Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Nieuwsoverzicht 23 oktober: aanvallen op Hamasdoelen opgevoerd, Rutte bezoekt Israël

Redactie 23 oktober 2023, 14:49
Nieuwsoverzicht 23 oktober: aanvallen op Hamasdoelen opgevoerd, Rutte bezoekt Israël

De IDF heeft vannacht en vanmorgen de intensiteit van zijn lucht- en droneaanvallen en artilleriebeschietingen op doelen van Hamas verder opgevoerd. De afgelopen 24 uur zijn zeker 320 doelen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad getroffen. Daarbij concentreert de IDF zijn vuur vooral op Hamasposities die de uitvoering van het langverwachte grondoffensief kunnen bemoeilijken. Daarbij moet gedacht worden aan tunnelsystemen, observatieposten en posities van waaruit de terroristen raketten en mortieren afvuren. Desondanks kwam de Zuid-Israëlische kustplaats Asjkelon ook vanmorgen weer onder zware raketbeschietingen vanuit Gaza, waar aan van alles gebrek zou zijn, maar blijkbaar niet aan raketten.

De IDF heeft bevestigd dat er minstens 222 Israëli’s en buitenlanders naar Gaza ontvoerd zijn door Hamas en andere terroristische organisaties. Intussen meldt The New York Times dat de Amerikaanse regering druk uitoefent op Israël om het grondoffensief uit te stellen. Zo zou er meer tijd zijn om gijzelaars vrij te krijgen. Tot nu toe zijn twee Israëlisch-Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten door Hamas. Bovendien wil Washington meer tijd op Amerikaanse militaire en economische belangen in het Midden-Oosten voor te bereiden op terreuraanvallen door Iran en zijn bondgenoten, wanneer het grondoffensief van start gaat. De Amerikanen vragen Israël niet de invasie van Gaza af te blazen.

200 duizend Israëli’s hebben hun huizen langs de grenzen met Gaza en Libanon verlaten

Premier Mark Rutte komt vandaag aan in Israël voor een bezoek, ook zal hij met de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas spreken. Rutte sluit daarmee aan bij een lange reeks regeringsleiders die de afgelopen week Israël bezocht hebben om hun solidariteit met de Joodse staat uit te spreken. Onder anderen de Amerikaanse President Joe Biden, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse minister-president Rishi Sunak en de Italiaanse premier Giorgia Meloni gingen Rutte al voor.

Tenslotte een bericht voor iedereen die alweer lijkt vergeten waarom deze oorlog wordt gevoerd – vooral de Nederlandse pers dus: tenminste 21 Israëlische kinderen uit 13 gezinnen hebben geen ouders meer omdat de Hamasbeulen zowel hun vaders als hun moeder vermoord hebben. Onder hen is een vierjarig meisje dat door de terroristen in Gaza gevangen wordt gehouden. Sinds de invasie begon op 7 oktober hebben zo’n 200.000 Israëli’s hun huizen langs de grenzen met Gaza en Libanon verlaten – spontaan of na evacuatie door de overheid. Voor dit vluchtelingenprobleem lijkt geen enkel interesse te bestaan in de Westerse pers of onder niet-Joodse internationale hulporganisaties.

Op de foto hierboven spelen leden van het Israël Philharmonisch Orkest op het HaBimaplein in Tel Aviv naast kaarsen die zijn aangestoken ter herinnering aan hun meer dan tweehonderd door Palestijnse terroristen ontvoerde landgenoten – Foto: Tomer Neuberg/Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
marlou 23 oktober 2023, 20:28
De botsing der beschavingen in full display. Israelische autoriteiten en burgers die er alles aan doen om hun eigen burgers te beschermen en Hamas, die erop uit is om dood en verderf te zaaien in Israel en eigen "onderdanen" gebruikt als kanonnenvoer. Onbegrijpelijk dat Palestijnen in Gaza zich zo laten ringeloren door hun eigen regiem en vele medeplichtige danwel zwijgende medeburgers. - vraag: wat hebben die extremisten hun nou sinds ca. 2007 gebracht? antw.: terreur, onderdrukking, dood en verderf, en aan het infuus van de VN; - vraag: hoe zorgzaam is Hamas voor hun "eigen" burgers"? antw.: n.v.t. wel tienduizenden raketten etc. en duizenden getrainde, welgevoede drugsvoorziene terroristen die schuilen tussen burgers en in de "metro", maar " onschuldige" burgers zijn intussen afhankelijk van noodhulp van derden buiten Gaza - vraag: hoezo is "Gaza" een grote open gevangenis. Zie het bovenstaande. antw.: is het niet! een absurde observatie! Als de situatie zo nijpend was hadden er i.p.v. duizenden metalen onderdelen en kruit ook bloemkolen en naaimachines gesmokkeld kunnen worden. - vraag: waarom verzetten Palestijnen zich niet en masse en/of helpen (desnoods gebruiken) zij Israeliers niet in grotere mate - een paar informanten zullen er nog wel zijn - om zich te verlossen van hun eigen Islamitisch terreurregiem? antw. : tja, botsing der beschavingen!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *