Lezing: De joodse gemeente van Dordrecht tussen 1933 en heden, door drs. C. Weltevrede
Agenda

Lezing: De joodse gemeente van Dordrecht tussen 1933 en heden, door drs. C. Weltevrede

gabrievanstraten 14 februari 2014, 00:00

Drs. C. Weltevrede

Drs. C. Weltevrede

In de jaren dertig was de jonge Barend Katan rabbijn in Dordrecht. Zijn dagboek geeft ons goed inkijk in het reilen en zeilen van de hechte Joodse gemeenschap in Dordrecht te midden van allerlei uitdagingen, zoals de vluchtelingen uit Duitsland en de gevolgen van de economische crisis. De integratie, de lokale politiek en Joodse deelname daaraan komen aan bod.

joodse_bgr_plts

De Joodse begraafplaats in Dordrecht rond 1903.

Tevens wordt ingegaan op de oorlogssituatie van 1940 tot 1945. We luisteren naar verhalen van overlevenden van de Holocaust, naar onderduikers die deze periode hebben overleefd, naar dagboeken van Jules en Suus Benedictus.

Het herstel na de oorlog verloopt moeizaam. Het minjan wordt amper gehaald en de synagoge wordt te duur. Het laatste deel van de lezing gaat over de fusie van de gemeente van Dordrecht met die van Rotterdam.

 

De heer Weltevrede  is docent geschiedenis en maatschappijleer havo/vwo aan de CSG De Lage Waard in Papendrecht. In zijn vrije tijd doet hij historisch onderzoek naar de geschiedenis van Dordrecht in de Tweede Wereldoorlog en met name naar de Joodse Dordtenaren.

 

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 10 maart a.s. in Gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.  Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en http://www.gni-drechtsteden.nl.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking