Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Nepnieuws of niet?

Frits Barend 29 augustus 2020, 10:00
Nepnieuws of niet?

Deze week leverde ik mijn column in, waarin ik beschreef hoe iemand door een ongelukkige woordkeus gepromoveerd kan worden tot gevaarlijke Israël-basher. Een paar uur daarna openbaarde het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) dat programmaker Ad van Liempt de wetenschappelijke integriteit niet geschonden heeft in zijn proefschrift over de kampcommandant van Westerbork, Albert Gemmeker. Sommige kwaliteitsmedia voegden onder de kop ‘Ad van Liempt moet proefschrift over kampbeul Westerbork corrigeren’ toe dat Van Liempt door het LOWI wordt verzocht enkele door aanklager Bart Droog geconstateerde onzorgvuldigheden aan te passen in de pdf van het proefschrift. Omdat ik ruim zes weken voor die promotie in maart 2019 in Het Parool een artikel had geschreven onder de kop ‘Ad van Liempt pronkt met andermans veren’, vroeg de hoofdredactie van het NIW niet geheel onlogisch of ik mijn column wilde wijden aan de uitspraak van het LOWI. Ik antwoordde dat het soms vrij heftige dispuut over de kwaliteit van het proefschrift dat al voor de officiële plechtigheid in mei was losgebarsten, geheel buiten mij om was gevoerd. Op z’n hoogst had ik mensen aan het denken gezet over de werkwijze van Van Liempt.

Wapendepot
Daarom wil ik me op deze plek beperken tot deze melding en vervolgens toch schrijven over Danny Ghosen. Danny wie? Ooit stond Ghosen voor mijn deur als razende reporter van het in progressieve kringen verachte PowNews. Hij ontwikkelde zich door de jaren heen tot een leuke programmamaker. Omdat Danny is geboren in Beiroet en er tot zijn vijftiende heeft gewoond, was hij na de zware explosie in de haven van Beiroet op 4 augustus de eerste gast in de talkshow Op1. Vanaf dat optreden groeide hij in Joods Nederland uit tot ‘de affaire Ghosen’.Hij had net als de gemiddelde nieuwsvolger via internet en social media een vreselijke ontploffing gezien en wist verder niets, helemaal niets. Wel zei hij: “Je moet voorzichtig zijn met wat je vertelt. Fakenieuws is ook daar aan de orde van de dag, niemand weet exact wat er aan de hand is. De ene zegt een vuurwerkramp, zoals de regering in het begin zei. Dat lijkt mij niet als de je de beelden ziet en je herinnert je Enschede. Het zou een wapendepot kunnen zijn, het zou een aanslag kunnen zijn.”

Ghosen had geen enkele informatie die iets toevoegde en nee, de rampplek kende hij niet. Presentator Kefah Allush, ook niet gehinderd door enige kennis van zaken, gaf de voorzet: “Veel mensen denken bij een explosie in het Midden-Oosten meteen aan een aanslag, is dat aannemelijk?”

Na enige aarzeling kopte Ghosen de voorzet in: “Ik durf niets te zeggen wat niet bevestigd is. Ik hoop het niet want als dat zo is, hebben we een groot probleem. Wie zit erachter? Stel … stel dat dit een wapendepot van Hezbollah zou zijn en dat dit een aanslag van Israël is, dan weet je dat er vergelding moet komen. Sterker nog, een oorlog tussen Israël en Hezbollah. Daar zit niemand op te wachten.”

Presentatrice Margje Fikse deed lekker mee: “Dit zijn gedachtes die nu dus circuleren op dit moment?” Ghosen: “Daar zit niemand op te wachten, dat is een van de scenario’s die nu spelen.”

En toen barstte de bom in vooral Joods Nederland. Op sociale media werd Ghosen gepromoveerd tot groot Israëlbasher, in het NIW werd hem verweten dat hij een kwalijk verspreider zou zijn van nepnieuws. Presentator Allush opperde dat de aanslag te maken zou kunnen hebben met de naderende uitspraak van het Internationaal Strafof in Den Haag over de aanslag jaren geleden op het parlementslid Hariri. Ghosen: “Dat wordt ook gezegd. Dan is het een explosie die is veroorzaakt door een terroristische organisatie in Libanon zelf. Dat wil niemand, want dan heb je een binnenlands conflict.” Margje Fikse: “Je hebt een oproep gedaan om bloed te doneren?” Ghosen: “Nee, die heb ik niet zelf gedaan, die heb ik geretweet. Als het dreigt te escaleren tussen Libanon en Israël, dan is het een ramp, boven een andere ramp.”

Dat is alles wat Danny zei, uitgedaagd door de programmamakers. U mag zelf oordelen of Danny Ghosen de gevaarlijke Israëlbasher is voor wie hij is uitgemaakt.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *