Labour loopt leeg
Buitenland

Labour loopt leeg

Na de overwinning van Jeremy Corbyn voor het partijleiderschap dreigt een Joodse leegloop bij Labour. Misschien zelfs gedwongen. Lord Mitchell is woedend, de winst van Jeremy Corbyn bij de verkiezing om het leiderschap van de Britse Labourpartij is de druppel voor het Joodse Hogerhuislid. Mitchell heeft aangekondigd zijn lidmaatschap van de socialistische partij op te zeggen. Labour kampt sinds de opkomst van Corbyn met een serie antisemitische schandalen. [...]

Redactie 29 september 2016, 00:00
Labour loopt leeg
Minister-president Theresa May

Minister-president Theresa May

Minister-president Theresa May

Na de overwinning van Jeremy Corbyn voor het partijleiderschap dreigt een Joodse leegloop bij Labour. Misschien zelfs gedwongen.

Lord Mitchell is woedend, de winst van Jeremy Corbyn bij de verkiezing om het leiderschap van de Britse Labourpartij is de druppel voor het Joodse Hogerhuislid. Mitchell heeft aangekondigd zijn lidmaatschap van de socialistische partij op te zeggen. Labour kampt sinds de opkomst van Corbyn met een serie antisemitische schandalen. Mitchell hoopte dat een andere leider schoon schip zou kunnen maken, maar van Corbyn heeft hij die verwachting niet. Eerder noemde hij een rapport over antisemitisme binnen de partij al ‘white wash’, het oververven met witte kalk om de ware problemen te verhullen.
Mitchell staat niet alleen in zijn kritiek aan het adres van de nieuwe Labourleider, die de interne verkiezing won met 62 procent van de leden achter zich. Ook Gideon Falter, voorzitter van de Campaign Against Antisemitism (CAA), liet weten teleurgesteld te zijn: “Hoewel vooraanstaande leden moedig hebben gestreden om het tij te keren, is de Labourpartij niet langer een veilige plek voor Britse Joden,” liet Falter weten aan The Independent. De CAA diende een klacht in tegen Corbyn, nadat deze op zijn Twitter- en Facebookaccount uitspraken had geplaatst van partijleden die klaagden dat zij ‘moe waren’ van de beschuldigingen van Jodenhaat aan het adres van Labour.

Mossad-agent
De afgelopen maanden werd de partij opgeschrikt door het ene antisemitische incident na het andere. Vorige week deed het Joodse Labourparlementslid Ruth Smeeth al een boekje open in de Daily Mail. Nadat Smeeth nota bene bij de presentatie van het onderzoeksrapport over antisemitisme binnen de partij verbaal werd aangevallen door een Corbyn-aanhanger – Smeeth verliet de presentatie in tranen – is het hek van de dam. Zij wordt ‘yid cunt’ genoemd, ‘agent van de Mossad’, ‘pot’ en ‘gore verrader’. Ook ontving zij een pamflet waarin ze met de dood werd bedreigd. “Ik ging ervan uit dat de auteur extreemrechts zou zijn, totdat ik werd gebeld met het nieuws dat het een Corbynista was,” aldus Smeeth.
Partijleider Jeremy Corbyn heeft Hamas en Hezbollah in het verleden ‘vrienden’ genoemd, en Ken Livingstone, voormalig burgemeester van Londen, is van mening dat Adolf Hitler een zionist was. Ook op lager partijniveau lijkt Jodenhaat inmiddels wijdverbreid: het afgelopen weekend liet een Joods Labourlid op Twitter weten door partijgenoten te zijn geconfronteerd met de beschuldiging dat de strijd om het partijleiderschap van Corbyn een ‘Joods complot’ was. En zondagavond toonde journalist Adam Bienkov op datzelfde medium een pamflet waarin werd opgeroepen de Jewish Labour Movement uit de partij te gooien.

Lofzang
In schril contrast met de antisemitische perikelen binnen de Labourpartij staat de lof die de nieuwe conservatieve premier Theresa May zingt van Israël. In haar Rosj Hasjana-boodschap aan de Conservative Friends of Israel wijst May erop dat de banden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Joodse staat sterker zijn dan ooit, “gebaseerd op niet alleen bilaterale handel, wetenschappelijk onderzoek en samenwerking op het gebied van veiligheid, maar [ook op] de waarden die wij delen, zoals vrijheid, democratie en tolerantie.”
Zonder Labour of Corbyn specifiek te noemen waarschuwt May voor een toename van antisemitische beledigingen en aanvallen. De premier kondigde aan er alles aan te zullen doen deze de kop in te drukken, omdat in het Verenigd Koninkrijk ‘geen plaats is voor intolerantie en racisme’. Als maatregel hiertegen wil May samen met de Britse opperrabbijn een nieuw Holocaust-monument met kenniscentrum laten verrijzen. “Groot-Brittannië zou Groot-Brittannië niet zijn zonder Joden,” vindt de premier.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking