Kafkaësk
Commentaar

Kafkaësk

Esther Voet 24 februari 2022, 08:00
Kafkaësk

Luidt het spreekwoord niet: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald? Na grondige bestudering van het aan hen gestuurde Wobverzoek concludeerden de Nederlandse universiteiten dat er een en ander niet deugde aan de actie van The Rights Forum, een naam die je moet uitleggen als: rechten voor iedereen, behalve voor Joden. Laten we het hier nog maar eens zeggen: een Wobverzoek is een uitstekend middel om de democratie te beschermen. Mits het specifiek is en zich houdt aan de wettelijke regels. Aan een deel van het verzoek dienen universiteiten te voldoen. Maar in dit geval was het duidelijk waarop TRF uit was. Niet alleen demoniseert het verzoek – zoals in de lijn der verwachting – Israël, het maakte de stap waarvan je wist dat die zou komen. Tenminste, als je de organisatie de laatste jaren een beetje hebt gevolgd. Nu zijn ook Joodse organisaties en vertegenwoordigers verdacht. Daarmee is de ontmaskering van TRF een feit.

Natuurlijk staan aanhangers op hun achterste benen. Lees de reactie in Erasmus Magazine van universitair hoofddocent rechtssociologie Jeff Handmaker. Hij heeft het over ‘belachelijke beschuldigingen van antisemitisme’ en laat even weten hoeveel ‘bezorgde wetenschappers en studenten’ wel niet achter het verzoek stonden: honderden academici, en een club verenigd in de Dutch Scholars for Palestine. Hij verwijt de nationaal coördinator antisemitisme Eddo Verdoner en zijn Europese collega Katharina von Schnurbein zelfs ‘meer bezig te zijn met aanvallen van kritiek op Israël en solidariteit met Palestijnen, dan met het verdedigen van Joden tegen antisemitisme’. Kan iemand de man vertellen dat hij zijn mond moet spoelen?

Enfin, iedereen heeft recht op zijn mening, zelfs wanneer die tegen Jodenhaat aanschurkt. Wel heb ik medelijden met de studenten die zijn gif krijgen ingespoten. We leven in een kafkaëske wereld waarin feiten worden omgedraaid en – ook academisch, zo blijkt – wordt ingehakt op één specifieke groepering. Ik vraag me af of Jeff Handmaker al eens heeft geprotesteerd tegen wat Rusland nu met Oekraïne doet. Waar zijn sowieso die demonstraties?

Ten slotte: zogenoemde ‘pro-Israëlorganisaties’ zijn in dit land op één hand te tellen. Anders ligt het met connecties met pro-Palestijnse clubs, vaak van doorgesluisde subsidiegelden genietend, en meer dan eens aanschurkend tegen terroristische organisaties. Je zou daar bijna een Wobverzoek op willen loslaten. Eens kijken hoe BDS-bewegingen dan in universitaire kringen zijn geïnfiltreerd. Overbodig te zeggen dat je daarbij van moslimorganisaties afblijft.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking