Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Museumcafé eindelijk kosjer

Redactie 04 oktober 2013, 00:00
Museumcafé eindelijk kosjer
Roland Vos

Roland Vos

 

Er komt een kosjere eetgelegenheid in het Joods Cultureel Kwartier. Vanaf deze week verzorgt Roland Vos het management van het Museumcafé van het JHM.  

Door: Jaron Beekes

Sinds de restaurants Pinto en King Solomon van het Waterlooplein verdwenen, is er in het hart van de oude Amsterdamse Jodenbuurt al jaren geen echt kosjere eetgelegenheid meer. Voor een kosjere perenkugel, viskoekjes volgens Jiddisj recept, of een goede portie latkes moet je uitwijken naar Buitenveldert of Amstelveen. Maar daar komt binnenkort verandering in, als het aan Roland en Mirjam Vos ligt. Sinds dinsdag 1 oktober verzorgt het echtpaar, dat samen Vos Kosher Catering runt, het management van het café in het Joods Historisch Museum. Daar werd tot nu toe ‘kosjer style’ geserveerd, met andere woorden: soms wel, soms nét niet kosjer. Mirjam Vos: „Wij verzorgen al ruim een jaar een groot deel van de producten in het Museumcafé. Vanaf 1 oktober huurt het Joods Cultureel Kwartier, waar het museum deel van uitmaakt, ons in voor het management over het café en een aantal culinaire evenementen.” Roland Vos: „Onze doelstelling is dat je in het centrum van Amsterdam gewoon honderd procent kosjere producten kunt kopen. Ik spreek regelmatig buitenlandse toeristen die het heel lastig vinden dat dat nu niet kan. Ik heb geen cijfers, maar dat gaat toch om een behoorlijke groep mensen.”

 

Certificaat 

Hoewel er voortaan alleen kosjere producten worden geserveerd in het Museumcafé, mag het zich niet glat kosjer noemen of het predicaat ORT (‘onder rabbinaal toezicht’) voeren. Hoe zit dat? Roland Vos: „In het museumcafé zullen alle gerechten volledig kosjer zijn. Ze worden onder streng toezicht bereid in onze keuken in Amstelveen. Maar omdat er geen ruimte is, ook financieel, om altijd een toezichthouder aanwezig te laten zijn, heeft het café zelf geen hechsjer, een rabbinaal certificaat. Ik denk dat we met de ‘gewoon’ kosjere producten 90 procent van de bezoekers tevreden stellen. Daarnaast komt er een vitrine met speciaal verpakte en verzegelde producten die glat kosjer zijn, dus mét ORT-predicaat. Zo komen de mensen die strikt ORT eten ook aan hun trekken.” Behalve het naleven van de spijswetten moet gastvrijheid een van de speerpunten worden. Roland Vos: „Het Museumcafé is niet alleen een visitekaartje voor het museum, maar voor heel het jodendom. We willen dus ook het personeel gaan opleiden, zodat ze bezoekers iets kunnen vertellen over wat Joods eten eigenlijk inhoudt. Ook willen we wat flexibeler worden met het menu. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ideeën voor de kaart achterlaten. Je wil soep met matseballen? Dan zorgen we dat die er komt.” Mede dankzij deze gastvrijheid werd Roland Vos Catering & Events onlangs genomineerd voor de Misset Catering Award, in de categorie ‘beste party- en eventcateraar’. In 2004 behaalde het bedrijf al een gedeelde tweede plaats voor dezelfde prijs van het horecavakblad. „Het is natuurlijk een mooie erkenning van je werk dat je als klein kosjer bedrijf mee mag doen in de ‘echte wereld’,” zegt Roland Vos. Op 13 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Matsekoek 

Zoals iedereen weet die kosjer eet, is eten dat aan alle regels voldoet vaak duurder dan niet-kosjer eten. Is dat hier ook het geval? Vos: „Er zijn wel wat extra kosten, maar het valt reuze mee. We houden het in de hand.” Mirjam: „Het zal niet van de ene op de andere dag totaal anders zijn, het is even een overgang. Wat er óók verandert: we willen meer typisch Joodse gerechten op de kaart, zoals gefilte fisj, latkes en natuurlijk Tante Hennies matsekoek.” Hennie Kopuit, echtgenote van oud-NIW-hoofdredacteur Mau Kopuit en een tante van Roland Vos, is vorig jaar overleden. Om haar naam eer aan te doen staat haar speciale matsekoek het hele jaar door op het menu, niet alleen met Pesach. „Natuurlijk ook omdat hij gewoon ontzettend lekker is.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *