Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Moed
Commentaar

Moed

Esther Voet 30 november 2023, 07:00
Moed

Als journalist moet je stevig in je schoenen staan als je je over de oorlog genuanceerder wilt uitlaten dan het alom geaccepteerde ‘de Palestijnen zijn goed, Israël is fout’. Voor je het weet word je geïntimideerd, bedreigd en gedemoniseerd. Kruip je dan terug in je schulp? Of sta je voor wat je ziet, onderzoekt en belangrijk vindt om naar buiten te brengen? Deze week waren er twee voorbeelden van wat intimidatie met journalisten kan doen. De door mij gerespecteerde journaliste Natalie Righton woonde en werkte jaren in het door oorlog verscheurde Afghanistan. Zij weet hoe oorlog eruitziet. Op Twitter liet zij een ander geluid horen dan veel van haar collega’s. Maar #Natalie_Kabul, zoals ze op X heet, capituleerde. Zondag plaatste ze deze verklaring: “Na honderden gewelds- en doodsbedreigingen naar mij, omdat ik het gewaagd heb om in het conflict tussen Israël-Hamas ook oog te hebben voor het perspectief van Israël, was ik even van sociale media afgegaan. Inmiddels liggen de aangiftes bij de politie. […] Emoties mogen er zijn, van beide zijden zijn vele burgerslachtoffers te betreuren, maar je geweldsfantasieën naar mij en mijn familie toe, slik je maar in.” Ze laat weten dat ze zich over die oorlog niet meer zal uitlaten.

Een tweede voorbeeld is voormalig journalist Jan Franke, die ook voor het NIW werkte. Hij vertelde over zijn ervaringen in Gaza tussen 2014 en 2019. Jaren geleden plaatste hij een berichtje over de aanwezigheid van Hamas in het Shifaziekenhuis in Gaza. Sindsdien, zo vertelde hij nu, heeft hij doodsbedreigingen en vervloekingen gekregen. “Mijn professionaliteit en integriteit werden aangevallen, zelfs door Nederlandse journalisten.” Hij vervolgt hoe pijnlijk het voor hem was dat collega’s over deze overduidelijke aanwezigheid in zowel het ziekenhuis als in ‘scholen en moskeeën’ zwegen. Franke meldt dat naast journalisten ook ngo’s en andere hulporganisaties in Gaza niet om Hamas heen kunnen. Het geld dat bestemd is voor de ingezetenen daar wordt gebruikt voor onder meer omkoping, ook VN-geld. 

Het is een zeer onthullend feitenrelaas, maar toen wij Franke vroegen of hij zijn ervaringen zou willen verwerken in een artikel voor het NIW, was het antwoord negatief. Niet alleen vanwege zijn huidige baan – Franke heeft de journalistiek vaarwel gezegd  – maar ook vanwege bedreigingen naar aanleiding van dit recente relaas, dat u op X kunt nalezen onder @Franke_schrijft. Alle interviewaanvragen heeft hij afgeslagen. Zo blijven er heel weinig over die tegen de stroom in durven te zwemmen. En daarvan is de waarheid het slachtoffer.

Opmerkingen (7)
tiki 30 november 2023, 08:34
Door mensen monddood te maken krijg je altijd gelijk. De tragiek van de palestijnse Arabieren is dat zij tot gehersenspoelde, monddood gemaakte knuffelberen (palestijnse beertjes Paddington) van het linkse Gutmensch establishment zijn gemaakt. (en alléén mogen spreken via voorgekouwde mantra's, op de UNWRA school geleerd). Voor de linkse Wokies & Jokies moeten zij hun beroep als slachtoffer blijven uitoefenen via de bekende weg: *bereid zijn te sterven voor het historische vaderland palestina, door de Jahud ingepikt*. Dit alles mag een paar centen kosten en dus word het betaald via uw belastingcenten en officieel bestempelt als humanitaire hulp, afgeroomd, via het gat in de emmer, door de palestijnse leiders als hulp bij het opbouwen van hun wapen arsenaal & tunnel netwerk. Weigering word beloond (na marteling) met executie. Voorbeeld van dit soort hersenspoeling was de Ierse/Israelische Emely Hand (13), die alléén nog maar fluisterend spreekt na haar 50 daagse Hamas "bezoek" Een voorbeeld van onproportionele domheid was weer te zien in het Vlaamse programma, de Afspraak, waar de Israelische ambassadeur mocht uitleggen waarom ze een "controversionele tweed" had geplaatst na een misplaatste foto in de krant de Morgen met de belerende tekst..."dit is iemands kind" over een Hamas terrorist in vol ornaat met een baby. Over haar antwoord dat ook Mark Dutroux iemands kind was , maar toch slechte dingen deed, waren ze 'not amused omdat het allemaal zéér gevoelig ligt. De auteur sprak opeens namens 'alle Belgen, iets wat trotse Vlamingen meestal vermijden. Zijn mond werd gesnoerd toen ze met antwoorden kwam over de Belgische "menselijkheid" in reactie op het Bataclan disaster (+/- 100 slachtoffers) en de humane inbreng van de Belgen bij de vernietiging van Raqqa & Mosul. Hoeveel mannen, vrouwen & kinderen daar waren omgekomen kon hij ons niet vertellen, wél wist hij precies hoeveel slachtoffers er in Gaza zijn en allemaal vrouwen & kinderen, (Ja het Ministerie van Gezondhijd uit Gaza houd het van onder de grond prima bij). De rest van de argumentering 'namens alle Belgen zal ik u besparen.
tiki 30 november 2023, 09:19
M.a.w......NOOIT zwijgen, want zwijgen is beamen en dáárdoor is de palestijnse leugen opééns "De Waarheid" geworden. De ARABISCHE / Israelische oorlogen veranderd in het Israelische/ Palestijnse conflict. Het Arabisch/Palestijnse narratief geëvalueerd tot een onbetwiste feit. Zijn 650 000 Arabische vluchtelingen uit het bezette Britse Mandaat gebied Palestina opééns een oude palestijnse dynastie geworden met 5.8 miljoen leden....mét 'historische rechten' maar zonder plichten. Hebben 850 000 Joodse vluchtelingen uit Arabische landen nooit bestaan. Waren er nooit o.a. Romeinse/Turkse/Britse/Jordaanse bezetters, maar alléén Joodse. Is het 10 000 BCE Joodse Kanaän opééns palestina geworden & JUDEA opééns bezet palestijns gebied. Is "Oost" Jeruzalem gepromoveerd tot hoofdstad van een niet bestaand land. Erfgenamen v.d. eeuwenoude Joodse dynastie uit dat gebied zijn géén Joden maar agressieve Joodse kolonisten, Palestijnse terroristen & moordenaars daarentegen zijn onschuldige burgers & zielige slachtoffers van de Israelische indringers. Bewijzen voor al deze palestijnse feiten & waarheden zijn nergens te vinden, behalve in de 'vernieuwde archieven van de Verenigde Nazi's & UNESCO met meer dan 150 landen die deze leugens permanent legalizeren door één land, Israel, monddood proberen te maken. Dit fake news word gretig verspreid door de manipulerende media, goed betaalde NGO's & ''''goed geinformeerde'''' politici & experts met een Jodenfobie en dáárdoor een obsessieve Israel neurose. En dan maar zeuren dat het conflict blijft doorwoekeren......, maar wonden die niet worden schoongemaakt die gaan etteren & vergiftigen het héle lichaam. Het is dáárom dat Joden anno 2023 zich niet laten doodzwijgen want dát is het verschil met 1923 & 1933 toen dit ook werd geprobeerd....of het de Internationale gemeenschap met al hun racistische, discriminerende manipulaties nu wel of niet past.
Bas Fortuin 30 november 2023, 09:38
Dank Mw. Esther Voet voor uw resolute stellingname in deze crisistijd. Dank voor uw daadkracht, realistische medeleven aan collega-journalisten die in vuurlinies van kritiek/gevaar hun stukken schrijven maar nu de moed dreigen te verliezen.
Cees van Dijk 30 november 2023, 12:47
De media doen geen onderzoek of wegen hun nieuws niet, of beter gezegd ze wegen hun bronnen niet. Stante pede wordt er gereageerd op nieuws of wat de andere media als nieuws presenteren. Dus wordt het door -bijvoorbeeld alJazeera- gepresenteerde nieuws overgenomen. Dan wordt het in de krantjes of de programmaatjes alhier neergezet als bijvoorbeeld 'mager' bewijs voor Hamas-activiteit dat in het Shifa-ziekenhuis machinegeweren zijn gevonden. Dat wordt niet gecorrigeerd als dan blijkt dat er onder het ziekenhuis gangenstelsels zijn en de IDF na een dag foto's presenteert van dat gangenstelsel. Maar wat blijft hangen is dan het eerste bericht dat het 'mager bewijs' is. Juist in tijden van oorlog zouden de media zorgvuldiger en rustiger moeten zijn met het brengen van nieuws want het nieuws gaat razendsnel rond en wordt weer vervangen door ander nieuws. Het Israelische leger heeft tijd nodig om zijn informatie te verwerken maar ook te 'presenteren'. Je kan immers niet zomaar het 'nieuws' brengen dat er gangenstelsels zijn onder het Shifa-ziekenhuis. Je moet het gebouw en het gebied veilig stellen en bewaken en dan moet je de apparatuur binnenbrengen om de gangen binnen te gaan en te fotograferen. Dat kost tijd -ook al is het maar een dag- maar dan hebben de media het al gepresenteerd als 'mager bewijs'. Ook al gaat dat magere bewijs dan ook 'slechts' om het stapeltje machinegeweren. (En dan nog kan je je afvragen: 'wat doen die machinegeweren in een ziekenhuis?') De schreeuwers wachten daar niet op, de kwaadaardigen ('Zie je wel? Israel deugt niet.') ook niet, en de Grettaatjes laten zich leiden door hun net wat oudere 'vriendinnen' en beginnen 'free free Palestine from... enz.) te schreeuwen. Het is echter diep treurig dat hier in Nederland 'gerespecteerde' kranten aan meedoen en feilloos passen in dit mechaniek, dat er geen enkele redactionele reflectie is op wat er aan de hand is, telkens weer opnieuw in media-land.
tiki 30 november 2023, 14:53
@Cees v.Dijk, Het is hierdoor dat de journalistiek zichzelf de nek heeft omgedraait, alhoewel ook dit word gebagataliseerd & mooigepraat door met stééds grotere BREAKING NEWS & newsflash aankondigingen te komen. Ik heb ooit geleerd dat je altijd de kleine lettertjes moet lezen om niet bedonderd te worden. Wat betreft de vreemde term "mager bewijs". Dit is zoiets als "een beetje zwanger. Nee, je bent dan niet zwanger & mager bewijs is géén bewijs. Israel, zijn pappenheimers kennend, zal nooit met bewijs komen als het niet écht onderzocht bewijs is. Het probleem van de media is dat ze iedere leugen van het "Ministerie van Gezondhezid'" uit Gaza of de 'president van palestina' en companen de ether insmijten als zijnde bewezen, maar bewijzen uit Israel éérst nog 'geverifieerd' moeten worden, want je weet het maar nooit met die Joden....ze zijn niet te vertrouwen, dát is een feit! Het nare van die weg gedrukte waarheid is dat hij niet verdwijnt want....what we resist, persists // 'wat we weerstaan blijft bestaan!
Sanny Van den broeck 01 december 2023, 15:11
Dank u, ik was al aan het denken dat ik gek werd of zo, alsof ik in de Belgische Pers andere dingen zie dan in de Internationale pers.Ik ben met grootste zorg de geschiedenis gaan bekijken (ik wou niet de onwetende stem in de woestijn zijn ) over het land Palistina, waar ik ook op uit kwam dat het door de Romeinen zo genaamd werd.Dus ik vraag al weken aan mensen of ze me Palestina kunnen aanwijzen want Google vind het niet. Ik zie op het nieuws beelden uitgebracht door Hamas nooit door de andere kant, ik bedoel maar een vermelding van een jongen met gebroken armen, niet vanuit het beeld dat hij op een bus ging in Israël waar er niets aan de hand was. En dit gaat al weken zo .Ik ben niet Joodse ik ben een Vlaamse vrouw met wat ervaring en heb het steeds weer stoppen van vredesonderhandelingen van Gazabewoners door de jaren heen gezien, en blijkbaar kan men in het nieuws daar niets over terugvinden. Mijn dank is groot dat er eindelijk een stem is die ook ziet wat ik al weken zie, en dat ik nu niet meer het gevoel ben , dat ik anti Gaza ben of tegen vrede, ik ben voor Vrede maar dat wil niet zeggen dat Hamas terroristen als barbaren hun gang kunnen gaan.
Cees van Dijk 01 december 2023, 20:54
@tiki Dank voor uw reactie. Het is inderdaad een oude antisemitische karakteristiek om Joden die een eigen plek hebben gevonden te beschuldigen van de vreselijkste dingen want ‘je weet het maar nooit met die Joden’. Dat probeerde eens Hans Knoop hier in het Nieuw Israelitisch Weekblad duidelijk te maken aan de schrijver Dimitri Verhelst die nogal heftige (bijna zwarte) kritiek had op Israel en hoe de Joden daarmee omgingen. Verhelst snapte Knoops boosheid niet maar Knoop maakte zich voornamelijk boos om Verhelsts gebrek aan kennis. Heel veel mensen die een mening (ik zeg het maar netjes) hebben over Israel weten niet eens dat ze gebruik maken van antisemitische terminologie.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *