Naar Polen
Binnenland

Naar Polen

Redactie 23 oktober 2014, 00:00
Naar Polen
Foto: Jigal Krant

Foto: Jigal Krant

Foto: Jigal Krant

Naar schatting tachtig volgelingen van de van seksueel misbruik verdachte rabbijn Berland hebben Amsterdam verlaten. De meesten vertrokken woensdag per touringcar naar Lezajsk in Polen, waar ze het graf van een 18e-eeuwse rabbijn zullen bezoeken. 

Vandaar reizen de Breslav-chassidiem door naar Oeman in Oekraïne, waar rabbijn Nachman, de stichter de Breslav-beweging ligt begraven. Het vertrek van de ultraorthodoxe nomaden is geïnitieerd en bekostigd door een aantal Nederlandse Joodse gemeentes en liefdadigheidsinstellingen. Aan het vertrek gingen uitgebreide onderhandelingen met rabbijn Berland vooraf. Die adviseerde uiteindelijk zijn aanhang om te vertrekken.
De Breslav-chassidiem veroorzaakten de afgelopen twee weken de nodige overlast in Buitenveldert, waar ze bedelend over straat gingen en speeltuinen annexeerden. Enkele tientallen bivakkeerden onder schrijnende sanitaire omstandigheden in een drive-inwoning aan de Van Boshuizenstraat. Een nog grotere groep kampeerde in de gymzaal van de Joodse school het Cheider. De kinderen vertelden voor vertrek dat ze zich al die tijd niet hebben kunnen wassen en al weken in dezelfde kleren rondlopen. Tijdens koude nachten werden ze naar eigen zeggen beurtelings bij de geiser in de meterkast gezet om op temperatuur te komen.
De bejaarde rabbijn Eliezer Berland blijft tot de behandeling van zijn uitleveringsverzoek aan Israël in Amsterdam, waar hij zich dagelijks bij de politie moet melden. Op 17 november beslist de rechter of Berland het land moet verlaten. Hoeveel van zijn volgelingen zich nog steeds in zijn directe omgeving bevinden is niet duidelijk.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking