Nooit eerder zoveel antisemitisme in Groot-Brittannië
Nieuws

Nooit eerder zoveel antisemitisme in Groot-Brittannië

Redactie 15 februari 2024, 16:11
Nooit eerder zoveel antisemitisme in Groot-Brittannië

Het aantal antisemitische incidenten in het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar gegroeid met een schokkende 147 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2023 van het Community Security Trust (CST), de veiligheidsorganisatie van de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië. Zelfs ten opzichte van recordjaar 2021 is Jodenhaat met liefst 81 procent gestegen. In totaal heeft CST vorig jaar 4103 antisemitische incidenten geregistreerd (in 2022 waren dat er ‘maar’ 1662).

Meer dan twee derde van alle incidenten vorig jaar vonden plaats na het Hamas-bloedbad op 7 oktober, schrijft CST in zijn jaarlijkse rapport. De organiseert adviseert de ongeveer 280.000 Britse Joden op het gebied van veiligheid. Het gaat om fysieke aanvallen, vandalisme, bedreigingen, haatmail en zowel verbale als online racistische beledigingen. CST houdt de cijfers al 40 jaar bij en zoals gezegd: in die periode was er nooit eerder zoveel Jodenhaat in de Britse samenleving.

Als we alleen de periode sinds 7 oktober bekijken, is er zelfs sprake van een verzesvoudiging ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij valt op dat de explosie van anti-Joods racisme begon direct na het bloedbad – op dezelfde dag zefs – en dus niet pas na de Israëlische reactie daarop. Het antisemitisme is dus zeker niet alleen een reactie op het Israëlische (grond)offensief in Gaza, zoals zo vaak wordt beweerd. Dit bewijst dat Jodenhaat niet het resultaat is van beleid van de Israëlische regering, zoals linkse activisten , politici en journalisten zo graag beweren, maar dat het dieper zit. Dat wisten we al van extreemrechts antisemitisme, maar nu blijkt dat ook zo te zijn bij racisme met een islamitische of linkse achtergrond.

Overigens worden de cijfers van de CST bevestigd door de Britse politie. Extra schokkend is het dat vooral kinderen het doelwit zijn van antisemitisme. Op Joodse scholen zijn zij veilig, maar op weg van en naar school en op niet-Joodse scholen worden zij steeds vaker uitgescholden en zelfs aangevallen. Het is zo erg dat veel Joodse kinderen in de situatie berusten met een houding van ‘het hoort er nu eenmaal bij als je bent zoals wij,’ schrijft het CST-rapport. In dat opzicht begint het Europa van 2024 steeds meer op dat van de jaren dertig van de vorige eeuw te lijken. Helaas treden Europese overheden in de praktijk niet of nauwelijks op tegen deze relatief (lees: in verhouding tot hoe klein Joodse gemeenschappen zijn in vergelijking met andere minderheden) meest voorkomende vorm van racisme.

Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 16 februari 2024, 10:14
De antisemitische geschiedenis van Engeland herhaald zich. Willem de Veroveraar was koning van Engeland en hertog van Normandië. Regeerde over Engeland van 1066 tot 1087. Hij was de Joden welgezind. Met zijn Edict van Uitzetting bereikte koning Eduard I dat in 1290 alle Joden uit Engeland werden verjaagd. Alle Joden moesten vóór 2 november Allerzielen, het land verlaten. Ieder die na die datum nog in Engeland werd aangetroffen, zou tot de dood door de strop worden veroordeeld. 16.500 Joden verlieten het land waarvan zij handel en industrie mede tot bloei hadden gebracht. Hun huizen en landerijen werden verbeurd verklaard, hun synagogen werden in kerken veranderd. Pas 365 jaar later in 1657 met Oliver Cromwell mochten enkele Joden weer terugkeren naar Engeland. En nu 2024? Goddank hebben Joden sinds 14 mei 1948 een eigen land ISRAEL waar ze van harte met hun gezinnen, Torah, bedrijven hartelijk welkom geheten zullen worden en zich kunnen verdedigen tegen alle hedendaagse antisemieten. Israel wordt straks na 3000 jaar verdrukking de belangrijkste wereldmacht volgens de profeet Jesaja 60 en Zachariah 14 en zal dat blijven ook. Ezechiel 36.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *