. Wij zouden graag zien dat zo’n initiatief door zowel Joden als christenen en moslims wordt gedragen. Dat is nu niet het geval. Het CJO zal er dus in ieder geval niet bij zijn.” Ook het NIK geeft te kennen niet aanwezig te zijn, net als de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On.

Het IPOR verwijderde de oproep van hun site. Rabbijn Yanki Jacobs die een maand geleden al was gevraagd te spreken, meldde al meteen dat hij zich niet de daartoe aangewezen persoon voelde. Het verzoek werd ook neergelegd bij rabbijn Moshe Stiefel. Hij meldt het NIW “waarschijnlijk niet te gaan.” Christenen voor Israël geeft het NIW ook te kennen niet deel te nemen aan de demonstratie.

Het NIW vroeg Daniël Gerritsen om een reactie. Hij reageerde niet voor het online gaan van dit artikel. Mocht hij dat alsnog doen, dan zullen wij u daar zo snel mogelijk van op de hoogte stellen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking