Nieuwsoverzicht 23 oktober: aanvallen op Hamasdoelen opgevoerd, Rutte bezoekt Israël
Nieuws

Nieuwsoverzicht 23 oktober: aanvallen op Hamasdoelen opgevoerd, Rutte bezoekt Israël

Redactie 23 oktober 2023, 14:49
Nieuwsoverzicht 23 oktober: aanvallen op Hamasdoelen opgevoerd, Rutte bezoekt Israël
Musicians from the Israeli Philharmonic Orchestra seen performing next to lit candles in an event at haBima square in memory of the more than 1300 killed by Hamas terrorists, and more than 200 held hostage in Gaza. October 22, 2023. Photo by Tomer Neuberg/Flash90 *** Local Caption *** מלחמה חטופים משפחות תל אביב אירוע מדליקים את האור של הפילהרמונית

De IDF heeft vannacht en vanmorgen de intensiteit van zijn lucht- en droneaanvallen en artilleriebeschietingen op doelen van Hamas verder opgevoerd. De afgelopen 24 uur zijn zeker 320 doelen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad getroffen. Daarbij concentreert de IDF zijn vuur vooral op Hamasposities die de uitvoering van het langverwachte grondoffensief kunnen bemoeilijken. Daarbij moet gedacht worden aan tunnelsystemen, observatieposten en posities van waaruit de terroristen raketten en mortieren afvuren. Desondanks kwam de Zuid-Israëlische kustplaats Asjkelon ook vanmorgen weer onder zware raketbeschietingen vanuit Gaza, waar aan van alles gebrek zou zijn, maar blijkbaar niet aan raketten.

De IDF heeft bevestigd dat er minstens 222 Israëli’s en buitenlanders naar Gaza ontvoerd zijn door Hamas en andere terroristische organisaties. Intussen meldt The New York Times dat de Amerikaanse regering druk uitoefent op Israël om het grondoffensief uit te stellen. Zo zou er meer tijd zijn om gijzelaars vrij te krijgen. Tot nu toe zijn twee Israëlisch-Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten door Hamas. Bovendien wil Washington meer tijd op Amerikaanse militaire en economische belangen in het Midden-Oosten voor te bereiden op terreuraanvallen door Iran en zijn bondgenoten, wanneer het grondoffensief van start gaat. De Amerikanen vragen Israël niet de invasie van Gaza af te blazen.

200 duizend Israëli’s hebben hun huizen langs de grenzen met Gaza en Libanon verlaten

Premier Mark Rutte komt vandaag aan in Israël voor een bezoek, ook zal hij met de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas spreken. Rutte sluit daarmee aan bij een lange reeks regeringsleiders die de afgelopen week Israël bezocht hebben om hun solidariteit met de Joodse staat uit te spreken. Onder anderen de Amerikaanse President Joe Biden, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse minister-president Rishi Sunak en de Italiaanse premier Giorgia Meloni gingen Rutte al voor.

Tenslotte een bericht voor iedereen die alweer lijkt vergeten waarom deze oorlog wordt gevoerd – vooral de Nederlandse pers dus: tenminste 21 Israëlische kinderen uit 13 gezinnen hebben geen ouders meer omdat de Hamasbeulen zowel hun vaders als hun moeder vermoord hebben. Onder hen is een vierjarig meisje dat door de terroristen in Gaza gevangen wordt gehouden. Sinds de invasie begon op 7 oktober hebben zo’n 200.000 Israëli’s hun huizen langs de grenzen met Gaza en Libanon verlaten – spontaan of na evacuatie door de overheid. Voor dit vluchtelingenprobleem lijkt geen enkel interesse te bestaan in de Westerse pers of onder niet-Joodse internationale hulporganisaties.

Op de foto hierboven spelen leden van het Israël Philharmonisch Orkest op het HaBimaplein in Tel Aviv naast kaarsen die zijn aangestoken ter herinnering aan hun meer dan tweehonderd door Palestijnse terroristen ontvoerde landgenoten – Foto: Tomer Neuberg/Flash90

Plaats opmerking