Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Agenda

Lezing: De Pesach Haggada: inhoud, context, bronnen en decoratie, door drs. Diklah Zohar

gabrievanstraten 04 maart 2015, 00:00
Lezing: De Pesach Haggada: inhoud, context, bronnen en decoratie, door drs. Diklah Zohar

De Haggada is de rituele tekst die op de avond van Pesach, thuis wordt gelezen. In de loop der eeuwen werd het Haggadaboek een kunstobject op zich; een manuscript met prachtige illustraties, die Bijbelse scènes afbeelden van de schepping tot het leven van Mozes en het Exodus verhaal.

In deze lezing staan de Haggada en haar versieringen centraal. De voorbereiding van de Seideravond met de speciale gerechten op de seiderschotel, de matzes en het wachten op Eliah maken deel uit van de versieringen. Deze lezing schenkt speciale aandacht aan beroemde Haggadoth zoals de Spaanse gouden Haggada, de Asjkenazische vogelkoppenhaggada en de Amsterdamse Haggada.

 

Versierde omslag van een Haggada voor Pesach.

Versierde omslag van een Haggada voor Pesach.

Drs. Diklah Zohar komt uit Israel, studeerde kunstgeschiedenis en Joodse geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en klassieke  archeologie aan de Universiteit Leiden. Haar promotieonderzoek in Leiden richt zich op de versiering van synagogen en vroegchristelijke kerken uit de Byzantijnse tijd. Tevens is zij ook als kunstenares actief: www.psefas.nl.

 

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 16 maart a.s. in Gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en http://www.gni-drechtsteden.nl.

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *