Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Links ‘normaliseert antisemitisme’ in Europa

Redactie 11 augustus 2023, 13:04
Links ‘normaliseert antisemitisme’ in Europa

De Amerikaanse Anti-Defamation League (ADL) en vier Europese partnerorganisaties constateren dat (extreem)linkse politieke partijen Jodenhaat salonfähig maken. Hoewel overschaduwd door extreemrechts antisemitisme zijn het juist linkse partijen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje die met hun radicale antizionisme plaats bieden aan Jodenhaters binnen het politieke systeem, constateert de ADL.

De mensenrechtenorganisatie noemt Spanje als voorbeeld. Met de intrede van het ultralinkse Podemos, volgens de ASL ‘een radicale neomarxistische partij’, is het politieke landschap grondig veranderd. In de decennia van de Franco-dictatuur was antisemitisme in Spanje een vrijwel exclusief rechtse aangelegenheid. Maar sinds de centrumlinkse PSOE van premier Pedro Sánchez Podemos opnam in de regeringscoalitie, is die situatie volledig omgekeerd. Nu zijn het de (centrum)rechtse partijen die waken tegen Jodenhaat en domineert extremistisch antizionisme op links. Niet alleen binnen Podemos, maar ook in linkse nationalistische partijen in Baskenland en Catalonië.

Als voorbeeld van antisemitisme binnen de Spaanse parlementaire politiek noemt het rapport de uitlatingen van Sonia Vivas Rivera, de voormalige nummer 2 van Podemos in Palma de Mallorca. Vivas verklaarde in 2020 dat Spaanse Joden verantwoordelijk gehouden moesten worden voor hun steun aan de Israëlische regering. Het verwijt van dubbele loyaliteit en het verantwoordelijk houden van Joden buiten Israël voor ‘mensenrechtenschendingen’ door de regering in Jeruzalem worden als schoolvoorbeelden van antisemitisme gezien.

Jeremy Corbyn

Net als in Spanje vervaagt ook in Engeland de lijn tussen antizionisme en antisemitisme binnen linkse partijen. Onder Jeremy Corbyn werd de Labourpartij een veilige haven voor Jodenhaters, constateert de ADL in samenwerking van de Britse antisemitisme bestrijders van de Community Security Trust (CST). Eerder kwam ook de Britse Equality and Human Rights Commission – nota bene opgezet door een Labourregering – tot die conclusie. Gelukkig zijn onder Labours nieuwe leider, Sir Keir Starmer, belangrijke stappen gezet om Jodenhaat uit de partij te verbannen.

In Frankrijk was antisemitisme lange tijd vooral voorbehouden aan extreemrechtse politici van het Front National en zijn wegens Jodenhaat veroordeelde leider Jean-Marie Le Pen. Maar inmiddels is daar een vergelijkbare situatie als in Spanje aan het ontstaan. Rechtse partijen wapenen zich meer en meer tegen antisemitisme – zo was de Joodse intellectueel Éric Zemmour vorig jaar een van de belangrijkste rechtse presidentskandidaten – terwijl op links een kongsi van antizionisten (neo-communisten, islamisten en leden van de BDS-beweging) onder leiding van Jean Luc Mélenchon steeds nadrukkelijker de grens tussen Israël- en Jodenhaat opzoeken.

Sylvana Simons’ Bij1 en het van de PvdA afgescheiden Denk konden als antisemitisch bestempeld worden

In de Duitse progressieve politiek is de situatie beter. Binnen de centrumlinkse SPD en de Groenen bestaat een historisch gegroeide afkeer tegen antisemitisme, waartoe ook antizionisme wordt gerekend. De Bondsdag verklaarde mede dankzij de stemmen van SPD en Grüne de BDS-beweging als racistisch. Maar ook bij onze oosterburen is er reden tot bezorgdheid, nu met name Die Linke, opvolger van de communistische partij van Oost-Duitsland, in het zelfs troebele water vist als Corbyn, Mélenchon en Podemos in Spanje. Daarnaast blijft het gevaar van de extreemrechtse Alternative für Deutschland onveranderd groot voor de Joodse gemeenschap in Duitsland.

Overigens komen de ontwikkelingen in de vier door de ADL onderzochte landen overeen met het onderzoek dat het NIW in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 deed naar de houding van Nederlandse politieke partijen jegens Israël en de Joodse gemeenschap (Nederland wordt niet besproken in het ADL-rapport). Het NIW concludeerde dat de SP en de Partij voor de Dieren fel anti-Israëlisch waren. Sylvana Simons’ zieltogende Bij1 en het van de PvdA afgescheiden Denk konden zelfs als antisemitisch bestempeld worden, net als overigens Thierry Baudets extreemrechtse Forum voor Democratie.

Tenslotte constateert de ADL dat de ontwikkelingen in de linkse politiek in Europa overslaan op de Verenigde Staten. “Antizionistische retoriek en terminologie in linkse Europese kringen worden in toenemende mate gebruikt in Amerikaanse uiterst linkse kringen,” schrijft de ADL. Daarbij denken Amerikaanse antisemitismebestrijders vooral aan de extreemlinkse vleugel van de Democratische partij, verenigd in ‘the Squad’. In deze groep leden van het Huis van Afgevaardigden demoniseren vooral Rachida Tlaib (van Palestijnse afkomst) en de in Somalië geboren Ilhan Omar de staat Israël, waarbij zij het niet schuwen klassiek-antisemitische vooroordelen over Joden te gebruiken. Opvallend is dat de ultralinkse Democraten in het Congres vaak meestemmen met extreemrechtse Republikeinen zoals complotdenker Marjorie Taylor-Greene.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (4)
Bas Fortuin 11 augustus 2023, 22:14
Ik denk dat zowel Linkse als Rechtse partijen het antisemitisme normaliseert in Europa. In feite heerst er al sinds 1948 een godsdienstoorlog in alle Parlementen in het Midden-Oosten en de rest van de wereld. Israël stond weer op de wereldkaart!!! Hitler en zijn antisemitische bende 29 april 1945 hadden het nakijken. De wereld kan niet uitstaan dat Israël al vanaf 14 mei 1948 en vooral na 7 juni 1967 Jeruzalem, de Tempelberg, de Sinaï en heel Judea en Samaria, Gaza, de Hermon en Golan-hoogvlakten weer in handen kregen, ja, heroverd hebben op Syrië, Jordanië en Egypte. Nu heeft Israël sinds kort tot aller verbazing een Regering waarin de Torah-Joden hun stem als een Ramshoorn kunnen laten klinken in de Knesset en ver daarbuiten. Zij maken nu via allerlei Media de wereld bekent met de uitspraken van Israëls God in de Torah en de Joodse Profeten. God in de hemel die lacht! Psalm 2:4. Lees vooral ook Zacharia hoofdstuk 8 t/m 14. De Torah-Joden in de Knesset zien vooral uit naar de Verschijning van de Joodse Masjiach die Israël tot Hoofd der Natiën zal gaan verheffen. Jesaja 60 t/m 66 en Jeremia 31:7. Geen antisemiet zal dan nog zijn tong durven verheffen tegen het Joodse Volk volgens Psalm 129:5-8. In die tijd zullen de rollen dan spoedig omgekeerd worden volgens de Profeet Zacharia 8:23: Zo zegt de HERE der heerscharen: In die dagen zullen Tien mannen uit volken van allerlei taal vastgrijpen, ja vastgrijpen de slip van een Judeese man, en zeggen: wij willen met u gaan, want wij hebben gehoord, dat God met u is. Meer details in Openbaring 7, 14 en 19.
tiki 12 augustus 2023, 11:04
Rechts haat Joden & links haat Israel.....maar beiden streven naar hetzelfde eindresultaat. In Nederland is de Sozialistische Partij, ''fel tegen Israel, maaaaar niet tegen joden. Hoe zit dat precies? De Partij voor de Dieren houd véél van honden & koeien maar moet niets hebben van Israelische mensen, maaaaar heeft dan ook (volgens eigen zeggen) weer niets tegen Joden. LOL. De inmiddels verdwenen Mevr. Simons, ach, naja. DENK, de extreme Moslim partij haat Israeli's & Joden e.a. maar die neem ik niets kwalijk want die zijn zo opgevoed. Baudet is door zijn eigen hoogmoed & arrogantie helemáál de weg kwijt. Al met al een mooi lijstje van Nederlandse tolerantie & pluralisme waar vooral de kennis van zaken over de geschiedenis van Israel, Jodendom & "palestijnen" in het oog springen.
Shlomo Itai 13 augustus 2023, 09:47
Europa heeft een eeuwenoud recept voor crises die niemand weet op te lossen en dat is Joden gebruiken als bliksemafleider voor de frustraties. Heeft iemand er twijfel aan dat het stuurloze Europa nu in een crisis verkeert, zonder leiders die haar problemen kunnen oplossen ? De VS heeft een minder lange historie, maar de samenleving verkeert, zoals we aan de grote populariteit van de cynische clown Trump kunnen zien, eveneens in een crisis zonder zicht op oplossingen. Dus waarom de Europese antisemitische oplossing niet proberen ? De islam heeft de antisemitische oplossing kant en klaar, zwart op wit altijd klaar liggen. Er hoeven geen nieuwe ideeën of beschuldigingen te worden bedacht. Het heeft gedetailleerde instructies voor de totale uitroeiing van Joden en op elk opportuun moment kunnen leiders of andere geïnteresseerden de plannen uit de lade halen. Verkeert de islamitische wereld met haar bevolkingsexplosie en wijd verspreide armoede ook niet in een crisis ? Dit is dus voor ons een tijd voor verhoogde paraatheid en evaluatie.
Geert ter Horst 15 augustus 2023, 02:34
Ongetwijfeld een juiste analyse. Maar wat kan eraan gedaan worden? Al de gesignaleerde ellende betekent niet dat er geen mensen zijn overgebleven met gezond verstand. In de huidige gepolariseerde verhoudingen is het misschien mogelijk verder te komen door het aloude realistische idee, dat politiek bedrijven niets anders is dan het behartigen van je tastbare belangen, opnieuw van stal te halen. Dus ophouden met het eeuwige gemoraliseer over Israel en de Joden en gewoon rustig bekijken aan welke kant er boter op je brood zit. Je eigen belangen volgen, en je zo min mogelijk met andermans zaken bemoeien maakt het leven een stuk eenvoudiger en gaat niet alleen op voor individuen maar ook voor landen. Ik ben ervan overtuigd dat een hoop antisemitisme de wind uit de zeilen genomen kan worden door bewust te maken dat men daar geen belang bij heeft. Dan hoef je als Joden ook geen morele betrokkenheid te verlangen van niet-Joden. Als iedereen zijn eigenbelang volgt, blijft er vanzelf weinig ruimte over voor antisemitische hersenspinsels.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *