Marilyn en Juliana
Jewcy

Marilyn en Juliana

Micky Cornelissen 29 augustus 2021, 12:00
Marilyn en Juliana

Vorig jaar oktober kregen mijn kerel en ik de sleutels van ons eerste gezamenlijke koophuis. Een hele mijlpaal en we gingen dan ook enthousiast aan de slag om het pand, een wat verouderd jarendertighuis, tot in de puntjes op te knappen. Een van die klusjes was ‘dingen aan de muur’, wat er natuurlijk niet van kwam en daarom hebben we hier zeker acht maanden gewoond zonder ook maar enige leukigheid om tegenaan te kijken.

Daar moest iets aan gedaan worden. Gelukkig stond mijn vader kort geleden voor de deur met twee ingelijste kieken van Marilyn Monroe. Een zwart-witfoto uit het begin van haar carrière en een originele poster van The last sitting, een van de laatste fotoshoots voor haar dood, door de Joodse foto graaf Bert Stern. In 1956 bekeerde het sekssymbool zich tot het jodendom toen zij met toneelschrijver Arthur Miller trouwde. Het huwelijk bleef maar vijf jaar lang in stand, maar haar Joodse geloof ging in 1962 met haar mee het graf in.

De Marilyns zijn afkomstig uit het huis van mijn opa Onno, die twintig jaar geleden veel te vroeg overleed na een hartstilstand. Hij hield van natuur, literatuur, fotografie en vooral van afbeeldingen van mooie naakte vrouwen. De blondine had dan ook een prominente plaats in zijn huis, maar de twee stukken verbleven de afgelopen jaren in een opslag.

Balans
Nu heeft de zwaartekracht jammer genoeg uitwerking op iedereen, zelfs op de Marilyn van Bert Stern. Haar Last sitting bleek iets naar beneden gezakt. Voorzichtig haalden we de achterkant van de lijst af, om de blondine weer strak onder het glas te krijgen. Achter het hout lag een verrassing te wachten: we keken opeens in het strakke gezicht van koningin Juliana.

Pardon hoogheid, maar wat doet u achter de billen van Marilyn Monroe? Omdat we Onno natuurlijk niet meer om uitleg konden vragen, werd de hulp van vader ingeroepen. “Typisch je opa, dit,” appte hij terug. Onno bleek de gewoonte te hebben sexy en ‘zondige’ afbeeldingen bij vrome en keurige te hangen. Zo hing de heilige Madonna (niet de popster) tegenover zijn collectie softporn-ansichtkaarten. “Zo was het volgens Onno in balans”. Grappig genoeg was mijn opa niet de enige die vond dat Marilyn meer balans nodig had. Streamingdienst Netflix annuleerde begin deze maand de langverwachte film Blonde over het leven van Monroe. De fi lm over het sekssymbool zou – ironisch genoeg – te veel geseksualiseerd zijn. Met Bondgirl Ana de Armas in de hoofdrol zou Blonde een Oscarkandidaat moeten worden, maar de rolprent kreeg een NC-17 rating.

Volgens die rating is de fi lm ‘obsceen’ en ‘pornografisch’ en daarom niet geschikt voor mensen onder de achttien jaar. Een beoordeling waar Netflix liever niet mee werkt. Daarbij zou de film te veel ‘arthouse’ zijn, wat tegenwoordig blijkbaar ook iets slechts is. Een woordvoerder van Netflix zei geschokt te zijn omdat er een verkrachtingsscène te zien is en, blijkbaar nog het schandaligst, omdat mevrouw Monroe aan orale seks deed.

Kuiser
Veel te veel seks dus voor de Amerikanen, die juist een president hadden die oordeelde dat fellatio helemaal geen seks is en terwijl zijn voorganger Kennedy dat kunstje wellicht zelf met Marilyn uitvoerde. Happy birthday, mister president.

Hoe dan ook, regisseur Andrew Dominik moet van het machtige Netflix de fi lm grotendeels opnieuw schieten. Iets wat de Nieuw-Zeelander tot nu toe weigert. Helemaal hopeloos is het lot van Blonde nog niet, want de releasedatum is uitgesteld naar ‘ergens’ in 2022. Genoeg tijd dus om Marilyn kuiser te maken. Wellicht kunnen ze iemand in de rol van Juliana casten als tegenhanger.

De naakte Marilyn hangt bij ons thuis in ieder geval trots boven de bank. Onze oud-vorstin hebben we weer netjes achter haar teruggestopt. Zo blijft alles in balans.

Foto: Wikipedia

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking