Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

New York: 100 anti-Joodse haatmisdaden tot nu toe in 2023

Redactie 07 juni 2023, 12:38
New York: 100 anti-Joodse haatmisdaden tot nu toe in 2023

De Joodse gemeenschap blijft het belangrijkste slachtoffer van racisme in de grootste stad van de VS, zoals zij dat ook is in het hele land. De afgelopen maand registreerde het NYPD, de politie van New York, 23 tegen Joden gerichte haatmisdaden, of wel een elke 36 uur. De misdrijven lopen uiteen van racistische graffiti en vandalisme tot verbaal en fysiek geweld.

Desondanks is er sprake van een afname van het aantal antisemitische misdrijven in New York: vorig jaar lag dat aantal eind mei nog op 135. 2022 werd afgesloten met een totaal van 262. Ter vergelijking: de in grootte eerstvolgende etnische of religieuze groep die vorig jaar slachtoffer werd van haatmisdrijven in The Big Apple waren de Aziaten, met 83, wat aangeeft hoe zwaar de Joodse gemeenschap onder vuur ligt – zelfs in het zo progressieve New York.

Landelijk ligt dat beeld niet anders: liefst 36 procent van alle haatmisdaden in de VS zijn tegen Joden gericht, hoewel die nauwelijks 2 procent van de Amerikaanse bevolking uitmaken. Deze enorme oververtegenwoordiging komt volgens mensenrechtenorganisatie Anti-Defamation League (ADL) overeen met een toename van antisemitische houdingen en stereotypen onder de bevolking.

Klein maakt zich er zorgen over dat het eigen antisemitisme in progressieve kringen niet wordt erkend

In Duitsland meldt de regeringscommissaris voor Joods leven en antisemitismebestrijding, Felix Klein, dat het aantal gerapporteerde incidenten van Jodenhaat slechts een vijfde van het werkelijke aantal beslaat. Klein waarschuwt voor gewelddadig extremisme uit rechtse hoek, zoals de aanslag op een synagoge in Halle tijdens Jom Kipoer in 2019, waarvoor neonazi Stephan Balliet tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld.

Roger Waters tijdens zijn concert in Berlijn, dat door de Amerikaanse regering als ‘antisemitisch’ is betiteld – Foto: Screenshot Twitter

Tegelijkertijd constateert Klein ook ernstige incidenten van Jodenhaat in de traditioneel linkse cultuursector. Recente voorbeelden hiervan die hij noemt zijn de concerten in Duitsland van de antisemitische rockster Roger Waters en racistische anti-Joodse stereotypen die werden verspreid door een kunstenaarsensemble uit Indonesië tijdens het Documenta-festival in Kassel. Klein maakt zich er zorgen over dat het eigen antisemitisme in progressieve kringen niet wordt erkend omdat men er in de cultuursector van is overtuigd dat een links wereldbeeld en racisme niet samen kunnen gaan.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
tiki 07 juni 2023, 19:18
100 anti Joodse haatmisdrijven in NY. Is natuurlijk een afgeslankt getal want velen doen (net als overal) niet eens meer aangifte. Waarom ook. Overigens heb ik geen seconde medelijkden met onze Joodse Progressieven, die nog steeds niet begrijpen waar de vis begint te stinken......aan het hoofd van de Democratische partij, waar zij keer op keer op blijven stemmen, een partij die altijd met een scheef oog naar Joden kijkt. (o.a. de heilige JFD, Jimmy Carter, Obama en ook Clinton & wife, om van de huidige president met zijn halfgebakken discriminatie maatregelen maar niet te spreken. Eigen schuld, dikke bult want de gouden jaren in de gouden Staten van Amerika zijn voor Joden voltooid verleden tijd. Zij willen niet begrijpen dat ze alléén de status van 'Joden in Amerika hebben, getolereerd, maar niet geaccepteerd als een echte Amerikaan die toevallig Joods. is.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *