Kan de Damsaga stoppen?
Commentaar

Kan de Damsaga stoppen?

Afgelopen weekend ging het op de Amsterdamse Dam faliekant mis.

Esther Voet 16 maart 2017, 00:00
Kan de Damsaga stoppen?

Afgelopen weekend ging het op de Amsterdamse Dam faliekant mis.

Al jaren trakteert een beroepsdemonstrant het nietsvermoedende winkelpubliek op Palestijnse vlaggen en bloedige foto’s van Palestijnse slachtoffers. Israël wordt uiteraard afgeschilderd als de duivel. Time to stand up for Israel liet het er niet bij zitten. Deze vrijwilligersclub bemenst ieder weekend een plek verderop op de Dam, met Israëlische vlaggen die als cape worden gedragen en spandoeken met een kaart van Israël van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan. Bij de slogans die tentoongespreid worden moet u denken aan oneliners als ‘Judea + Samaria = Israel, period!!!’

Nu heb ikzelf wat moeite met deze kretologie. Mijn tenen krommen er spontaan van en ik vrees die van veel voorbijgangers zeker. Vooral als je voornaamste doel van de middag een gezellig uurtje shoppen is, even geen sores, maar blij zijn met dat nieuwe paar schoenen of dat hippe truitje. De vraag mag dus worden gesteld of ‘Time’ het doel bereikt dat het voor ogen heeft, of dat het dat doel juist voorbijschiet.

Maar wij leven in een land met het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting. Zolang je niet tot geweld oproept, mag je daar gebruik van maken. En eerlijk is eerlijk, wie is bereid om hiervoor elk weekend, in weer en wind, de vrije dag op te offeren?

Het afgelopen weekend kwam het tot een fysiek treffen tussen een passant die antisemitische leuzen riep en een pro-Israëldemonstrant, waarbij een omstander aan het hoofd gewond raakte. Over het importeren van een buitenlands conflict gesproken, in postcode 1000. Dus vraag ik me af: moeten we dit wel willen? Is er een mogelijkheid om een eind te breien aan deze ongein, bijvoorbeeld uit angst voor verstoring van de openbare orde? Of kan deze kermis verplaatst worden naar het Museumplein, waar publiek dat er niet van gediend is er met een grote boog omheen kan lopen? Want hoe goed bedoeld ook, de vraag moet worden gesteld of deze vrijwillige inlevering van de vrije tijd effectief is. Het Israëlisch-Palestijns conflict los je er in ieder geval, op deze manier, op de Dam, niet mee op.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking