Monument voor Tuschinski
Binnenland

Monument voor Tuschinski

Redactie 07 september 2023, 12:00
Monument voor Tuschinski

Burgemeester Ahmed Aboutaleb onthulde deze week in Rotterdam een monument ter nagedachtenis aan de Joodse bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski. Het beeld kreeg de titel ‘Ode aan Tuschinski – ode aan de stad’. Kunstenares Anne-Mercedes Langhorst kreeg pas in 2014 bij een boekpresentatie van een boek over Tuschinski voor het eerst zijn levensverhaal te horen. Het heeft ruim negen jaar geduurd om het project te realiseren met behulp van de gemeente en een stichting die speciaal daarvoor werd opgericht. 

Abraham Tuschinski emigreerde in 1903 van Polen naar Rotterdam, waar hij in 1911 zijn eerste bioscoop opende. Binnen tien jaar bouwde hij een bioscoopketen op en in 1921 opende zijn bekendste zaal, Theater Tuschinski in Amsterdam. Al zijn Rotterdamse bioscopen zijn vernield door het bombardement op Rotterdam, en tijdens de Duitse bezetting werd Theater Tuschinski geconfisqueerd. De zakenman werd in 1942 vermoord in Auschwitz. 

De dag na de onthulling van het monument ging het Tuschinskifestival van start, dat tot en met zondag aan de Coolhaven plaatsvindt. 

Plaats opmerking