
Brigitte Wielheesen
Brigitte Wielheesen is de nieuw directeur van de Stichting Collectieve Israel Actie (CIA). Zij volgt Daphna van der Hoeven- Kremer op, die na tweeënhalf jaar vertrekt.
Door: Carine Cassuto
Wielheesen zit in de fractie van de gemeenteraad van Renkum voor D66 en werkte tot begin dit jaar als voorlichter van de D66-fractie in de Provinciale Staten van Gelderland. Ze trad afgelopen dinsdag 1 oktober aan, de dag waarop Van der Hoeven officieel vertrok. De wisseling van de wacht gaat gepaard met een herverdeling van de verantwoordelijkheden. Visie en strategie zullen voortaan worden ontwikkeld door het bestuur van de CIA dat sinds kort onder leiding staat van Freddy Hollander. De nieuwe directeur gaat zich vooral richten op de praktische uitvoering van de strategie en fondsenwerving. Tegelijkertijd met Wielheesen treedt ook een nieuwe sjaliach (letterlijk: afgezant) aan, Erez Mannheimer.
Fondsenwerving
Hollander zegt dat Van der Hoeven in overleg is vertrokken. „De rol is meer het uitvoeren van beleid en fondsenwerving. Zij vond dat minder een uitdaging. We zijn overeengekomen om als goede vrienden uit elkaar te gaan. Tegen welke condities en voorwaarden, dat gaat niemand wat aan,” aldus Hollander. Van der Hoeven: „Ik begrijp de functieverandering en ik sta erachter. Maar het is niet voor mij.” Ze vindt niet dat haar vertrek overhaast is. „In Zuid-Afrika zit een directeur gemiddeld ook maar twee jaar. Het is een mooie tijd geweest.” Hollander is te spreken over zijn nieuwe directeur. „Ze heeft ervaring, uitstraling en charisma. Bovendien spreekt ze Hebreeuws, ze heeft in Israël gewoond en ze heeft een dochter die in Israël studeert. Soms heb je gewoon een klik. En ze komt uit Midden-Nederland.” Wielheesen woont in de gemeente Renkum, halverwege de zogeheten refoband, de keten van gemeenten waar ook de achterban van Christenen voor Israel woont. Zowel het bestuur als Van der Hoeven zelf wijzen op de organisatie van de Jom Haätsmaoet- bijeenkomsten in het Concertgebouw en de Arena als belangrijkste wapenfeiten van Van der Hoeven, die naar eigen zeggen niet aan fondsenwerving toekwam, wat echter wel als onderdeel van haar takenpakket werd gezien.
Dalende inkomsten
Het is niet de eerste keer dat een directeur van de CIA na korte tijd opstapt. Van der Hoevens voorganger, David Serphos, vertok ook na ongeveer twee jaar. Net als veel fondsen heeft de CIA te maken met dalende inkomsten. In 2012 haalde de stichting 7,6 miljoen euro op, meer dan 5 procent minder dan in 2011. De baten zijn een optelsom van contributies, donaties, giften, schenkingen en nalatenschappen. Met het geld worden projecten ondersteund die erop gericht zijn de Israëlische samenleving vooruit te helpen. Zo zijn er de projecten Etgarim, gericht op computerprogramma’s voor kinderen die niet naar school kunnen, Ayalim, gewijd aan de bevordering van vestiging van jonge mensen in de Negev en Galilea en Amigour, gericht op huisvesting voor overlevenden en nieuwe immigranten. Van der Hoeven kostte de CIA vorig jaar bruto 122.800 euro. Dat is een optelsom van salaris, vergoedingen en het werkgeversdeel. De CIA gaat uit van de Adviesregeling Beloning Directeuren van Goede Doelen van de VFI, de brancheorganisatie van de goede doelen, en de code-Wijffels. Of Wielheesen hetzelfde gaat verdienen, wil bestuursvoorzitter Hollander niet zeggen. De directeur geeft leiding aan zes medewerkers, die samen 4,5 fte vormen. Wielheesen is enthousiast over haar nieuwe functie. „Er is een nieuwe sjaliach, een nieuwe voorzitter, een heel nieuw team eigenlijk, en dat maakt het heel spannend.” Wielheesen heeft haar fondsenwervende ervaring vooral opgedaan in het onroerend goed. „Ik heb zeven jaar in het vastgoed gezeten en veel fondsen geworven waaronder subsidies.” Voor D66 heeft ze veel lobbywerk gedaan en een groot netwerk opgebouwd. Ze zorgde er naar eigen zeggen voor dat D’66 uiteindelijk tegen het verbod op de sjechita stemde. Ze gaat ’s ochtends op kantoor de medewerkers aansturen en ’s middags het land in om fondsen te werven. Daarbij is het handig dat ze in Renkum, bij Arnhem, woont, want de mediene, en dus ook het oosten van het land, zijn volgens haar nog onontgonnen gebieden.