NOS past Auschwitz-item aan
Nieuws

NOS past Auschwitz-item aan

Redactie 01 februari 2020, 09:17
NOS past Auschwitz-item aan

Het NOS Jeugdjournaal heeft de inhoud van de tekst en de reportage over de Auschwitz-herdenking die 27 januari werd uitgezonden, aangepast. In de oorspronkelijke tekst kwamen de groepen mensen die in Auschwitz zijn vermoord om wie zij waren, zoals Joden, Sinti en Roma, in het geheel niet voor. Nu worden die groepen wel genoemd. Een uitleg waaróm deze groepen werden vermoord, blijft echter uit.

Daarnaast staat in de aangepaste versie alsnog nog een storende feitelijke fout. Volgens het Jeugdjournaal zou het totale aantal slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog nu op 6 miljoen liggen.

Dat getal ligt in werkelijkheid veel hoger. Wetenschappelijke schattingen spreken van 55 miljoen slachtoffers, van wie de helft burgers, onder wie 6 miljoen Joden.

Na contact met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en het NIW, heeft de NOS ook het begeleidende filmpje op de website van het Jeugdjournaal aangepast. In het eerste deel is de vrouwelijke voiceover-stem vervangen door een mannelijke. Nu worden in het filmpje de Joden, Sinti en Roma als voornaamste groepen die in Auschwitz werden vermoord, wel genoemd. Dat was in de oorspronkelijke versie nagelaten; essentiële informatie voor de kijkers van het Jeugdjournaal. Ook in het filmpje blijft de reden waarom echter uit.

Woordvoerder Onno Duyvené de Wit van de NOS benadrukt echter dat van opzet of kwade wil geen sprake is geweest: “Dit was gewoon een fout,” meldt hij het NIW.

Na opnieuw door het NIW op een fout te zijn gewezen, kwam het item uiteindelijk zo online: link.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking