Niet om te winnen
Binnenland

Niet om te winnen

Redactie 14 juni 2013, 00:00
Niet om te winnen

Jom HaSportpark Escapade in Amstelveen was zondag het toneel van de 34e editie van het jaarlijkse Jom Ha Voetbal-toernooi. 1800 bezoekers en sporters liepen, begeleid door Israëlische muziek, gezellig door elkaar.  

Scheids, er is er één van ons de bal halen!” schreeuwt de trainer van juniorenteam Brazilië over het veld. De wedstrijd ging al, zonder medeweten van de scheidsrechter, enkele minuten door. Met een andere bal én een speler minder. Geen probleem, twee fluitjes en alles is weer opgelost, dat soort dingen gebeurt nou eenmaal. „Het is een deel van de charme van Jom Ha Voetbal,” zegt Marc Sweijd, coördinator van het jeugdtoernooi. „Het gaat vaak niet om het winnen of om het voetbal, maar om met elkaar een leuke dag te beleven. Natuurlijk zijn er fanatieke kinderen, maar je ziet meer fanatisme bij de ouders langs de lijn dan op het veld bij de jeugdteams. Onze doelstelling is dan ook niet om een toernooi neer te zetten met geweldig voetbal. Liever bieden wij een sociaal platform voor heel Joods Nederland en ook buitenlandse teams. Hier komen om half twee de jongetjes van het Cheider, de Cheiderboys, het sportpark opgerend omdat ze net school hebben gehad, om meteen te beginnen aan een wedstrijd tegen het elftal van LJG Lotan. Zonder Jom Ha Voetbal hadden deze teams, die ieder vanuit een heel andere achtergrond komen, elkaar nooit ontmoet. Op het veld of daarbuiten.”

Winnaars

Fanatiekelingen of niet, elke wedstrijd heeft een winnaar. Bij de jongste meisjes, 7-9 jaar, was dit jaar Rosj Pina (RP) Milaan de winnaar van de poule. In de bat mitswa-leeftijdsgroep, meisjes van 10 tot 12, bleken de LJG Unbeatable Girls, zoals hun naam al deed vermoeden, te sterk voor de andere teams. Ook in de bachoerotcategorie, waarin meisjes tussen de 13 en 15 jaar voetbalden, won een LJG-team, de LJG Strong Girls. Bij de overige dames, van alle leeftijden vanaf 16 jaar, wonnen de LJG Stars de poule. In de jongenscategorieën wonnen de volgende teams: de beste van de pupillen (6-7 jaar) was het elftal van RP Barcelona. Bij de kids (8-9 jaar) kwam RP Haifa als sterkste uit de strijd en bij de junioren (14-16 jaar) won Brazilië de eerste prijs. In de tussenliggende leeftijdscategorieën deden dit jaar geen teams mee. Bij de senioren pakte het Franse team Maror Ze de overwinning in een spannende finale tegen de Brussel Tigers, de eindstand was 3-2. Rudy Hattab, captain van het team, vertelt met een glimlach van oor tot oor: „We trainen het hele jaar door en komen hier elk jaar weer om te proberen eerste te worden. Vorig jaar werden we tweede, dit jaar hebben we eindelijk de hoofdprijs en volgend jaar zijn we er zeker weer bij om onze titel te verdedigen!”

Geslaagde dag

In de bestuurskamer heerst aan het einde van de dag een ontspannen sfeer. Algemeen wedstrijdleider Maurice de Hond en organisator Philippe Rubens praten na over het toernooi, dat zonder problemen is verlopen. De Hond: „Het mooiste moment van Jom Ha Voetbal elk jaar is voor mij om half negen ’s ochtends, als de teams braaf staan te wachten op de aftrap. Dat is natuurlijk een unicum, Joodse sporters, die ook nog eens op tijd komen. Daar waren in het verleden nog weleens problemen mee, maar toen we een straf instelden van 3-0 verlies bij te laat komen, was dit probleem snel opgelost. Deze jaarlijkse zondagochtend voelt voor mij net als de eerste avond van wintersport. Je gaat zitten op de bank en doet je schoenen uit en denkt: we zijn er weer, we zijn weer begonnen, en vanaf dat moment loopt het als een goed geoliede machine.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking