Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Mazzel tov

Esther Voet 26 april 2023, 08:00
Mazzel tov

Ongetwijfeld hadden velen zich met mij het 75-jarig bestaan van de staat Israël anders voorgesteld. Dit zou een jaar zijn waarin bij Jom Hazikaron en Jom Haätsmaoet gepast en groots kon worden stilgestaan. Oorlogen kregen Israël niet klein. Het land ontwikkelde zich ondanks de dreiging tot een zeer diverse, economische speler van betekenis. Heel veel dus om trots op en dankbaar voor te zijn.

Het liep anders. Door de interne crisis waarin het land zich nu bevindt, is bij velen de lust om een feestje te vieren vergaan. Israël is zijn eigen ergste vijand geworden. Nooit eerder was de polarisatie zo groot. Dat werd nog eens duidelijk tijdens Jom Hazikaron. Want daar stond hij, de grote held die zelf nog geen dag in het leger heeft gezeten. Zijn naam: Itamar Ben-Gvir. Plaats van handeling: Beër Sjeva. De ultraorthodoxie besloot in deze polariserende tijden zich op Jom Hazikaron maar even rustig te houden. Die stroming heeft inderdaad eigenlijk niets te zoeken bij de herdenkingen van de soldaten die het leven lieten voor de verdediging van de staat en diezelfde ultraorthodoxe staatsburgers. Immers, ultraorthodoxen gaan zelf niet in dienst. Ze genieten van alle voordelen van het wonen in Israël, maar weigeren het leger in te gaan. Maar goed, ze hadden tenminste de tegenwoordigheid van geest geen olie op het vuur te gooien. 

Je nu afwenden van Israël zou laf, te gemakkelijk en verraderlijk zijn tegenover al die gevallenen die hun leven gaven voor haärets

Ben-Gvir dacht daar anders over. Met een stalen gezicht hield deze minister in het schandekabinet van Netanyahu op een herdenkingsbijeenkomst stoïcijns zijn riedeltje. Ook Ben-Gvir heeft nooit in het leger gezeten. Omdat de leiding hem een gevaar voor de natie vond en trouwens terecht nog steeds vindt. Nu stond hij daar met uitgestreken gezicht. Hij kreeg wat hij verdiende: luid protest en publiek dat hem de rug toedraaide. Hij reageerde op die afwijzing door te brullen dat hij zelf toch ook een patriot was. Het is om te janken. 

Nu is het gemakkelijk je als Jood in de diaspora af te wenden van Israël. Het land niet meer te verdedigen, omdat het zo moeilijk uit te leggen is. 

Dat zou laf, te gemakkelijk en verraderlijk zijn tegenover al die gevallenen die hun leven gaven voor haärets. Want wat in de afgelopen 75 jaar ondanks alles tot stand is gebracht, is een wonder. Daarom roep ik: van harte mazzel tov, Israël!

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (8)
Awi Cohen 27 april 2023, 19:12
Het is toch wel heel erg dat het NIW mensen verdedigt die een dodenherdenking verstoren. Droevig dat het NIW zo meegaat in de polarisatie die het in het begin van het artikel zegt te betreuren. Valt met deze redenering de Marokkaanse schoffies die de dodenherdenking op 4 mei verstoorden, dus ook goed te praten?
tiki 28 april 2023, 07:20
Minister Nir Barkat attacked by protestors in Tel Aviv Policeman injured and taken to the hospital after left-wing protestors assault Economy Minister's security guards Maar ja, Minister Barkat is dan ook deel van de ''schande regering" en dus vrij wild voor "beschaafde" anti reform protesters. Linkse anarchisten & rechtse protesters....een wereld van verschil & beschaving!
tiki 28 april 2023, 15:08
@Awi, het NIW is de weg kwijt...en niet zo een beetje ook!!
Shlomo Itai 30 april 2023, 07:13
Merkwaardig dat sommigen hier zo verontwaardigd doen over enkelingen, uit families die de hoogste offers hebben gebracht voor Israël, die door het lint gingen toen vertegenwoordigers van een regering die helden liet uitmaken voor tuig en lieden die lange jaren reservedienst vervullen naar de hel laat wensen, ondanks formele en informele verzoeken om de integriteit van de herdenking te respecteren en buiten de politiek te laten, tóch kwamen om een politiek punt te maken op deze heilige dag. Waar bleef de verontwaardiging van deze “verontwaardigden”, toen op 11 maart dit jaar, nota bene de minister van Voorlichting, Galit Distel-Atbaryan, in een tweet opriep om in grote groepen, gewapend met knuppels en met zware kettingen, af te gaan op tegenstanders van de “hervorming” die hier en daar de Ayalonweg in Tel Aviv in één richting blokkeerden ? Waar bleef hun verontwaardiging toen later de voorstanders van de “hervorming” dezelfde weg in twee richtingen vijf uren lang, dit keer onder bescherming van de politie, in beide richtingen blokkeerden ? Wat voor een verwrongen beeld van “democratie” is dat ? Maar, ondanks pogingen om tegenstanders van een door de politiek gecontroleerde rechtsspraak af te beelden als tuig en om incidenten op te blazen buiten hun proporties, zijn de herdenkingen gelukkig waardig en is Onafhankelijkheidsdag goed verlopen. Zoals ik al eerder schreef, er liggen ongetwijfeld nog moeilijke dagen vóór ons, maar uiteindelijk zullen we er, na de nachtmerrie van Netanyahu, met geleerde lessen juist sterker uitkomen. Daar ben ik helemaal van overtuigd.
tiki 30 april 2023, 08:48
Ter informatie: o.a. Shimon Peres , Golda Meir , Shalman Shazar waren niet in de IDF. Lapid 'diende' voor de legerkrant Hamachaneh. Liberman, 1 jaar leger i. p.v. 3. Ex minister Litzman, de 'ultra orthodoxe minister van gezondheid was altijd prominent aanwezig op Yom Hazikaron. De “brullende” Ben Gvir, een 100% Zionistische patriot, dagelijks levend met de risico's hiervan, zittend in het door Israelische burgers verkozen “schande kabinet” werd 30 jaar geleden afgewezen om zijn toemalige denkbeelden. “Zij de zonder zonden zijn werpe de eerste steen””.
tiki 30 april 2023, 08:49
Nee Mevr. Voet, het land verdedigen is niet moeilijk en ook makkelijk uit te leggen . Het is nog stééds een bolwerk van democratie & innovatie, met plaats voor iedereen, voor 'ultra Orthodoxe JODEN, anders denkenden, een steeds grotere groep Christenen & Moslims en een LHBTI gemeenschap die veiliger leeft in Tel Aviv dan in Amsterdam. Wat niet uit te leggen blijft, is de 'bewuste Westerse miljarden hulp die terreur financiert , uitgevoerd door gehersenspoelde palestijnen .
tiki 30 april 2023, 08:51
Op deze Yom Hazikaron werd er, ondanks de legitieme verschillen, diep getreurd over hen die het leven lieten om op de 75e Yom Hatzmaoet het wonder van Israel groots te vieren. Uw Mazzal Tov klinkt dan ook hol & overbodig.....le T'iferet Medinat Yisrael ( Glory voor de Staat Israel)
tiki 02 mei 2023, 08:22
1) Onder hen die vóór 'nachtmerrie Bibi' hebben gestemd zijn er, raar maar waar, óók helden die het hoogste offer voor de staat gebracht hebben, o.a. de man himself en ook hun rechten moeten gerespecteerd worden. 2) Galit Distel die opriep om tegenstanders met zware kettingen & stenen te lijf te gaan? 3) Pro Reform demonstranten die de Ayalon, 5 uur lang onder politie begeleiding bezet hielden? U verwisselt dromen met feiten en 'uw overtuiging doet er verder écht niet toe. De geschiedenis leert ons dat er altijd Joden waren met een foute instelling....meestal uit eigen belang. De geleerde les is daarom deze vooral links te laten liggen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *