Nederland stemt mee met dictaturen in lof voor omstreden UNRWA
Nieuws

Nederland stemt mee met dictaturen in lof voor omstreden UNRWA

Redactie 08 december 2023, 11:57
Nederland stemt mee met dictaturen in lof voor omstreden UNRWA

De Nederlandse delegatie bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft met de overgrote meerderheid meegestemd in een resolutie die de omstreden United Nations Relief and Works Agency prijst.

Terwijl in belangrijke lidstaten als Duitsland en de VS de financiering van de UNRWA onder druk staat vanwege de extreme partijdigheid van de VN-organisatie in het conflict tussen Israël en Hamas in Gaza, roept Algemene Vergadering ‘er in sterke mate toe op genereus bij te dragen aan de UNRWA’.

Daarnaast prijst de resolutie de organisatie zo ongeveer de hemel in: “(Wij) drukken onze ernstige zorgen uit over pogingen het agentschap in diskrediet te brengen ondanks zijn bewezen operationele vermogens, bewezen effectieve verstrekking van humanitaire en ontwikkelingshulp en betrouwbare uitvoering van zijn opdracht (…), zelfs onder de moeilijkste omstandigheden.”

Nu zal niemand ontkennen dat de omstandigheden op dit moment inderdaad moeilijk zijn, maar de resolutie beschrijft een fictieve UNRWA en zeker niet de organisatie die al decennia uitblinkt in vijandigheid tegen Israël. In en onder gebouwen van de organisatie zijn terreurtunnels en wapenopslagplaatsen van Hamas gevonden. De organisatie is verantwoordelijk voor onderwijs in Gaza en staat daarbij toe dat kinderen worden geïndoctrineerd met de meest walgelijke Jodenhaat en verheerlijking van terreur in hun schoolboeken.

Het lijstje indieners van de resolutie leest als een wie-is-wie van dictaturen wereldwijd

Palestijnse medewerkers van de UNRWA, onder wie leraren, worden keer op keer betrapt op gewelddadige uitlatingen, anti-Joods racisme, oproepen tot genocide en zelfs openlijke bewondering voor Adolf Hitler, de nazi’s en de Holocaust. Als klap op de vuurpijl kwam daar vorige week de beschuldiging bij dat een van de op 7 oktober gegijzelde Israëlische burgers werd vastgehouden op de zolder van een UNRWA-leraar. De organisatie zegt dit onderzocht te hebben en noemt de aanklacht ‘ongefundeerd’, maar het is moeilijk daar veel waarde aan te hechten, gezien de pogingen van de UNRWA eerdere schandalen onder het tapijt te vegen.

De Nederlandse delegatie bij de VN weet dit alles en stemde toch trouw mee met de resolutie, net als alle Europese landen. Extra opvallend daarbij was wie de indieners waren. Het lijstje leest als een wie-is-wie van dictaturen wereldwijd. We noemen er een aantal (hoewel lang niet alle): Cuba, Qatar, Venezuela, Saoedi-Arabië, Jemen en natuurlijk … Palestina. Blijkbaar zijn de Nederlandse diplomaten in New York niet bekend met de in politiek Den Haag zo populaire term cordon sanitaire.

Plaats opmerking