Leren van elkaar
Cultuur

Leren van elkaar

Redactie 16 juni 2011, 00:00

In het weekend van 11 en 12 juni vond in Diemen het jaarlijkse kennis- en cultuurfestival Limmoed plaats. Limmoed (het Hebreeuwse woord voor leren) is in 1980 in Engeland opgericht als een kleine conferentie voor en door Joodse leraren. Alistair Falk, Michael May, Jonathan Benjamin en Clive Lawton organiseerden in dat jaar een evenement met tachtig deelnemers in Carmel College, een Joodse kostschool in Oxfordshire. Dertig jaar later is dat idee uitgegroeid tot een jaarlijkse conferentie van een week, waar zo’n 2500 mensen aan meedoen. Inmiddels heeft Limmoed zich uitgebreid over 54 Joodse gemeenschappen, in 24 landen over de hele wereld. In 2009 deden er 30.000 mensen mee aan Limmoedevenementen over de hele wereld.

Iedereen een leraar
Het kernidee van Limmoed is dat elk mens iets bij te dragen heeft en dat we allemaal van elkaar kunnen leren. Iedereen is leerling, maar ook leraar. Dit alles ongeacht achtergrond, leeftijd, gezindte of opleidingsniveau. Alle evenementen worden georganiseerd door vrijwilligers. Wat Limmoed zo succesvol en krachtig maakt werd scherp samengevat door Simon Rocker in de Jewish Chronicle in 2009: „Limmoed heeft de verbeelding van Joden over de hele wereld geraakt omdat het een brede en open ervaring van een Joodse gemeenschap geeft, meer dan een die gebonden is door hiërarchie en conventie, of religieus compartimentalisme. Een plek van ‘ja, we kunnen het’ in plaats van ‘nee, dat kan niet’. Het is makkelijk te denken dat dit de Joodse gemeenschap is zoals hij zou moeten zijn: democratisch, gelijkwaardig, inclusief en bereid tot experimenteren en je bloot te stellen aan andere ideeën en gezichtspunten.”

Van alles
Voor Nederland was het de vierde editie van Limmoed. Vanaf september vorig jaar zijn 25 vrijwilligers in teams bij elkaar gekomen om het festival te organiseren. Afgelopen weekend was het zover. In de Hogeschool InHolland in Diemen vonden in anderhalve dag ongeveer honderdsessies plaats, met sprekers variërend in de leeftijd tussen 23 en 84 jaar. Er waren meer dan 500 deelnemers, en 45 dagvrijwilligers hielpen met het inrichten en versieren van het gebouw, bemanden de inschrijfbalie, wezen mensen de weg en zorgden voor de catering. foto’s: michael jacobs De sessies waren zeer uiteenlopend: een Israëlische film; een workshop met trucs om betere stukjes te schrijven; leren van nieuwe melodieën voor sjabbat; een presentatie van populaire Israëlische televisieseries; lezingen over alternatieve Joodse sektes en over het spanningsveld tussen schepping en evolutie en ga zo maar door. Elk timeslot had ongeveer tien verschillende sessies om uit te kiezen. Een aantal van de sessiegevers was speciaal voor Limmoed 2011 uit onder meer Amerika, Israël en Engeland gekomen. Het geheel werd muzikaal begeleid door twee bands uit Israël: The Shuk en Eric Berman en de Nederlands-Joodse groep Siman Tov. Er werd afgesloten met een quiz. De hoofdprijs: twee kaartjes voor Limmoed 2012.
Co-voorzitters van Limmoed 2011 waren Daniël Elzas en Berthe Verdonck. Elzas vertelt: „Het was een heel geslaagd weekend. De opkomst was uitstekend en de reacties van de bezoekers waren heel positief. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Limmoed is voor iedereen met een Joodse achtergrond, voor jong en minder jong, voor zowel leden van de verschillende Joodse kerkgenootschappen als voor niet-leden. De diversiteit aan aangeboden kennis en cultuur was fantastisch, net als de gelijkwaardigheid die Limmoed uitstraalt.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking