Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Moreel kompas

Frits Barend 11 november 2023, 13:00
Moreel kompas

Zekerheden in ons leven zijn verworden tot twijfels en dan doel ik niet op Ajax. Ik ben een doorsneevolger van het nieuws, maar wil ik alles nog wel volgen? Ja, dat zijn we verplicht aan onze familieleden in Israël. Tegelijk ontneemt het soms eenzijdige nieuws over Gaza en Israël mijn vertrouwen in de mens, in het leven. Zo staat NRC-columniste Karin Amatmoekrim symbool voor de gehersenspoelde publieke opinie als zij op 17 oktober letterlijk schrijft: “Gaza lijkt verdacht veel op een concentratiekamp”. 

Ik ga hier niet betogen dat de situatie in Gaza ideaal is nadat Israël in 2005 Gaza eenzijdig had verlaten en de Strook aan de Gazanen had overgedragen. In dat ‘concentratiekamp’ hebben de Gazanen zich verviervoudigd. In het Parool las ik onlangs dat een 48-jarige in Nederland wonende Palestijn op 27 september samen met zijn ouders, broers en schoonzoon was vertrokken naar zijn broer in de kustplaats Deir-al-Balah in Gaza. “De reden voor het bezoek was feestelijk: een bruiloft,” schreef de krant. 

Tegeltjeswijsheid

Ik herinner me niet dat onze grootouders, broers en schoonzoon naar Westerbork, Vught, Auschwitz of Sobibor vertrokken voor iets feestelijks als een bruiloft. Wat had ik al die vermoorde familieleden een concentratiekamp als Gaza gegund, mevrouw Amatmoekrim. Dan had ik ze in elk geval gekend. Soms verlang ik naar een terloopse opmerking van Johan Cruijff, zo’n tegeltjeswijsheid die ons aan het denken had kunnen zetten. Op zoek in de hooiberg van quasiwijsheden vond ik op opiniesite Joop van BNNVara die ene speld onder de kop: “Hamas en het laatste reservaat van een linkse mythe”. De schrijver is de mij onbekende, als oud-docent filosofie en ethiek betitelde Niek Weskerke. Hij schrijft: “Iedereen kon de laatste weken waarnemen hoe moeilijk links het blijkbaar had om de gruwelijke massaslachting, de pogrom van 7 oktober 2023 van Hamas zonder mitsen en maren, zonder omwegen te veroordelen. Het was een weinig verheffende vertoning die de vraag urgent maakt waar dat gebrekkig afgesteld moreel kompas toch vandaan komt.” 

Wat had ik al mijn vermoorde familieleden een ‘concentratiekamp’ als Gaza gegund, dan had ik ze in elk geval gekend

Weskerke trekt de vergelijking met zogenaamde bevrijdingsbewegingen als de Vietcong in Vietnam en de massamoordenaars van Rode Khmer in Cambodja. “Veel te weinig aandacht is er bij links voor het infuus waarmee Hamas en aanverwante organisaties de Palestijnse gemeenschap permanent injecteren met haat, antisemitisme, een grenzeloze religieus onderbouwde geweldsideologie en doodscultuur van heilig martelaarschap (jihad). De Palestijnse kwestie vormt een welkome uitlaatklep en afleidingsmanoeuvre voor een Arabisch-islamitische wereld die zelf bol staat van geweld (Syrië, Jemen), armoede, repressie en mensenrechtenschendingen.” 

Islamofoob

Om over lhbt-rechten in Gaza en aanverwante staten maar te zwijgen, voegt hij er in zijn uitgebreide artikel aan toe. “Vrijwel nergens leest men een analyse van de radicaalislamitische ideologie van Hamas … Uit angst voor islamofoob door te gaan?” 

Vertwijfeld dichtte ik:

Na 7 oktober
Mede dankzij een zelfbenoemde volksdichter
Die als theatrale ontwrichter
Op televisie met de gave van het woord
Acteerde op een zelfgespannen koord
Ontbreekt voor het eerst en niet heel even 
Mij de lust tot leven
En is mijn hoop vergaan
Op voor ieder menswaardig bestaan.

Ze beschermen raketten beter dan hun kinderen
Laten zich door niemand hinderen
Weten: onze reddingsboei is lek
Gooien ons juichend van het dek

Ik voel mijn hersenen bevriezen 
In een land dat voor populisten zwicht 
Zal de Jood meer dan lijf en goed verliezen
Dan dooft het licht.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (5)
tiki 11 november 2023, 17:14
"Ik herinner me niet dat onze grootouders, broers en schoonzoon naar Westerbork, Vught, Auschwitz of Sobibor vertrokken voor iets feestelijks als een bruiloft" als antwoord op de debiele uitlatingen van een totaal ongeinformeerde & bevooroordeelde "columniste" Karin Amatmoetkrim, opgeleid aan de Universiteit van Amsterdam, wat dan weer alles zegt over het niveau & moreel compas aldaar (net zoals de meeste universiteiten wereldweid momenteel hun compas kwijt zijn en daardoor hun moraal in de brandende jungle van "palestina" zijn verloren) om nog maar te zwijgen over de oxymoron van het het "soms" eenzijdige nieuws over Gaza en Israël. Als er iets duidelijk is geworden in deze oorlog dan is het dat de Internationale media, toch al niet op een hoogstaand niveau, zichzelf nu volledig de nek heeft omgedraaid. Het zijn klonen van Al Jazeera & quoters van 'het Ministerie van Gezondheid' van Gaza geworden, synoniem voor "aangepaste waarheid" te vergelijken met die van Ali Hassan al Majid, beter bekend als Chemical Ali uit het Iraakse Ministerie van informatie van Sadam Hoessein.
Shlomo Itai 11 november 2023, 21:05
Ik ben geen masochist en volg de uitzendingen van de NPO niet. Ik ken ook die mevrouw Ammetoeches niet, maar schat in dat we haar en soortgelijke aanwinsten met al hun veelvuldige gezwets over concentratiekampen nooit zullen horen praten over de warme verhouding tussen Palestijnen en nazi's, die zover ging dat de eerste Palestijnse leider en bedenker van de Palestijnse identiteit Amin al-Hoesseini zijn intieme band met de nazitop gebruikte om hen om een plan te vragen voor een honderd procent écht concentratiekamp bij Nabloes, helemaal volgens het voorbeeld van Auschwitz, dat hij eerder tenminste één keer en blijkbaar tot volle tevredenheid persoonlijk had geïnspecteerd.
tiki 12 november 2023, 13:37
300 000 in "pro palestijnse" mars in London en in de héle wereld leeft men mee met het trieste lot van al die palestijnen die men eensgezind al 75 jaar laat rotten in vieze kampen, van Gaza, Libanon tot JORDANIE, betaald met onze belastingcenten. Géén woord van compassie in deze 'pro palestijnse ' marsen voor de duizenden vrouwen & kinderen gebruikt als menselijke schilden voor Hamas & co. HAMAS, het codewoord voor humaniteit & ISRAEL het synoniem voor genocide door de hordes doorgeknalde vol idioten en "experts". De OEKRAINERS, al meer dan 1.5 jaar onvrijwillige ontvangers van Russische bombardementen, gedwongen expulsies & Russificatie door een doorgeknalde dictator in een aggresieve aanvalsoorlog om zijn eigen grootheidswaan te blussen. Géén hond gaat voor hen de straat op, maar zij zijn dan ook géén heilig verklaarde palestijnen en hebben géén Joodse 'vijand'. Maar miljoenen gevluchte Oekrainers zijn gelukkig wél opgevangen door hun EU vrienden........'dit in tegenstelling tot de door de héle wereld heilig verklaarde palestijnen, voor wie president Al Sisi van Egypte extra dikke grenssloten heeft gekocht, Jordanie het leger in paraat heid heeft gebracht om ze af te schrikken mochten ze het onzalige idee hebben om die kant uit te vluchten, de Arabische landen zich hullen in zwijgen & de EU niet thuis geeft. Het zijn deze ignorante über hypocrieten zoals o.a. Macron & deze ochtend Timmermans die Israel & zijn generaals de les lezen over beschaafde & proportionele oorlogsvoering zonder slachtoffers. Moreel compas? Dat woord is al lang uit het westerse woordeboek geschrapt!
Bas Fortuin 12 november 2023, 15:50
Moreel kompas? Zonder een betrouwbaar werkend Kompas zal een schip Nooit de haven van bestemming bereiken. Ik las: Een kompasroos kent een verdeling in graden, van 0° tot 360°. Met de klok meedraaiend, ligt het noorden op 0°, het oosten op 90°, het zuiden op 180° en het westen op 270°. Waarna we weer bij het noorden terugkomen.” Het morele kompas van Pausen en Wereldraad van Kerken, [die al in 1995 en 2018 bogen voor de Islam bij de opening van de grootste Moskee van Europa in Rome] van VN-EU wereldleiders, journalisten, programmamakers radio/tv, kerkleiders, ontbreekt ten enenmale in de oorlog die het racistische, antisemitische Hamas begon tegen het hele volk Israël ondanks alle voorgaande ondertekende Vredesbesprekingen in Camp David en de Oslo-akkoorden met PLO. Krankzinnig is dat wereldleiders, [ook de paus] nu weer buigen voor de Eisen van die oorlogzuchtige Islamitische moordenaars met hun HAAT-HANDVESTEN: Israël moet volgens de VN/EU onmiddellijk een Staakt Het Vuren op GAZA ondertekenen. Waarom stellen de Wereldleiders Paus/VS/EU die eis niet aan Hamas, die deze Oorlog Begon en als bezetenen tot op deze dag Raketten afvuurt op Joodse steden en dorpen. HAMAS dat bovendien brutaal weigert de 250 Joodse Gijzelaars vrij te laten!!! Hoe kan Israël ooit zaken doen, nog vertrouwen hebben op een moorddadig HAMAS die op Sjabbat en Simchat Torah 7 oktober 2023 beestachtig, onmenselijk huishielden onder vele duizenden Joodse burgers, mannen, vrouwen en zelfs kinderen? Logisch toch…Israel zal de oorlog pas Stoppen wanneer HAMAS de witte vlag van Overgave hijst of een HAMAS dat door Israel voorgoed van de aardbodem weggevaagd wordt. Israel heeft simpelweg geen andere keus! Alleen als Hamas die de oorlog tegen Israel Begon voorgoed de oorlog tegen Israel stopt is er Vandaag nog Vrede! Als Israel vandaag, Eenzijdig, de oorlog tegen HAMAS stopt is er GEEN toekomst voor Israel meer!
kees Flipsen 20 november 2023, 22:32
Wat een hoop onzin die reactie hierboven. Durf kritische naar je zelf te kijken. Ook ik was ooit voor Israël.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *