Theatermaker, presentator en auteur Marc de Hond is woensdag op 42-jarige leeftijd overleden.
Dat meldt zijn vader Maurice de Hond via Twitter. Marc wordt donderdag in besloten kring begraven op de Joodse begraafplaats in Muiderberg.
De Hond werd in 1977 geboren in Amsterdam als zoon van opiniepeiler Maurice de Hond en Jasmin Dahlia Busnach. Zijn moeder overleed in 1980 aan borstkanker. In 1999 begon De Hond als radio-dj bij 3FM. Later werd hij presentator van radioprogramma BuZz.
In 2002 werd hij geopereerd voor een tumor in zijn rug. Door een medische fout tijdens de operatie kreeg De Hond een dwarslaesie en kwam hij in een rolstoel terecht. De jonge presentator zette zich daarna in voor emancipatie van mensen met een beperking. Zo toonde hij onder meer aan hoe rolstoelonvriendelijk de meeste restaurants, openbare gebouwen en uitgaansgelegenheden zijn. Mede door zijn campagne verbeterde de situatie op veel locaties.
Sinds 2007 speelde hij rolstoelbasketbal in de Nederlandse eredivisie en het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Daarbij gaf hij namens de NOS commentaar bij de Paralympische spelen. In 2008 schreef hij het boek Kracht – het nieuwe leven van een optimist.
Daarnaast maakte hij documentaires, schreef hij boeken en ging hij het theater in. Eind 2018 werd er blaaskanker bij De Hond vastgesteld, waardoor hij zijn theatertour moest uitstellen. Afgelopen maanden stond hij alsnog op het toneel met een voorstelling Voortschrijdend Inzicht, waar hij geïnterviewd werd door bekende Nederlanders. Vanwege de uitbraak van het coronavirus kon er geen publiek in de zaal aanwezig zijn. Het project was volgens Marc een nalatenschap voor zijn twee jonge kinderen, die later door middel van de video’s kunnen zien wie hun vader was.
Begin dit jaar was De Hond nog te zien in de finale van televisiequiz De Slimste Mens, daar zei hij dat hij hoopte ‘de eerste winnaar met een handicap, een grote neus en die Joods is’ te worden. De Hond werkte ook mee aan het boek 75 Facestories. In dat interview sprak hij over zijn Joodse identiteit en hoe hij steun haalde uit het verhaal van zijn grootouders die de Shoa overleefden. “Ik weet zo ongeveer wat ze meemaakten en toch waren ze gelukkig. Ze leefden tot ik halverwege de twintig was en ik heb veel aan ze gehad. Als zij hun tegenslag konden verdragen, kan ik dat ook”.
Vader Maurice de Hond zegt tegen het ANP dat Marc een “bijzondere man en een geweldige zoon” was. “Ook in zijn laatste maanden was hij dezelfde Marc. Een grote steun voor ons allemaal. Dat zal ons, zijn ideale partner Remona en zijn kinderen, helpen dit grote verlies te verwerken.”
De NIW-redactie wenst de nabestaanden en dierbaren heel veel sterkte met dit verlies.
Foto: 75 Facestories / Julie Blik Fotografie