Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Minder burgerdoden in Gaza
Buitenland

Minder burgerdoden in Gaza

Redactie 25 januari 2024, 13:00
Minder burgerdoden in Gaza

Een analyse door The New York Times toont dat het aantal dodelijke slachtoffers van Israëlische operaties in Gaza de afgelopen weken sterk is afgenomen. Volgens de ‘Gazaanse gezondheidsautoriteiten’, een fraai politiek eufemisme voor Hamas, zijn er in de laatste 14 dagen gemiddeld 151 Palestijnen per dag gedood bij de gevechten. Dat is meer dan de helft minder dan in de weken daarvoor. En let wel, dit zijn de cijfers van Hamas, dat sinds 7 oktober verschillende malen is betrapt op het opblazen van deze getallen en andere propagandaleugens.

Als we Hamas mogen geloven, werpt de Israëlische tactiek van minder, maar meer gerichte aanvallen en lagere troepenaantallen voor de Gazanen vruchten af. Vooral gezien het feit dat zelfs volgens onderzoek van het bijzonder IDF-kritische Haaretz bijna 40 procent van de Palestijnse slachtoffers terroristen zijn. Hamas schat dat aantal zelf toch ook nog op een respectabele 30 procent. Het zou niet onlogisch zijn dat door de verandering van IDF-tactiek het percentage terroristen onder de doden hoger en het aandeel burgers dus lager is en dat inmiddels de meerderheid van de dagelijks gedode Palestijnen in Gaza terrorist is.

Dit is om twee redenen slecht nieuws voor Hamas. Ten eerste omdat de verliezen van de terreurorganisatie blijven oplopen. Maar nog belangrijker is dat elke door de IDF gedode Palestijnse burger een propagandaoverwinning voor de terroristen en hun aanhangers in het Westen is. Nu het aantal burgerslachtoffers zo fors en snel afneemt, zou ook de kritiek op de Israëlische operatie in Gaza moeten afnemen. Tenminste, als de westerse pers bereid is hier eerlijk over te berichten en als pro-Palestijnse activisten redelijke mensen zouden zijn die daadwerkelijk het belang van de burgers in Gaza voor ogen hebben. Helaas moeten deze beide veronderstellingen in hoge mate als optimistisch, om niet te zeggen naïef beschouwd worden.

Boven: een Israëlische soldaat trekt te voet naar het front in Gaza, waar in Hamasbolwerk Khan Younis ‘de zwaarste gevechten tot nu toe’ woeden. Foto: IDF

Opmerkingen (1)
tiki 25 januari 2024, 15:03
"Als we Hamas mogen geloven".......nee dat mogen we niet. Hamas is een wrede, manipulerende terreurorganisatie, die énkel & alléén leeft van haar wil om Israel te vernietigen en daarvoor ALLES zal doen & zeggen wat Israel kan schaden Dat het Westen deze organisatie überhaupt serieus neemt met haar cijfers & mededelingen v.h. "ministerie v. Gezondheid' zegt méér over hen dan Hamas of Israel. Maar het Westen leeft graag in een fantasievolle roze wolk....al zullen ze er langzaam maar zeker toch écht uitdonderen. Gedurende alle jaren blijkt alle informatie vanuit Israel over deze terreurbende & haar zusterpartij in ""palestina"" te kloppen.....of ze het nu in het Westen blijven ontkennen, manipulere of mooipraten of niet.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *