Keuvelpraatjes met bruten
Nieuws

Keuvelpraatjes met bruten

Tamarah Benima 05 juli 2019, 00:00
Keuvelpraatjes met bruten

Op de slotfoto’s van de G20-top in Osaka staat kroonprins Mohammed bin Salman pontificaal in het midden op de voorste rij. Trump staat een paar plaatsen rechts van hem (tussen Xi Jinping en Erdogan), Poetin een paar plaatsen links van hem. Merkel zwerft rechts aan de buitenkant, Macron links aan de buitenkant. Ik geloofde mijn ogen niet. De machtigste man in een vreselijk land die zoveel eer krijgt. Rusland wordt geboycot vanwege de annexatie van de Krim en het neerhalen van de MH17 in 2014. Maar Rusland kent de doodstraf niet. Saoedi-Arabië heeft sinds 2014 ten minste 689 veroordeelden ter dood gebracht. Voor moord, maar ook voor overspeligheid. In Rusland kennen vrouwen alle rechten en vrijheden. Saoedi-Arabië is een verschrikkelijk land voor vrouwen. Ze hebben er geen enkele bewegingsvrijheid, mogen niks zonder de toestemming van vader of broers en worden niet beschermd tegen seksueel misbruik of genitale mutilatie. Genoeg redenen om Mohammed bin Salman en Saoedi-Arabië van het wereldtoneel te verbannen. Maar het gruwelland mag volgend jaar als gastheer optreden van de G20. Om misselijk van te worden.

Een jaar geleden vroeg een Joodse vriend in welk land ik liever zou leven: Iran of Saoedi-Arabië. Geen moeilijke keuze. Iran heeft verre de voorkeur. De positie van vrouwen is er beroerd, maar onvergelijkbaar veel beter dan in Saoedi-Arabië. Hetzelfde geldt voor de Joden. In Iran wonen naar schatting 9.000 tot 25.000 Joden. Vóór Khomeiny waren dat er 100.000. Maar ze zijn er nog. Het sjiitische Iran is gevaarlijk vanwege de ontwikkeling van zijn kernwapen. De Israëlische regering schreeuwt het van de daken. Maar het soennitische Saoedi-Arabië is het vaderland van Osama bin Laden en de 9/11-terroristen. Het kocht met zijn oliedollars wapens voor afschuwelijke terroristische bewegingen (Al Qaida, IS, Al-Shabaab, enzovoorts) en financiert wereldwijd de ultraorthodoxe wahabitische en salafistische moslims.
Saoedi-Arabië heeft zo meer invloed op de westerse samenlevingen wereldwijd dan Rusland had op de verkiezing van Trump (dat laatste acht ik trouwens niet bewezen). Dat Máxima met de Saoedische kroonprins heeft gesproken, is weerzinwekkend. Niet omdat ze zweeg over de moord op Khashoggi (een zuivere antisemiet, wat de moord niet minder afschuwelijk maakt). Het is weerzinwekkend omdat ze als een moderne Chamberlain met een keuvelpraatje de positie van de Saoedische vrouwen denkt te verbeteren.

Tamarah Benima

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking