‘Nederlanders hebben savlanoet’
Buitenland

‘Nederlanders hebben savlanoet’

Redactie 18 juni 2012, 00:00
‘Nederlanders hebben savlanoet’
Foto: Joanne Nihom

Foto: Joanne Nihom

Terwijl het lijkt alsof de politieke verhoudingen tussen Europa en Israël almaar verslechteren, laat de sfeer tijdens de Nederlandse handelsmissie een heel ander beeld zien.

Auteur: Joanne Nihom

Vorige week bezochten rond de 65 Nederlandse bedrijven, onder leiding van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Israël voor de grootste handelsmissie ooit naar dat land. Het tweedaagse programma was gevuld met bezoeken aan Israëlische bedrijven en kennisinstellingen, workshops en veel tijd voor netwerken. 

Voeding 

 Zo bezocht de ‘voedingsmissie’ onder andere het hoofdkantoor van Strauss, Israëls bekendste voedingswarenproducent, het Weizman Instituut, een universiteit en onderzoekscentrum, en Netafim, specialist in irrigatie en beregeningstechnologie. De ‘gas-/oliemissie’ bezocht de haven van Haifa, de scheepswerf van Israel Shipyards en een installatie van Israel Natural Gas Lines (de Israëlische Gasunie).

Tijdens een gezamenlijke receptie op de Nederlandse ambassade heerste een ontspannen sfeer. Een trotse Caspar Veldkamp, ambassadeur voor Nederland in Israël: „Deze bedrijven, samen goed voor een jaarlijkse omzet van miljarden euro’s, zijn hier omdat ze kansen zien tot samenwerking of verdere uitbouw van bestaande contacten. Vaak zoeken ze combinaties met Israëlische innovatiebedrijven om groeimarkten elders in de wereld samen te ontwikkelen.”

Minister Verhagen is al zo vaak in Israël geweest dat hij de tel is kwijtgeraakt. „Zeker zo’n tien tot twaalf keer. Maar het is de eerste keer dat het mij gelukt is zoveel bedrijven mee te krijgen,” vertelt een enthousiaste Verhagen. „Het geeft aan hoezeer de Nederlandse maatschappij geïnteresseerd is in samenwerking met Israël en om bilaterale activiteiten te ontplooien. Ik heb enorm veel respect voor hoe Israël zich, tegen de stroom in, niet alleen staande weet te houden maar ook een gevestigde democratie is en als voorbeeld kan gaan dienen voor veel landen in de regio.”

 

Lees de rest van het artikel in NIW #36

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking