Nieuwe salvo’s
Buitenland

Nieuwe salvo’s

Redactie 07 november 2011, 00:00
Nieuwe salvo’s

In het zuiden van Israël is het weer onrustig nu de Islamitische Jihad wil laten zien dat zij nu een belangrijke speler is. Wie nog had verwacht dat na de geruchtmakende Shalit-ruil de rust weer even zou weerkeren, heeft zich vergist. Vorig weekeinde waren er na een Israëlische actie tegen een ‘raketgroepje’ van de Jihad weer felle beschietingen vanuit de Gazastrook, waarop de Israëlische luchtmacht wel moest reageren. Het waren de eerste schotenwisselingen sinds de terreuraanslagen van 18 augustus in Zuid-Israël. In het weekeinde vielen tien Palestijnse doden en één Israëlische.

Vorige week woensdag was het al begonnen. Leden van de Islamitische Jihad vuurden vanuit Gaza een raket af in de richting van Be’er Toevia, nabij Asjdod, officieel om de zestiende verjaardag te vieren van de moord op de oprichter, Fathi Shaqaqi. In Rechovot hoorden inwoners voor het eerst een alarmsignaal dat geen oefening was. „Ik stond onder de douche,” zei de 14-jarige Daniela. „Ik dacht eerst dat ik de wind hoorde, maar toen besefte ik dat het een alarm was. Ik rende naar de versterkte kamer. Het was angstig. Mijn ouders vertoonden geen paniek, maar die beseften niet wat er gebeurde.” Op straat groepten de mensen volgens Ynet News samen. Er heerste paniek, ‘Waar moeten we heen?’ werd overal geroepen. „Midden in het leven – een alarm,” zei iemand. Vrijdag stuurde de Israëlische VN-ambassadeur Ron Prosor een brief aan secretarisgeneraal van de VN Ban Ki-moon met het verzoek om die raketaanval te veroordelen. „De vijanden van de vrede hebben weer eens getoond dat ze geweld op de grond willen gebruiken,” schreef hij. Juist nu Israël bereid is om de economische ontwikkeling van de Gazastrook te stimuleren vallen de terroristen vanuit dat gebied het Israëlische volk aan, aldus Prosor.

Raketten
Vanaf zaterdag escaleerde de zaak. Een groep van de Islamitische Jihad stond bij Rafah klaar om raketten af te vuren, maar de Israëlische luchtmacht had ze in de gaten: vijf militanten werden gedood. De Jihad ging de rest van de dag projectielen afvuren; Iron Dome onderschepte er een paar. In Asjkelon rende een 56-jarige man, Moshe Ami, tijdens het alarm vanuit zijn auto naar een schuilkelder, maar werd door scherven geraakt. foto: flash90 Hij liep maagwonden op en overleed in het ziekenhuis. Hij had vier kinderen. Minister Lieberman waarschuwde vanuit Bosnië voor ‘implicaties’, Barak dreigde de Jihad om de Israëli’s niet op de proef te stellen. De luchtmacht raakte lanceerinstallaties en een tunnel. Volgens de IDF werd de Jihad ‘flink hard aangepakt’.
Een door Egypte bemiddeld staakt-het vuren werd zondag al snel verbroken met raketten op Asjdod, Asjkelon, Gan Yavne en Be’er Sheva. In Be’er Sheva werden mensen al om half vier wakker van alarm, gevolgd door explosies. Bij Asjdod onderschepte Iron Dome twee Grad-raketten. 200.000 kinderen gingen zondag niet naar school binnen een cirkel van 40 kilometer van de Gazastrook . De universiteit Ben Goerion stelde de opening van het nieuwe academische jaar uit. Er valt bij Israëlische acties weer een Palestijnse dode.
Op maandag onderschept Iron Dome weer een raket voor langere afstand. In diverse plaatsen in Zuid-Israël blijven de scholen dicht. „Er is geen wapenstilstand,” zegt Netanyahu, „Iedere keer dat iemand vrede in het zuiden verstoort zal ons antwoord stevig zijn, zoals of zaterdag, of nog steviger.” Na het weekeinde is de ‘score’ tien Palestijnse doden en één Israëlische. In Be’er Sheva, Asjkelon en Asjdod blijven scholen dicht, maar de universiteit van Be’er Sheva gaat open. De Israëlische autoriteiten beginnen er genoeg van te krijgen en steeds dreigender taal uit te slaan.
Volgens een commentaar op Ynet News wil de Jihad laten zien dat ze er zijn. De beschietingen zijn een boodschap aan de Palestijnse straat, Hamas, de Egyptische militaire raad en zelfs Teheran dat de terreurbeweging in het Gaza-theater een belangrijke speler is geworden, en een militaire macht heeft verzameld die kan wedijveren met die van Hamas. De Jihad heeft meer langeafstandsraketten dan Hamas, duizenden activisten en 10.000 medewerkers. De Jihad wil Hamas ‘dwingen om de gewapende strijd met Israël te reactiveren’. Iran en de Jihad vrezen dat Hamas na de Shalit-deal op zijn lauweren gaat rusten, toenadering zoekt tot Abbas en zich militair hergroepeert. Zo tekent zich een machtsstrijd af binnen de Gazastrook. Maar de Jihad wil meer: het lijkt erop dat bij de barrages van de laatste dagen nieuwe Iraanse raketten worden getest en de reikwijdte van Iron Dome wordt beproefd.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking