De dag na de verschrikkingen van 7 oktober, nog voor de discussie over het hijsen van de Israëlische vlag op het Rotterdamse stadhuis, vond in de Maasstad een demonstratie plaats. De oproep luidde: betuig je steun aan de Al Aksastorm. “Onbegrijpelijk dat werd toegestaan,” vindt de voorzitter van de NIG, Chris den Hoedt. “Op zondagavond vertelde iemand van een politieke partij nog dat de burgemeester de volgende dag overleg wilde met de Joodse en islamitische gemeenschappen. Let wel: Rotterdam weigerde niet alleen de Israëlische vlag te hijsen, maar kwam ook niet met een veroordeling van de aanslag van Hamas. Ik heb toen geantwoord: “Als Rotterdam er zo in staat, heb ik daar geen behoefte aan. Ik ga geen nuttige idioot spelen om Aboutalebs straatje schoon te vegen.”
De Liberaal Joodse Gemeenschap ging wel. De LJG werd vertegenwoordigd door Aharon Naftali, de nieuwe voorzitter. Zakenman Naftali is Israëli van geboorte, maar woont al 31 jaar in Nederland. Het werd een korte bijeenkomst. Naftali: “Ik heb altijd grote waardering voor Aboutaleb gehad. Vooral zijn reactie destijds op de aanslag op Charlie Hebdo in Frankrijk vond ik zeer te prijzen. Hij heeft veel goede dingen voor de stad gedaan en ik vind dat je in gesprek moet blijven.”
Na dat gesprek gaf het stadhuis een verklaring uit. Chris den Hoedt las die: “Dat was zo’n slappe verklaring, zonder ook maar één veroordeling. Ik werd alleen maar bozer.”
In tranen
Intussen hadden de VVD, CU en Leefbaar Rotterdam een motie in de maak waarin stond dat in de Rotterdamse straten geen plaats mocht zijn voor Jodenhaat. Den Hoedt: “Zonder referentie aan het conflict. Het is natuurlijk überhaupt een schande dat zo’n motie anno 2023 nodig is.”
We weten inmiddels wat er die avond gebeurde. Aboutaleb was naar Marokko vertrokken. Denk en Bij1 stemden tegen de motie, VVD, CU en Leefbaar voor en de overige partijen liepen de zaal uit om maar niet te hoeven stemmen. Een ongekend tafereel. Indiener Simon Dekker (VVD) was in tranen. Den Hoedt: “Later dienden die partijen die de zaal uitliepen een tegenmotie in. Daaruit blijkt dat ze totaal niet weten waar ze het over hebben: de gemeente moest gesprekken faciliteren tussen de Palestijnse en Israëlische gemeenschap in de stad. Maar er is helemaal geen Israëlische gemeenschap, er is een Joodse gemeenschap. Die motie sloeg echt helemaal nergens op.” De verantwoordelijke wethouder die de motie overigens zou moeten uitvoeren, is de wethouder Samenleven: Faouzi Achbar van … Denk.
‘Wij voelen ons in de steek gelaten door de burgemeester’
En toen gebeurde waar Chris den Hoedt al bang voor was geweest. In een interview in het AD waste Aboutaleb zijn handen in onschuld. Hij verklaarde dat zijn aanpak ‘volledig werd gesteund’ door de LJG. En dat schoot Naftali in het verkeerde keelgat. Hij was woedend. “Ik wil altijd in gesprek blijven, maar gebruik me niet als pion voor politieke spelletjes.” In een protestbrief aan de burgemeester van 15 oktober vraagt Naftali zich af waarom Aboutaleb de laatste dagen zijn stem lijkt te zijn verloren en hoe het mogelijk is dat de eerste burger demonstraties toestaat die terreur verheerlijken. Naftali eiste ook rectificatie: “We hebben niet ingestemd, u heeft onze mening niet gevraagd en de ontmoeting was zo voorbij. We gingen niet akkoord en we hadden geen stem in het besluit.”
Tegenover het NIW verklaart Naftali: “Het is triest, de burgemeester praat voortdurend over vrijheid van meningsuiting, maar ook daar zijn morele grenzen aan. Er moet geen discussie zijn over elementaire normen en waarden. Ik heb geen spijt dat ik naar die bijeenkomst ben gegaan, maar ik laat me niet gebruiken.”
Marokko
Ahmed Aboutaleb reageerde in het AD: hij zou niet hebben gesproken over de LJG, maar over een mail die ‘vanuit die Joodse gemeenschap’ aan hem was gestuurd. Een afzender noemde hij niet. Het zou volgens sommigen gaan om een oud-bestuurder van de LJG, die de gemeenschap helemaal niet meer vertegenwoordigt.
Daarnaast bekritiseerden de gemeenschappen Aboutaleb besluit uitgerekend in deze verontrustende tijd naar Marokko af te reizen. Ook dinsdagavond, toen in Rotterdam hevig oproer ontstond na de eerste berichten over het ziekenhuis in Gaza, was hij afwezig. Naftali: “We voelen ons in de steek gelaten.” En hij is niet de enige. Ook Leefbaar Rotterdam en de VVD zijn niet te spreken over de handelwijze van Aboutaleb. In een pittige brief stellen de partijen hem vragen over de hele gang van zaken, zijn vertrek naar Marokko en hoe hij de kloof die nu is ontstaan tussen hem en de Joodse gemeenschappen denkt te dichten.