Lawaaidemonstratie tijdens Dodenherdenking
Binnenland

Lawaaidemonstratie tijdens Dodenherdenking

Redactie 25 april 2018, 00:00
Lawaaidemonstratie tijdens Dodenherdenking

Het Geen 4 Mei Voor Mij-comité is van plan om de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam te verstoren.

De groep heeft op Facebook het evenement ‘Kom ook demonstreren tegen de racistische 4 mei viering’ aangemaakt. Het lijkt de organisatoren te zijn ontgaan dat men op 4 mei niet ‘viert’ maar juist herdenkt.

Het comité klaagt al jaren over de herdenking op 4 mei, omdat niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, maar ook Nederlandse militairen die sindsdien omkwamen. Geen 4 Mei Voor Mij wil aandacht voor de slachtoffers in Indonesië, en stelt dat Nederland nu alleen de daders herdenkt. De groep denkt deze boodschap nu door te kunnen drukken door op 4 mei om acht uur ’s avonds lawaai te gaan maken.

Geen 4 Mei Voor Mij kwam een paar jaar geleden ook al in opspraak toen activiste Christa Noëlla aankondigde niet meer mee te doen aan de Dodenherdenking. Eerder dit jaar werd Noëlla overigens aangehouden in een zaak over een oproep tot een moordaanslag op Sinterklaas.

Tot nu toe lijkt het animo voor het potje Damschreeuwen nog niet erg groot, slechts dertien mensen hebben aangegeven mee te doen. VVD’er Marianne Poot heeft aangekondigd aan waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen te vragen om de manifestatie te verbieden

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking