Keir Starmer: geen ruimte voor antisemieten
Buitenland

Keir Starmer: geen ruimte voor antisemieten

In het Verenigd Koninkrijk staat het ‘nieuwe’ Labour van Sir Keir Starmer voor een historische overwinning. Daarvoor moet de leider wel eerst afrekenen met de oude anti-Israëlgarde in de socialistische partij.

Redactie 06 juni 2024, 07:00
Keir Starmer: geen ruimte voor antisemieten
Keir Starmer spreekt op een bijeenkomst van Labour Friends of Israel in 2021

De socialisten in Groot-Brittannië lijken af te stevenen op een monsteroverwinning bij de Lagerhuisverkiezingen die op 4 juli plaatsvinden. Vijf jaar geleden zou die zin paniek veroorzaakt hebben in de Joodse gemeenschap van het land. Maar nu, zelfs met de oorlog in Gaza en de daaraan gekoppelde pro-Hamasdemonstraties en de explosie van antisemitisme in de straten van Londen, Manchester of Birmingham, lijkt geen Jood zich druk te maken om de uitslag van de aanstaande verkiezingen.

De reden hiervoor is één naam: Keir Starmer. De Labourleider heeft in de peilingen een verbluffende voorsprong op zijn Conservatieve concurrent, premier Rishi Sunak. Starmer mag volgens de peilers in het ongunstigste geval rekenen op 40 procent van de stemmen, maar in de meest recente grafiek van The Daily Mail staat zijn Labour op 47 procent. Dat zou de partij maar liefst 476 van de 650 zetels in het Lagerhuis geven, een meerderheid van meer dan 300. Het zou niet minder dan een politieke aardverschuiving zijn: sinds de Tweede Wereldoorlog heeft een Britse partij niet meer zo’n overwinning behaald.

Corbyn

Met die cijfers in het achterhoofd kan Starmer het zich veroorloven de hardlinkse vleugel van zijn partij te negeren bij het vaststellen van de Labourkandidaten voor de 650 kiesdistricten. En dat op een moment dat de radicale, pro-Palestijnse factie in de partij door de oorlog in Gaza de wind in de zeilen lijkt te hebben. Labourkandidaten die inspelen op Israëlhaat kunnen scoren in een klein aantal kiesdistricten met een hoog percentage islamitische kiezers. Maar Starmer weet dat daar een groot risico aan kleeft. 

De zwevende kiezers, een grote meerderheid van het Britse electoraat, willen niets weten van antisemitische, extreemlinkse en moslimparlementariërs. Door die zoveel mogelijk van de Labour-kandidatenlijsten te weren, weet Starmer dat hij het centrum aanspreekt. Daar valt een veel grotere winst te behalen. En dus zuivert de partijleiding de lijsten van kandidaten die zich verwant voelen met de radicaallinkse, antisemitische ex-Labourleider Jeremy Corbyn. Dat dit zonder al te veel openlijk verzet gebeurt, komt doordat het partijkader zich goed herinnert hoe onder Corbyn twee landelijke verkiezingen verloren werden. 

Faiza Shaheen werd van de kandidatenlijst geschrapt vanwege anti-Israëlische uitingen op sociale media

Daarnaast is het geen loze belofte gebleken toen Starmer, getrouwd met de Joodse juriste Lady
Victoria Alexander, bij zijn aantreden als partijleider in 2019 aankondigde dat er geen ruimte meer zou zijn voor antisemitisme in de socialistische partij. Het meest recente en opvallendste ‘slachtoffer’ van dit beleid is Faiza Shaheen. Zij werd vorige week van de officiële kandidatenlijst geschrapt vanwege haar anti-Israëlische uitingen op sociale media. Om extra zout in de pro-Palestijnse wond te strooien, werd de Joodse Shama Tatler in haar plaats aangewezen als kandidate voor de kieskring Chingford en Woodford Green in het noordoosten van Londen. 

Oud-marinier

Shaheen is een van de vele voorbeelden van wat Corbyn, die als onafhankelijke kandidaat meedoet in het Londense Islington, een ‘zuivering’ noemt. Helemaal ongelijk heeft hij niet: dit Labour is een heel andere partij dan die van vijf jaar geleden. De socialisten presenteren zich als de partij van veiligheid en defensie. Ze hebben zelfs een anti-immigratiebeleid omarmd. Zo maakte in het kiesdistrict Selly Oak (in Birmingham) het afzwaaiende Lagerhuislid Steve McCabe plaats voor kolonel Alistair Cairns, een oud-marinier die in Afghanistan heeft gevochten. Dat moet pijn gedaan hebben op de linkervleugel: McCabe was voorzitter van Labour Friends of Israel en juist zijn vervanging door een pro-Palestijnse kandidaat zou grote symbolische waarde gehad hebben. Dat Starmer koos voor een held uit een oorlog in een moslimland, is een klap in het gezicht van de pro-islamitische en anti-Israëlische vleugel in de partij. 

Natuurlijk bestaat het risico dat een aantal radicale partijleden zich, net als Corbyn, onafhankelijk kandidaat zal stellen of zelfs zal meedoen namens de Workers Party of Britain van de notoire Jodenhater George Galloway. In januari snoepte die populist nog een zetel van Labour af in tussentijdse verkiezingen in Rochdale. Maar de handvol zetels die Starmer daarmee dreigt mis te lopen, vallen in het niet in vergelijking met de tientallen, zo niet honderden zetels die hij wint door gematigde kandidaten op te voeren. In het nieuwe Labour wordt heel goed begrepen dat net als in ons land antisemitisme geen winnende verkiezingsstrategie is.

Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *