Michael Jacobs toch niet voor de rechter
Binnenland

Michael Jacobs toch niet voor de rechter

Redactie 22 februari 2018, 00:00
Michael Jacobs toch niet voor de rechter

Een paar bewogen dagen voor activistisch Amsterdam: de rechtszaak rond pro-Israël demonstrant Michael Jacobs ging op het laatste moment niet door en het karretje van BDS-activist Simon Vrouwe werd in beslag genomen.

Demonstrant Michael Jacobs had maandag 19 februari voor de rechter moeten verschijnen na het niet betalen van een boete voor het verstoren van de openbare orde. Jacobs werd in september 2016 op de Dam in Amsterdam gearresteerd, waar toen een pro-Palestinademonstratie werd gehouden. Jacobs schreeuwde tijdens die demonstratie “Leugenaars, jullie verkondigen allemaal leugens!”, waarna demonstranten de politie belden. Volgens de aanklacht zou Jacobs er met zijn geschreeuw voor hebben gezorgd dat de ‘oploop van de Palestijnse demonstratie groter werd en veel mensen stil bleven staan’. Jacobs werd op de bon geslingerd, maar weigerde de boete van 230 euro te betalen en tekende protest aan. Begin december 2017 ontving Jacobs daarop bericht dat hij voor de rechter moest verschijnen.

Daar is het Openbaar Ministerie nu op terug gekomen. Het OM liet op 19 februari – de dag waarop de zaak had moeten voorkomen – weten dat de aanklacht is ingetrokken en de zaak geseponeerd . “Meneer Jacobs heeft bij nader inzien toch geen strafbaar feit gepleegd. Hij had het recht om zich uit te spreken tegen de groep demonstranten, ook binnen hun gehoorbereik,” zegt een woordvoerder van het OM. “Wij hebben geconcludeerd dat hier geen sprake was van verstoring van de openbare orde en de zaak geseponeerd. De boete komt hiermee ook te vervallen.”

“Elke dag dat ik niet voor de rechter hoef te verschijnen is een mooie dag,” aldus Jacobs. Toch is hij nog niet klaar met de kwestie. “Als iemand iets doet in de buurt van de Jodenhaters, bellen zij de politie en die grijpen dan in, in het voordeel van die groep. Dat vind ik de omgekeerde wereld. Intussen mogen zij gewoon hun haatdragende boodschappen verkondigen.”

Het was niet de enige keer dat Jacobs werd gearresteerd. Ook vorig jaar november werd hij aangehouden toen hij met een spandoek op de Dam in Amsterdam stond. Na die aanhouding kreeg Jacobs excuses van de Politie Amsterdam. Dat is nu niet aan de orde. “Ik heb geen excuses gekregen van de politie of het OM,” zegt hij. Ook zegt hij niet te stoppen met zijn protesten tegen de anti-Israëldemonstranten. “Ik moet maar afwachten of ze me daarvoor weer gaan aanhouden.”

Vrouwe in de fout
Ook de fanatieke BDS-activist Simon Vrouwe kreeg onlangs een fikse boete van de politie. Zijn fiets met karretje vol pro-Palestijnse en anti-Israëlische posters en schrijfsels werd in beslag genomen, vaak met foto’s afkomstig uit het Syrische Aleppo in plaats van uit Gaza, zoals hij beweerde. Vrouwe stond vrijdag 16 februari op het Amsterdamse Leidseplein te collecteren, totdat de politie ingreep. “Meneer Vrouwe was aan het collecteren zonder vergunning. Dit heeft hij al vaker gedaan en de officier heeft daarom opdracht gegeven om de spullen van Vrouwe in beslag te nemen,” laat politiewoordvoerder Ruben Sprong weten.

Vrouwe plaatste zelf een filmpje van de inbeslagname op YouTube. In het filmpje laat hij aan de agent die hem bekeurt weten dat hij de gang van zaken ‘schandalig’ vindt. Ook is hij boos op de gemeente Amsterdam omdat die hem geen vergunning wil verlenen om te collecteren. “Ik heb het geprobeerd te regelen maar ze weigeren dat te doen.”

Twee dagen later stond Vrouwe alweer op het Leidseplein, mét Palestijnse vlag en nieuwe, in  elkaar geknutselde borden. Hij was naar eigen zeggen weer ‘creatief in de weer’ geweest. Onduidelijk is of de activist weer aan het collecteren was. Op Facebook kon Vrouwe rekenen op bijval van Het Palestijnse Huis, een koepel van pro-Palestijnse organisaties, die Vrouwe wil ‘helpen om aan nieuwe spullen te komen’. Die hulp lijkt Vrouwe niet nodig te hebben. Politiewoordvoerder Sprong laat echter weten dat Vrouwe zijn spullen terugkrijgt, wanneer dat zal zijn is nog niet duidelijk.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking