Lezing: Feesten en gedenken. De dynamiek van de joodse kalender sinds 1945, door dr. Bart Wallet
Agenda

Lezing: Feesten en gedenken. De dynamiek van de joodse kalender sinds 1945, door dr. Bart Wallet

gabrievanstraten 06 september 2012, 00:00
Lezing: Feesten en gedenken. De dynamiek van de joodse kalender sinds 1945, door dr. Bart Wallet

Dr. Bart Wallet

De heer Wallet is geen onbekende voor de afdeling Drechtsteden van het Genootschap Nederland-Israël, in 2009 heeft hij een lezing gehouden met als titel: ‘Israëlische politiek en de Bijbel’. Deze keer is het onderwerp ‘Feesten en gedenken’ want als er iets is dat het jodendom typeert, dan is het wel het ritme van feest- en gedenkdagen: de wekelijks terugkerende sjabbat, maar ook feesten als Pesach en Simchat Tora en gedenkdagen als Tisja be’Av. Veel van deze bijzondere dagen hebben oeroude wortels. Tegelijkertijd zorgen nieuwe omstandigheden ook voor nieuwe manieren waarop deze dagen worden gevierd en herdacht. In deze lezing staat de dynamiek van de joodse kalender sinds 1945 centraal. Welke sporen hebben de Sjoa en de stichting van de Staat Israël in 1948 nagelaten in hoe joodse feesten gevierd worden? Welke nieuwe dagen zijn erbij gekomen? En wat vertelt ons dit over het huidige Joodse leven?

 

Dr. Bart Wallet (1977) is postdoctoraal onderzoeker bij de capaciteitsgroep Mediastudies en docent bij de capaciteitsgroep Semitische talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast doceert hij aan het Levisson Instituut en het Joods Educatief Centrum Crescas. Hij is gespecialiseerd in Joodse geschiedenis en publiceerde onder meer over achttiende-eeuwse Jiddische geschiedschrijving, de integratie van Joden in Nederland en het naoorlogse Nederlands-Joodse leven.

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 8 oktober a.s. in Gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.  Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en http://www.gni-drechtsteden.dordt.nl/.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking