Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Nederlandse rechter niet bevoegd

Redactie 30 januari 2020, 14:23
Nederlandse rechter niet bevoegd

De rechtbank in Den Haag heeft zich niet bevoegd verklaard in de civiele zaak die een Nederlandse Palestijn had aangespannen tegen twee voormalige Israëlische generaals.

Aanleiding voor het geschil was een bombardement in Gaza tijdens de Operatie Protective Edge in 2014, waarbij zes familieleden van de Palestijn omkwamen. Israël heeft altijd volgehouden dat verschillende van hen Hamas-terroristen waren.

Ismail Ziada spande zijn geding in Nederland aan omdat hij niet vertrouwt op een eerlijke rechtsgang in Israël. De rechter in Den Haag was het niet met hem eens en besliste dat de zaak in de Joodse staat berecht hoort te worden. In juridische termen gaat het hierbij om ‘staatsimmuniteit’, het beginsel dat zaken tegen een staat in principe dáár gevoerd dienen te worden. Zeker wanneer de staat in kwestie een hoogstaand rechtssysteem heeft, zoals volgens de Haagse rechtbank in Israël het geval is.

De gedaagden waren twee voormalige Israëlische generaals: luchtmachtcommandant Amir Eshel en IDF-opperbevelhebber Benny Gantz, tegenwoordig oppositieleider in de Knesset en de uitdager van premier Netanyahu bij de verkiezingen op 2 maart.

Ziada heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Awi Cohen 30 januari 2020, 18:41
Dat Nederland niet bevoegd zou zijn, wist iedereen van tevoren, inclusief de klager en de advocaat daarvan. Dat hebben zij van tevoren al min of meer toegegeven. Het doel was de publiciteit voor de zaak, zodat Israël in verband kon worden gebracht met 'oorlogsmisdaden'. Een propagandastunt, waar de media weer graag intrappen. En als klap op de vuurpijl wordt deze anti-Israël propaganda ook nog betaald met Nederlands belastinggeld, uit de subsidie aan Palestijnse 'mensenrechtenorganisaties'.
tiki 31 januari 2020, 09:37
Ismael Zaida vertrouwt het niet en dus spande hij een rechtzaak aan over een conflict waarbij zijn familieleden omkwamen. Iemand zou de goede man moeten uitleggen dat als zijn vrienden in Hamastan geen duizenden raketten op Israelische burgers zouden afvuren etc.etc........ er geen conflict zou zijn en zijn familie nog in leven zou zijn en hij in Gaza. Maar ja, domheid was nooit een probleem bij de burgers van Gaza & palestina anders hadden ze zich niet jarenlang als kanonnenvoer laten gebruiken door de ontelbare belangengroepen met een Jodenprobleem.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *