Moord op familie Fogel
Buitenland

Moord op familie Fogel

Redactie 31 maart 2011, 00:00

Vrijdag zijn bij een moordpartij in Itamar, de buurt van Nabloes, vijf mensen uit het gezin Fogel vermoord. De ouders en drie kinderen van twaalf en vier jaar oud en een baby van drie maanden oud werden met messteken gedood. Twee andere kleine kinderen ontsnapten aan de dood door zich schuil te houden. Een oudere dochter kwam later thuis en werd door de buren opgevangen.

De moordpartij leidde in Isra‘l tot grote afschuw. Het was de dodelijkste aanslag op de West Bank sinds 2002. De daders zijn, zo vermoedt men, Palestijnen die het op kolonisten hadden voorzien.

Het leger zette de hele regio af en startte een intensieve zoektocht naar de dader(s). Generaal-majoor Mizrahi noemde de daders ‘walgelijke lafaards die midden in de nacht kwamen en kinderen vermoordden, een moeder, een vader’. De nieuwe stafchef Benny Gantz bezocht het huis van de Fogels en zei dat het leger niet zou rusten voordat de daders waren gevonden.

De verantwoordelijkheid werd opge‘ist door een splintergroep van Hamas. Palestijnse daders lagen voor de hand: zij zien de kolonisten als strijders, niet als gewone inwoners. In Itamar, gesticht in 1984, wonen ongeveer 1000 mensen, onder wie vele religieuze families die voorstander zijn van annexatie van de West Bank. De aanval kan ook wraak zijn voor de dood van twee Palestijnse jongeren in Awarta, in de buurt van Itamar, vorig jaar. Zij werden doodgeschoten toen ze vuilnis aan het verzamelen waren. Palestijnen beschuldigen kolonisten er ook van dat ze in de buurt Palestijnse olijfbomen hebben gekapt.

De Palestijnse premier Abbas veroordeelde de moord, evenals zijn premier Fayyad, die zei: „We veroordelen geweld tegen ons eigen volk en tegen anderen. We veroordelen dit.” Netanyahu en het Witte Huis stuurden een blijk van medeleven. Een Arabische winkelier, Zahid Quwark (53), zei: „Iemand die een baby vermoordt, is geen mens.” „Dit is een barbaase daad die het werkelijke gezicht toont van de zogenaamde Palestijnse strijd voor bevrijding,” zei Danny Dayan, hoofd van de Yesha Council, een raad die kolonisten vertegenwoordigt.

Hoe de daders door de omheining kwamen is onduidelijk. Itamar wordt beveiligd door een elektronisch hek dat bij het minste of geringste afgaat. Daarna klommen ze vermoedelijk door een open raam.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking