Maccabiade in aantocht
Buitenland

Maccabiade in aantocht

Redactie 14 april 2013, 00:00

macciabiadeNegenduizend sporters, afkomstig uit meer dan zeventig landen, verdeeld over ruim veertig disciplines. Op 18 juli barst de 19e editie van de Maccabiade los in Israël. Een voorbeschouwing.

Door Dennis Boxhoorn

Vlak bij Tel Aviv, in het dorpje Kfar Maccabia, loopt de spanning op. Eens in de vier jaar maken de inwoners zich hier op voor een kortstondige migratie van duizenden mensen, allemaal met een Joodse achtergrond. De jaarlijkse Plenumvergadering in maart ging er twee dagen lang over de Maccabiade, weet Joël Kremer (32), marketingman van Maccabi Nederland. „Het lijkt op een bijeenkomst van de Verenigde Naties. Er is een podium waarvandaan de oude garde toehoort wat de buitenlandse delegaties te melden hebben. Wij hebben duidelijk gemaakt te willen verjongen, we willen ons laten gelden. Dat lukt. We zijn als kikkerlandje niet meer weg te denken uit het beslissingsbeleid van de Maccabi World Union (MWU). Er wordt rekening gehouden met onze ideeën om bijvoorbeeld Maccabi Dogs te introduceren voor Joodse hondenliefhebbers. De zittende bazen waren daar nooit mee gekomen.”

Allure
Dit jaar, als Israël zijn 65e verjaardag viert, wordt de Maccabiade, het grootste Joodse evenement ter wereld, uitbundiger dan ooit. Het Maccabiade-dorp zal zwart zien van de mensen, de gebouwen zullen voor even overbevolkt zijn en het olympisch zwembad de hele dag door gevuld. Zoals het hoort, als kleine broertje van de Olympische en Paralympische Spelen. „Want die allure gaat het toernooi krijgen,” vertelt Amir Peled, MWU-voorzitter en hoogste baas van de Maccabiade, vanuit Israël. „Als je niet weet dat je onder Joden bent, zal je denken dat je rondloopt bij de gewone Spelen,” voorspelt een trotse David Beesemer (47), voorzitter van Maccabi Nederland en tevens chef de mission van het Nederlandse team. „Er komt een gigantische openingsceremonie, er zijn medailles, huldigingen, volksliederen. Noem het maar op.” Peled vult hem aan: „We hebben kriskras door het hele land 150.000 bedden geregeld voor deelnemers en vrijwilligers. We willen gastvrijheid uitdragen, daar staan we om bekend. Dit is de kans om onze identiteit te laten zien.” Dertigduizend toeschouwers zullen vanuit het Teddy Kollek-stadion in Jeruzalem getuige zijn van de openingsceremonie die geregisseerd is door Gad Oron, in Israël een groot producent van onder andere concerten en videoclips. Vier jaar geleden was nog niet een derde van dat aantal aanwezig bij het onthaal van de sporters, toen in Tel Aviv. En toch, zegt Beesemer, viel het bepaald niet mee om Nederlanders mee te krijgen naar Israël. „Vroeger was het een hele eer om gevraagd te worden voor de Maccabiade. Dat is, met uitzondering van enkele Oost-Europese landen, niet meer zo.”

Geld
In veel gevallen lijkt geld een struikelblok voor deelname aan de Joodse zomerspelen. Israël vraagt 3750 dollar per deelnemer en dat willen niet veel mensen ophoesten voor een sportieve zomervakantie van een kleine twee weken in het land waar hun oorsprong ligt. Kremer: „Maccabi Nederland betaalt een groot deel van dat bedrag. De rest kunnen we voorschieten en kan men terugbetalen met een regeling. Maar het blijft veel geld.” Toch vaardigt Nederland zeventig sporters af naar de Maccabiade, precies het aantal dat Beesemer had begroot. Vergeleken met de tweeduizend sporters uit Israël is dat een peulenschil, maar ‘we’ maken zeker kans op medailles, helemaal met zwemster Mirjam de Koning in de gelederen. De Koning won op de voorbije Paralympics in Londen goud op de vijftig meter vrije slag. „Daarmee zijn we uniek, want alleen de Verenigde Staten en Israël hebben ook een gouden medaillewinnaar in het team,” aldus Beesemer.

Live verslag
De Nederlandse delegatie zal vanaf Schiphol gezamenlijk reizen, slaapt dan in het luxueuze Marina Hotel aan het strand van Tel Aviv, gaat op de koffie bij de Nederlandse ambassadeur en verspreidt zich vervolgens over Israël in voorbereiding op het toernooi. Een toernooi dat alleen al uniek is door de sporten die beoefend zullen worden: van ijshockey tot beachvolleybal, tot bowlen en Maccabiman, een combinatie van wielrennen, triatlon en een halve marathon. Er zal voor het eerst in de geschiedenis van de Maccabiade live verslag worden gedaan van het toernooi, zodat de hele wereld alles via internet kan volgen. Landen als Amerika en Brazilië sturen een televisieploeg. Beesemer: „En dan maar hopen dat veel mensen een vonk zullen voelen en zich zullen ontpoppen tot trotse leden van de Joodse gemeenschap. Want daarom werd de Maccabiade ooit opgericht.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking