Lezing over oorlogservaringen
Politicus Ed van Thijn (1934) is vooral bekend als voormalig burgemeester van Amsterdam en minister van Binnenlandse Zaken. Hij schreef echter ook enkele boeken over zijn oorlogsherinneringen. Op 13 september om 19.30 uur zal hij de derde lezing verzorgen in de cyclus rond het thema kinderen en oorlog.
In 1942 werden Ed van Thijn (toen acht jaar oud) en zijn moeder vanwege hun Joodse afkomst opgepakt en naar Westerbork getransporteerd. Dankzij een list van zijn vader kwamen zij na drie maanden vrij. In 1943 ontsnapt het gezin maar net aan een razzia. Daarop wordt besloten te gaan onderduiken. Van Thijn wordt eerst naar Limburg en later naar Overijssel gebracht. In november 1944 wordt hij verraden en opnieuw naar Westerbork gestuurd. Hier beleeft hij uiteindelijk de bevrijding.
‘Pas in het jaar 2000 schreef Ed van Thijn voor het eerst over zijn herinneringen aan de oorlog. Hij dook als kind op heel verschillende plekken onder. Over zijn herinneringen, soms gefragmenteerd en soms heel gedetailleerd, zal hij vertellen tijdens zijn lezing in de synagoge van Enschede. Deze lezing past in de lezingencyclus rondom het thema ‘kinderen en oorlog’ die de Stichting Synagoge Enschede in de maand september organiseert. Dat de Tweede Wereldoorlog een grote invloed heeft gehad op Van Thijn en zijn politieke bewustwording zal in de lezing naar voren komen ’, vertelt Esly van Dam van de Stichting Synagoge Enschede.
De lezing van Ed van Thijn begint om 19.30 uur. Vanaf 18.45 is de expositie ‘Anne Frank – een geschiedenis voor vandaag’ te bezoeken. Aanmelden voor de lezing wordt aanbevolen, er zijn beperkte plaatsen beschikbaar, en kan via 053-4324507 of info@synagoge-enschede.nl.
Vanaf 18.45 uur is de expositie ‘Anne Frank – een geschiedenis voor vandaag’ te bezoeken.
Synagoge Enschede, Prinsestraat 14
Toegangsprijzen: € 6,00 na aanmelding
€ 7,50 aan de kassa (indien beschikbaar)
Aanmelden: info@synagoge-enschede.nl of 053-4324507