Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Naar de maan

Administrator 28 februari 2019, 00:00
Naar de maan

Ja, ik ben dus echt een sterrenkundegroupie en zat van de week midden in de nacht klaar voor de lancering van de Beresheet.

Flashbacks had ik, naar 1969. Ik was zes, toen thuis speciaal een witte Blaupunkt-kleuren-tv was aangeschaft om de beelden van de eerste maanlanding te kunnen zien. De kleuren die vanaf de maan naar de aarde werden gestuurd bleken behoorlijk tegen te vallen, maar wat deerde het. De opwinding overheerste: dit was wereldgeschiedenis. In het conservatieve dorp waar ik vandaan kwam werd heftig gediscussieerd: het was trucage, want de aarde én de maan waren plat!

Na Amerika, Rusland en China doet nu dat kleine landje in het Midden-Oosten met net aan 7 miljoen inwoners als vierde land een poging. “Jews in space!” riep ik enthousiast op de redactie, refererend aan de scène aan het einde van Mel Brooks’ film History of the World, Part I.

“Nee!” kreeg ik in koor terug. “Er zijn helemaal geen Jews in space, het is een soort ijskast.” Waarna weer twee redactieleden antwoordden dat het niet ‘ijskast’ was maar ‘koelkast’, en toen ging de discussie een heel andere kant op, iets met ‘plebs’ dat koelkast zegt en de ‘elite’ ijskast.

Op BBC World vertelde een van de grote geldschieters vlak voor de lancering hoe drie jongens, studenten aan het Technion in Haifa ooit deze droom hadden bedacht, in de kroeg. Hij hoorde ervan en dacht: ‘Ik doe mee’ en schonk miljoenen. Het twitteraccount @TeamSpaceIL – Israel To The Moon, refereerde daaraan, met een knipoog naar de naam Beresheet (Genesis): “In het begin was er alleen maar een idee, een droom, een fantasie…”

Teslatycoon Elon Musk stelde een raket ter beschikking waarmee de ijskast de ruimte in kon worden geslingerd. Nu is Beresheet bezig aan een dans rond de aarde in een soort loopings die steeds groter worden, en als alles goed gaat, moet dat ding 11 april of daaromtrent op de maan landen. Een Israëlisch vlaggetje op de maan: vast aanleiding tot weer een hele horde platte-aarde-aanhangers, complotdenkers en ‘antizionisten’ om van alles te gaan brullen: “Bezetten jullie de maan ook al?”.

Voor al die mensen hoop ik extra dat de landing gaat lukken. Misschien dat de Tora die de ijskast in zijn buik meedraagt een steentje bijdraagt aan het slagen?

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *