Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Meer dan een slechte beurt

De teleurstelling over de handelswijze van burgemeester Aboutaleb is groot. Voorzitter Chris den Hoedt van de NIG Rotterdam had van tevoren al geen fiducie in een ‘gesprekje voor de bühne.’ Het vertrouwen van de Joodse organisaties is ernstig geschaad.

Esther Voet 21 oktober 2023, 14:00
Meer dan een slechte beurt

De dag na de verschrikkingen van 7 oktober, nog voor de discussie over het hijsen van de Israëlische vlag op het Rotterdamse stadhuis, vond in de Maasstad een demonstratie plaats. De oproep luidde: betuig je steun aan de Al Aksastorm. “Onbegrijpelijk dat werd toegestaan,” vindt de voorzitter van de NIG, Chris den Hoedt. “Op zondagavond vertelde iemand van een politieke partij nog dat de burgemeester de volgende dag overleg wilde met de Joodse en islamitische gemeenschappen. Let wel: Rotterdam weigerde niet alleen de Israëlische vlag te hijsen, maar kwam ook niet met een veroordeling van de aanslag van Hamas. Ik heb toen geantwoord: “Als Rotterdam er zo in staat, heb ik daar geen behoefte aan. Ik ga geen nuttige idioot spelen om Aboutalebs straatje schoon te vegen.”

De Liberaal Joodse Gemeenschap ging wel. De LJG werd vertegenwoordigd door Aharon Naftali, de nieuwe voorzitter. Zakenman Naftali is Israëli van geboorte, maar woont al 31 jaar in Nederland. Het werd een korte bijeenkomst. Naftali: “Ik heb altijd grote waardering voor Aboutaleb gehad. Vooral zijn reactie destijds op de aanslag op Charlie Hebdo in Frankrijk vond ik zeer te prijzen. Hij heeft veel goede dingen voor de stad gedaan en ik vind dat je in gesprek moet blijven.” 

Na dat gesprek gaf het stadhuis een verklaring uit. Chris den Hoedt las die: “Dat was zo’n slappe verklaring, zonder ook maar één veroordeling. Ik werd alleen maar bozer.” 

In tranen

Intussen hadden de VVD, CU en Leefbaar Rotterdam een motie in de maak waarin stond dat in de Rotterdamse straten geen plaats mocht zijn voor Jodenhaat. Den Hoedt: “Zonder referentie aan het conflict. Het is natuurlijk überhaupt een schande dat zo’n motie anno 2023 nodig is.”

We weten inmiddels wat er die avond gebeurde. Aboutaleb was naar Marokko vertrokken. Denk en Bij1 stemden tegen de motie, VVD, CU en Leefbaar voor en de overige partijen liepen de zaal uit om maar niet te hoeven stemmen. Een ongekend tafereel. Indiener Simon Dekker (VVD) was in tranen. Den Hoedt: “Later dienden die partijen die de zaal uitliepen een tegenmotie in. Daaruit blijkt dat ze totaal niet weten waar ze het over hebben: de gemeente moest gesprekken faciliteren tussen de Palestijnse en Israëlische gemeenschap in de stad. Maar er is helemaal geen Israëlische gemeenschap, er is een Joodse gemeenschap. Die motie sloeg echt helemaal nergens op.” De verantwoordelijke wethouder die de motie overigens zou moeten uitvoeren, is de wethouder Samenleven: Faouzi Achbar van … Denk. 

‘Wij voelen ons in de steek gelaten door de burgemeester’

En toen gebeurde waar Chris den Hoedt al bang voor was geweest. In een interview in het AD waste Aboutaleb zijn handen in onschuld. Hij verklaarde dat zijn aanpak ‘volledig werd gesteund’ door de LJG. En dat schoot Naftali in het verkeerde keelgat. Hij was woedend. “Ik wil altijd in gesprek blijven, maar gebruik me niet als pion voor politieke spelletjes.” In een protestbrief aan de burgemeester van 15 oktober vraagt Naftali zich af waarom Aboutaleb de laatste dagen zijn stem lijkt te zijn verloren en hoe het mogelijk is dat de eerste burger demonstraties toestaat die terreur verheerlijken. Naftali eiste ook rectificatie: “We hebben niet ingestemd, u heeft onze mening niet gevraagd en de ontmoeting was zo voorbij. We gingen niet akkoord en we hadden geen stem in het besluit.” 

Tegenover het NIW verklaart Naftali: “Het is triest, de burgemeester praat voortdurend over vrijheid van meningsuiting, maar ook daar zijn morele grenzen aan. Er moet geen discussie zijn over elementaire normen en waarden. Ik heb geen spijt dat ik naar die bijeenkomst ben gegaan, maar ik laat me niet gebruiken.”  

Marokko

Ahmed Aboutaleb reageerde in het AD: hij zou niet hebben gesproken over de LJG, maar over een mail die ‘vanuit die Joodse gemeenschap’ aan hem was gestuurd. Een afzender noemde hij niet. Het zou volgens sommigen gaan om een oud-bestuurder van de LJG, die de gemeenschap helemaal niet meer vertegenwoordigt. 

Daarnaast bekritiseerden de gemeenschappen Aboutaleb besluit uitgerekend in deze verontrustende tijd naar Marokko af te reizen. Ook dinsdagavond, toen in Rotterdam hevig oproer ontstond na de eerste berichten over het ziekenhuis in Gaza, was hij afwezig. Naftali: “We voelen ons in de steek gelaten.” En hij is niet de enige. Ook Leefbaar Rotterdam en de VVD zijn niet te spreken over de handelwijze van Aboutaleb. In een pittige brief stellen de partijen hem vragen over de hele gang van zaken, zijn vertrek naar Marokko en hoe hij de kloof die nu is ontstaan tussen hem en de Joodse gemeenschappen denkt te dichten.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (6)
tiki 21 oktober 2023, 20:43
Greta Turnberg, Greta Duisenberg, het lijkt wel of de naam Greta een synoniem is voor Israel hater. Dat bij kleine Greta niet alle hersencellen op elkaar aansluiten, wisten we al maar onze starrre humaniste moest & zou het bewijzen door zich met plakaat & al te laten vereeuwigen als propagandiste voor een palestijnse sadistische barbaren bende in hun strijd tegen onschuldige Joden en zich te vereenzelvigen met hun humaniteit via het doodschieten, onthoofden, levend verbranden, ledematen afhakken, ouders & kinderen vastbinden en dan samen verbranden, verstikken, aanranden & ontvoeren van mensen tussen de 8 maanden & 80 jaar. Ja de humaniteit van onze klimaatredders is nu wel bewezen. I.p.v. de wereld te redden, mogen ze bij hun eigen verziekte moraal als mens beginnen. In verhouding tot deze humanisten is de R'damse burgemeester een 'small potatoe. Westers humanisme is voor de zovéélste keer flink door de mand geknalt.
Shlomo Itai 22 oktober 2023, 00:15
Waar waren de 15000 betogers na al die gruwelijke misdaden van andere moslimbroeders zoals IS of As-Shabab of Jabhat an-Nusra, die honderdduizenden moslims vermoordden en vele miljoenen tot vluchteling maakten ? Waar waren ze toen dezelfde moslimbroeders van Hamas de palestijnen van hun inkomsten beroofden, verhinderden dat konvooien met hulpgoederen Gaza binnenkwamen, de waterleidingen afbraken om raketten te maken van de buizen ? Waar zijn de demonstranten elke keer dat Hamas de burgers van Gaza gebruiken als menselijk schild ? Elke keer dat Hamas woonwijken, scholen en ziekenhuizen gebruiken om raketten te lanceren ? Palestijnen zonder proces executeren ? Waarom hebben ze NOOIT gedemonstreerd tegen 11/9 of tegen de vele bloedige aanslagen in Europa ? Niet alleen hebben ze er nooit tegen geprotesteerd omdat het PRECIES in hun ideologie past, maar tijdens 9/11 stonden ze te dansen op station Blaak en vele honderden reisden vanuit Nederland via Turkije af naar Syrië om er zelf aan deel te nemen. Wat erger is dan wat laffe burgemeesters doen met symbolen, is dat de laffe Nederlandse overheid toestaat om sympathie te betuigen voor ongelofelijk wrede misdaden, de wreedste die worden uitgevoerd sinds de overwinning op de nazi-Duitsland, mits ze de beesten maar niet bij hun echte naam noemen. In Londen waren het er zo'n 100.000 die dat deden vandaag, in Nederland "slechts" 15.000 vorige week. Wat nóg erger is, is dat Europese regeringen niet alleen niet voorkomen dat dit monster alsmaar groeit en groeit, maar dingen doen die de groei ervan bevorderen. Dat is naar mijn mening wat ons echt moet bezighouden.
Wietske van Raalte 22 oktober 2023, 08:56
"Main" in Dutch means "hoofd". "Head" in Dutch means "hoofd". Main waterpipe and head waterpipe: Water cutoff in Gaza has been predicted in Amsterdam, two events: September 8th, 2015 and March 9th, 2016. The Schinkelbuurt neighbourhood in Amsterdam is shaped like Israel. Follow the Amstelveenseweg line from house no. 2 and you arrive exactly at the corner of van der Boechorststraat
Bas Fortuin 22 oktober 2023, 10:12
Rotterdam weigerde niet alleen de Israëlische vlag te hijsen, maar kwam ook Niet met een Veroordeling van de aanslag van Hamas." Geen wonder, burgemeester Ahmed Aboutaleb zelf Moslim, Salafist, koos voor de weg van de Minste Weerstand richting Marokko. Het salafisme is een fundamentalistische stroming binnen de islam. Salafisten willen het leven van de profeet Mohammed en de eerste drie generaties moslims naleven. Dus...?
Marlou 22 oktober 2023, 12:39
Ik schaam me kapot als met Israel solidaire niet-Joodse burger voor het - weer- bange gedoe van een aantal leidende autoriteiten en uiteraard een aantal evenzo wegkijkende “kwaliteitskranten” met de NRC voorop! “Nooit meer” blijft in NL een holle frase als er niet conform krachtddadig wordt oogetreden. Ik mis in het publieke domein een scherpe observatie van de massaliteit van de genocide-aanval op de onschuldige burgers in Israel. Waar blijft de scherpe observatie dat slechts dankzij het vele werk en geld dat Israel in Iron Dome - en andere Defensiemiddelen - heeft geinvesteerd niet ook nog eens honderden woontorens en andere woonwijken platgegooid zijn door Hamas c.s. met als gevolg duizenden onschuldige burgerslachtoffers! Lievert voert men discussies over feilen en falen van overheid en mazen in Iron Dome. Come on Israelvrienden, gooi de PR-knuppel maar in het hoenderhok!
Geert ter Horst 23 oktober 2023, 19:12
De constellatie van gebeurtenissen gepresenteerd in dit artikel maakt duidelijk dat het met Moslims altijd zure druiven eten zal zijn. De meerderheid moge niet gewelddadig zijn, toch zal die meerderheid altijd loyaal blijven aan gewelddadige minderheid van jihadistische terroristen. En precies dit feit maakt ook deze meerderheid tot een gevaar voor Nederland en andere westerse landen. Het gedrag van Aboutaleb, van Denk — bovendien en van de hele gore linkse nihilistische bende die daar geen stelling tegen durft te nemen — tonen gezamenlijk aan tot welk een enorme macht het Islamisme in Europa is uitgegroeid. Tel daar nog de inheemse Antisemieten bij op en je hebt potentieel genoeg schorem bij elkaar om het leven onmogelijk te maken voor de joodse gemeenschap hier. Ziedaar het resultaat van meer dan twee generaties lang volgehouden en volkomen foutief zo niet misdadig immigratiebeleid. Dit is niets minder, op de langere duur, dan de ondergang van de westerse democratie.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *