Lezing: 40 jaar na de Yom Kippur oorlog. Israël nog steeds bedreigd (?), door Esther Voet
Agenda

Lezing: 40 jaar na de Yom Kippur oorlog. Israël nog steeds bedreigd (?), door Esther Voet

gabrievanstraten 11 september 2013, 00:00
Lezing: 40 jaar na de Yom Kippur oorlog. Israël nog steeds bedreigd (?), door Esther Voet

Tijdens de Jom Kipoeroorlog was het een dubbeltje op z’n kant, bijna was  Israel van de kaart geveegd. Die oorlog was ook de aanleiding voor de oprichting van het CIDI. Hoewel het Israëlische leger qua effectiviteit en slagkracht aan aanzien heeft gewonnen, wordt het land nog altijd in zijn bestaan bedreigd. Israël bevindt zich in het oog van een Arabische storm, met krachten in de omliggende landen die maar op één ding uit zijn: de vernietiging van Israel. Zie bijvoorbeeld de uitspraken van aan Al Qaida gelieerde groeperingen in Syrië, die ‘via Damascus willen opstoten naar Jeruzalem’. Tegelijkertijd worden de stemmen in Egypte, van zowel Islamitische als liberale kant groter om het vredesverdrag met Israel op te zeggen. Als die stemmen (een meerderheid van de Egyptische bevolking denkt daar zo over) de overhand krijgen, zou dat voor Israel een levensgevaarlijke ontwikkeling zijn. Om nog maar te zwijgen over de bedreiging door Hamas en Hezbollah. Tijdens deze avond zal nader worden ingegaan op deze bedreigingen en eventuele scenario’s voor de toekomst.

Esther Voet was jarenlang freelance journalist en hoofdredacteur van diverse magazines. Zij reisde door verschillende Arabische landen en is kind aan huis in Israel. Zij was hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad en is sinds 18 maart directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israel dat vecht voor het Joodse volk om in vrijheid en veiligheid te leven, zowel in Nederland als in Israel.

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 7 oktober a.s. in Gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.  Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en http://www.gni-drechtsteden.dordt.nl.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking