De Knessetsubcommissie voor Banden tussen Israël en het Joodse Volk wil meewerken aan de oprichting van een inspraakorgaan voor diaspora-Joden. Het doel is om diaspora- Joden uiteindelijk meer invloed te geven op de Israëlische politiek, een thema dat in de loop der tijd regelmatig tot stevige discussies heeft geleid. Er is al een voorstel van ene Joelle Fiss, een Britse Jodin in de VS, die een ‘Joods Volksinitiatief’ wil starten, een soort Joods parlement waarin alle stromingen vertegenwoordigd zouden zijn. Fiss publiceerde onlangs in een boek over dit onderwerp. Zij pleit voor een open dialoog tussen Israël aan de ene kant en grote organisaties, maar ook individuele Joden aan de andere kant. Zij pleit ervoor dat 0,2 procent van alle diaspora- Joden een bepaalde kwestie op de agenda van de Knesset moeten kunnen zetten.
Commissievoorzitter Wilf heeft sommige suggesties van Fiss overgenomen. Zij zegt dat wanneer een paar duizend diaspora-Joden middels Facebook-‘likes’ aangeven dat zij een bepaald punt op de agenda willen hebben, zij een debat daarover binnen de subcommissie zal initiëren.
Er is traditioneel veel kritiek op de geringe mate waarin de Israëlische politieke praktijk rekening houdt met de diaspora.